Bavarske perece / Bavarian pretzels

(please scroll down for recipe in English)
Od svih oblika peciva najviše volim perece, a od tipa – bavarske. Isprva sam ih obožavala onako izdaleka, probavši ih samo u nekoj lokalnoj pekari, kada nisam baš definisano znala šta jedem. Ubrzo se bavarsko pecivo odomaćilo u našim pekarama, najčešće u vidu kifle, ali su mi perece ipak i dalje favorit. Kada idem u Minhen, odmah na izlasku u prolazni deo aerodroma, na šalteru sa odličnim izborom peciva, sendviča i druge vrste brze hrane, kupujem perecu, guram kofer i jedem – odmah! Naravno, najbolja je kada se iskombinuje sa bavarskim kobasicama, pa još zalije njihovim pivom, ima li išta lepše?
Godinama sam maštala da idem na Oktoberfest, dok jednog Nemca nisam pitala – a šta se tamo radi? Kaže – pije se pivo. I onda? Jede se i igra se. I onda? Opet se pije pivo. I onda? Opet se igra. I tako redom, kaže, predupredivši moje sledeće “i onda”. Prošle godine su nam domaćini u čak dva navrata, različite firme u različitim gradovima, pravile Oktoberfest večere. Tu shvatim da ta hrana nije ono što sam očekivala – ništa od kobasica i senfa, čak ni pereca i sve mi je bilo jasno: nauči, Tanja, da praviš perece, a dobre kobasice i pivo imaš i u Beogradu, sedi s mirom. Šalu na stranu: bilo bi jako dobro otići u Minhen baš ovih dana, jer upravo počinje Oktoberfest. Sa dobrim društvom, piti pivo i tancati na one njihove pesmice – lud provod je sigurno zagarantovan!
Za nas koji nemamo tu sreću da slažemo red piva, red pereca, red đuskanja cupkajući u dirndlovima, možemo da napravim perece kod svojih kuća i uživamo u muzici po svom izboru. Recept za perece sledi, a za muziku se sami pobrinite. Neznatno sam ga adaptirala od Jelene, zamenivši puter uljem, kako bi postao postan i dobio na hrskavosti.

Bavarske perece
600g brašna
1 kesica suvog kvasca (7g)
2 kašike šećera
2 ravne kašičice soli
300ml tople vode
60ml ulja
1l vode
40g sode bikarbone
krupna so za posipanje
U činiju sipati brašno, kvasac, so, šećer, pa postepeno dodavati vodu pomešanu sa uljem, meseći testo električnim mikserom (nastavci za testo). Umesiti glatko i elastično testo, pa ga ostaviti da odmara 1 sat.
Testo podeliti na 8 delova. Svaki deo urolati u pantljiku dugačku oko 50cm, pa oblikovati kao perecu. Staviti perece u frižider na sat vremena ili preko noći.
Litar vode staviti u šerpicu da provri. Kada proključa, skloniti sa ringle, pa usuti sodu bikarbonu (u dodiru sa vrijućom vodom ima burnu reakciju, koja bi se na ringli dodatno pojačala). Vratiti na ringlu, te ubaciti perecu. Ostaviti je u vrijućoj vodi 30 sekundi. Rešetkastom kašikom izvaditi perecu iz vode i staviti je na pleh postavljen papirom za pečenje. Postupak ponoviti sa ostalim perecama. Posuti krupnom solju i peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15-20 minuta.
Bavarian pretzels

600g flour
1 sachet of dry yeast (7g)
2 tablespoons sugar
2 flat teaspoons salt
300ml warm water
60ml oil
1l water
40g baking soda
kosher salt for sprinkling

In a bowl, combine the flour, yeast, salt, sugar, then add gradually water mixed with oil, mixing with electric mixer (with dough hook). Knead the dough until smooth and elastic, and leave it to rest for 1 hour.
Divide the dough into 8 pieces. Roll each part into the ribbon around 50 cm long, then shape it like a pretzel (see the picture above). Place the pretzels in the refrigerator for an hour or overnight.

Pour a liter of water into sauce pan to boil. When start boiling, remove from the stove and pour the baking soda (in contact with boiling water, reaction will be violent, which would be even stronger on the hotplate). Put the pot back to burner and insert pretzel. Leave it in a boiling water for 30 seconds. Remove the pretzel with slatted spoon out of the water and put it on a baking sheet covered with baking paper. Repeat with the other pretzel. Sprinkle with salt and bake in pre-heated oven at 200 degrees for 15-20 minutes.


11 thoughts on “Bavarske perece / Bavarian pretzels”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s