Hleb sa pivom / Beer bread

(please scroll down for recipe in English)
Ne znam da li ovo mogu prosto nazvati hlebom, jer je daleko kompleksniji, ali samo što se ukusa tiče. Priprema se u svega par poteza, bez čekanja i niza postupaka. Ukus – blago aromatično, savrešno uklopljeno. Aroma piva se pojavljuje samo dajući teksturu testu – jednostavnije rečeno, jasno vam je da nije čista voda učestvovala u pripremi, a ne pada vam na pamet da je to pivo. U kombinaciji sa ostalim sastojcima, daje vlažnost hlebu čak i satima nakon pripreme. Dodaci mogu biti razni, u zavisnosti šta želite da očistite iz frižidera. Apelujem, samo, da se slaninica ne izostavlja, jer je to tačka na i, ono što zaokružuje ukus i daje mu onu pikantnu, domaćinsku crtu. Ja sam koristila rendani kačkavalj, domaću slaninu i pera mladog crnog luka i veoma sam zadovoljna. Prava gozba je izvesna ako samo dodate krišku nekog belog sira sa karakterom i čašu hladnog Staropramen piva (u okviru čijeg Blogerskog izazova je i nastao ovaj post)
(sponzorisani post)

Hleb sa pivom
430g brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike šećera
1 kašičica soli
2 kašike ulja
oko 100g rendanog sira (tipa kačkavalja)
4 tanka režnja slanine, sitno seckana
1 struk mladog luka (zeleni deo)
Uključiti rernu na 190 stepeni da se greje.
U činiji izmešati brašno, prašak za pecivo, šećer, so, pa dodati pivo i ulje i zamesiti žitko testo. Potom dodati kačkavalj, slaninu, sitno iseckana pera mladog luka, izmešati da se ravnomerno rasporede kroz celo testo.
Duguljasti pleh dimenzija 23x9cm postaviti papirom za pečenje, pa izručiti testo i poravnati. Peći sat vremena, sačekati da se prohladi i seći.
Beer bread

430g flour
1 baking powder (10g)
2 tablespoons sugar
1 teaspoon salt
330ml beer
2 tablespoons oil
about 100g grated cheese (Swiss type)
4 thin slices of bacon, finely chopped
1 spring onion (green part)

Turn the oven to 190 degrees to pre-warm.
Combine flour, baking powder, sugar, salt in a bowl, then add the beer and oil and knead the dough. Add the cheese, bacon, finely chopped spring onion, stir to throughout evenly the entire dough.
Cover baking form dimensions 23x9cm with baking paper and turn over the dough and flatten. Bake for one hour, allow to cool and cut.


21 thoughts on “Hleb sa pivom / Beer bread”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s

POSETITE SVOJ INBOX ILI SPAM/JUNK SANDUČE
Uspešno ste se prijavili. Hvala!