Domaći kečap / Homemade ketchup

(please scroll down for recipe in English)
Kečap uopšte nije neka od mojih potrebnih/neophodnih/korištenih namirnica. Prilično sam kasno (pre nekoliko godina) počela da ga koristim, samo sa pomfritom, i to u ljutoj varijanti. U roditeljskoj kući ga nismo kupovali. U mojoj kuhinji – s vremena na vreme, pa se onda vuče po frižideru. Zbog svega rečenog mi nisu jasni ljudi koji u pljeskavicu, na primer, stavljaju kečap, majonez, pavlaku – na šta im to liči sa toliko takvih dodataka?! Sa druge strane, imam koleginicu koja se ozbiljno odvikavala od kečapa;  naime, do skoro je sve, ali skoro baš sve, jela sa kečapom. Da budem iskrena, kada (kupovni) kečap stavim na bilo koju hranu, sve mi dobija isti ukus.
Kada sam pre neki dan objavila recept za kuvani paradajz i podelila ga na Facebook stranici, javio mi se dugogodišnji poslovni saradnik sa pitanjem – da li imam neki recept za kečap. Do tada mi ni na kraj pameti nije bilo ni da razmotrim ideju pripreme domaćeg kačapa, a onda mi je sinulo – daj da probam. 

Moja mama u svesci doslovno ima četiri recepta za kečap, a ja stvarno ne mogu da se setim da je ikada ijedan napravila, iako se zimnica spremala na šlepere. Razni su – ima ih sa uljem, sa jabukama, sa paprikama, sa crnim lukom, sa belim lukom, sa origanom, sa celerom… Nisam ni pomislila da toliko verzija uopšte može da postoji. Imam utisak da se novi recept pravio u skladu sa trenutnim inventarom frižidera onoga ko ga je zapisao. Za favorita sam proglasila najjednostavniji: onaj u koji ide samo paradajz, beli luk i ljuta papričica po ukusu, plus začini. Skuvala, propasirala, probala. Odmah nakon kuvanja, dok se nije čestito ohladio, učinio mi se prekiselim, preljutim, prezačinjenim. Kada su se ukusi proželi, kečap se ohladio i malo se slegao, dobio je savršenu teksturu i gustinu kupovnog kečapa, delikatnu začinjenost i specifičan šmek. Ovaj projekat je trebalo da se završi sa pripremom, stilizovanjem i fotografisanjem te jedne ture, napravljene za probu i da učinim kolegi sa ipak proverenim receptom. Luka ga se, međutim, dočepao, izinsistirao da se pica pravi isključivo sa domaćim kečapom, više puta zavapio – zar ga više nema, pred društvom naglasio da je to domaći kečap. Epilog priče o ovom projektu je da me trenutno čekaju još dve gajbice koje iz čvrstog stanja ploda treba da pređu u žitko stanje domaćeg kečapa. Verovatno kupovni više nikada neće kročiti u naš frižider.
Domaći kečap
2kg paradajza
1 glavica belog luka
5 karanfilića
na vrh noža cimeta
120ml vinskog sirćeta
1 kašika soli
1 kašičica bibera
80g šećera
1 ljuta paprika  – po želji
Teglice dobro oprati, pa ih staviti u hladnu rernu, koju uključiti na 100 stepeni.
Paradajz dobro oprati, skinuti peteljku i očistiti koren. Iseći na manju parčad i staviti u šerpu. Dodati čenove belog luka isečene na četvrtine, karanfilić i ljutu papriku, po želji. Staviti na ringlu da proključa, pa ga malo smanjiti (na 7. podeok od 9). Povremeno mešati. Nakon sat vremena kuvanja, dodati cimet, sirće, šećer, so i biber. Nastaviti kuvanje, uz povremeno mešanje, ali sada treba biti pažljiviji da se zbog šećera ne zalepi za dno šerpe.
Skuvani kečap propasirati kroz cediljku. Vratiti na ringlu da još jednom provri, pa vreo kečap sipati u vrele teglice, koje treba odmah zatvarati poklopcima.
Napomena: paradajz će tokom kuvanja značajno uvreti i izgubiti od prvobitnog volumena. Od ove mere se dobija oko 300ml kečapa.
Kuvanje jedne mere traje oko dva sata. Više mera koje se kuvaju odjednom produžavaju vreme kuvanja, koje individualno zavisi od sorte paradajza, ali može da traje i do pet sati.

Homemade ketchup

2kg of tomatoes
1 garlic 
5 cloves
a pinch of cinnamon
120ml vinegar
1 tablespoon salt
1 teaspoon pepper
80g sugar
1 hot pepper – to taste

Wash jars thoroughly and put them in a cold oven, then turn it on 100 degrees.
Wash tomatoes thoroughly, remove stems and clean root. Cut into small pieces and place in a pot. Add cloves of garlic cut into quarters, cloves and hot pepper, if desired. Put the pot onto the stove to boil, then reduce it slightly (7th degree of 9). Stir occasionally. After an hour of cooking, add the cinnamon, vinegar, sugar, salt and pepper. Continue cooking, stirring from time to time, but now needs to be careful, since sugar could cause sticking to the bottom of the pot.
Mash cooked ketchup through a strainer. Reduce the heat, let it boil once again, then pour hot ketchup into hot jars close the lids immediately.
Note: The tomatoes will lose of original volume during the cooking process. The measure above provides approximately 300ml of ketchup.
It takes approx. two hours to cook one measure of ketchup; bigger quantities (multiplied measures) prolong cooking time to up to five hours.


13 thoughts on “Domaći kečap / Homemade ketchup”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s