Projara / Domestic corn bread with cheese

(please scroll down for recipe in English)

Recepte ne učim napamet. Znam ukupno i doslovno samo dva: mafine i ovaj današnji, a za sve ostale koristim svoje sveske, koje već dugi niz godina ispisujem. Nekako papiru najviše verujem: ne može da mi pukne server niti hard, nisu sklone virusima; jedino što mi se ponekad desi je da ih isprskam, ali je i to deo šarma kuhinje koja se koristi i strane u svesci koja je najčešće u upotrebi.
Projaru obožavam, možda je za to krivo i moje ercovsko poreklo. Nikada je ne propuštam na slavama i svadbama ili u kojekakvim gostima. Razne sam probala: od nekih baš lošiš, debelih i drvenih, do rustičnih, mirisnih, sa ukusnim sirom, tako da pečenje ni ne okusim, već jedem samo projaru. Da se ne lažemo, volim ja i proju, ali mi je projara ipak nešto draža.
Ova recept je moja mama pre ko-zna-koliko dobila od komšinice, a kod mene je pretrpeo izvesne ispravke. Naime, ulje sam smanjila sa tri šoljice na jednu i po, umesto mleka koristim jogurt, koji sam sa tri povećala na četiri – da namirim onu razliku u ulju. Šoljice su one starinske, od 1dl, ali ne smeta da se koriste bilo koje – bitno je da se za sve mere koristi ista i da se količina sira reguliše po ukusu.
Inače, bezmalo uvek koristim belo kukuruzno brašno – dopada mi se njegova rustična nota i šmek koji žuto nikako nema. Žutinu ovoj mojoj projari daju domaća jaja – ukoliko to spojite sa nekim belim sirom po izboru – dobićete odličan drug svakom predjelu, ukusnu večeru ili doručak ili kvalitetnu užinu za svog mališana.
Projara
3 jaja
300g belog sira 
1,5 šoljica (od 1dl) ulja
4 šoljice jogurta
3 šoljice pšeničnog brašna
3 šoljice kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
So po ukusu
Sir izmrviti viljuškom. Izmešati ga sa umućenim jajima, dodati ulje, jogurt, pa onda i obe vrste brašna izmešane sa praškom za pecivo. Probati (malo liznuti), pa posoliti po ukusu, vodeći računa o slanoći sira. Izliti smesu u pleh (npr. 33x25cm) prekriven papirom za pečenje i peći u unapred zagrejanoj rerni na 190 stepeni 30 minuta. Iseći u kocke željene veličine i služiti.
Domestic corn bread with cheese (“Projara”)

3 eggs
300 g of white cheese (i.e. ricotta or feta or similar)
1.5 cups (of 1dl) oil
4 cups of greek yogurt
3 cups of all purpose flour
3 cups corn flour
1 baking powder (10g)
So up to taste

Crumble the cheese with a fork. Combine it with beaten eggs, add the oil, yogurt, and then both types of flour mixed with baking powder. Try (little lick), and add salt to taste, bearing in mind the salinity of cheese. Pour mixture into baking pan (eg. 33x25cm) covered with parchment paper and bake in pre-heated oven at 190 degrees for 30 minutes. Cut into squares or rectangles and serve.


10 thoughts on “Projara / Domestic corn bread with cheese”

  • Prvi puta čujem za projaru. Kada sam počela čitati post mislila sam da je projara i proja isto ali sam se očito prevarila. Moram malo istražiti ovu temu.

    • Baš pogledaj – vrlo su ukusne obe i imaju različitu primenu. Ja ih obe volim, s tim što mi je projara češće u upotrebi – doručak, večera i slično. Proja mi je nekako više kao specifičan hleb, naročito uz jela sa kiselim kupusom. No, to je samo moje mišljenje, svako ih različito jede.

  • Volim projaru, dok proju ne, meni se obično istopi feta sir pa sam počela da koristim pressed cottage cheese, ja mnogo više stavljam sira od tebe, ali mislim da je to samo do ukusa. Odlični izgleda. Prijatno!!!!

    • Sigurno je do ukusa, mada mi je 300g samo odrednica – stavljam koliko imam ili koliko sira iz frižidera treba da se očisti. Stari sir, naročito sjenički ili feta, se zaista istope, mada ja volim i tako, ako je jedem vruću – tada nailazim na džepiće sira – neprocenjivo!

  • Bas je fina, najbolji su mamini, provereni receptici.:))) p.s. kod nas je najcesce pravljena u malim kalupima za projice, onda svih strana bude rumena koricica koja mi je najlepsa za grickanje.:))

    • I ja je često pravim u kalupčićima, ali mi je ovako u tepsiji nekako starinskija (ti si mlađa, pa se možda ne sećaš, ali kalupčići su se kod nas odomaćili tek pre 20-25 godina). A hrskava korica i hladan jogurt – joj!

  • Pekla sam ih sto vrsti. Ni ja nisam znala razliku između proje i projare, mislila sam da je to sve jedan te isti "cornbread" pa s varijacijama 🙂 sad vidim da ću probati i ovu, volimo kukuruz! Hvala na receptu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s