Domaća bonžita / Homemade chocolate granola bar

(please scroll down for recipe in English)
Kod mene u firmi postoji neka interna šala, zapravo primenjeno parafraziranje legende – znaš li zašto je Kain ubio Avelja? Zbog bajate vesti. Stoga svi pazimo kada nosimo neku informaciju, jer postoji šansa da ju je neko doneo pre nas, pa da dobijemo pitanje – znaš li….. Čim vidim da ide u tom pravcu, sama prokomentarišem, dobro, dobro, u redu, znam, Kain i Avelj…. 
Ista braća bi mogla biti pomenuta i u slučaju ovog recepta – verovatno ga cela država i bar tri susedne znaju (jer sam i ja bila čula za taj slatkiš), ali sam ga prvi put pravila pre par nedelja. A onda i još dva puta u toku narednih par dana. Nama se mnogo dopao: za sebe sam znala da će sve biti u redu, jer ja volim kada u kolaču ima za žvakanje, naročito hrskavih momenata, ali Luka koji ne voli ni komisbrot me je potpuno iznenadio! Zapravo je on i pokretač akcije drugog i trećeg pravljenja. Sada kada god vidi neke pahuljice na kuhinji, zaleti se pitanjem – je li to za bonžitu?
Ja sam recept dobila od koleginice, a ona od rođake, koju ova prva hvali da je izuzetna domaćica, vredna i maštovita. U originalu stoji da se od suvih sastojaka stavlja Čar na dar, ali sam htela da napravim nešto univerzalnije, koje može da se pravi pre svega izvan granica naše zemlje i tržišta na kome se nalazi ovaj proizvod. Isto tako, htela sam nešto iole prirodnije, pa sam stavila neku svoju kombinaciju, koja je ispala izuzetno ukusna. Ono što treba voditi računa je da količina suvih sastojaka bude u navedenoj količini, a kombinacija – isključivo vaša volja i ukus.
Može se seći u štangle ili kocke u zavisnosti od toga da li želite užinu ili sitni kolač. Čak i mnogo manje štanglice nego ove moje su pogodan učesnik tanjira sa sitnim kolačima. Višestruka primena, priprema u par minuta, a ukus odličan – zašto ne probati?

Domaća bonžita
(recept za štampu)


170g putera
5 kašika meda (oko 100g)
70g smeđeg šećera
150g čokolade za kuvanje
70g susama
100g seckanih oraha
100g mešavine korn-fleksa, ovsenih pahuljica i ekspandiranog pirinča

U teflonskom tiganju peći susam bez dodavanja masnoće, dok ne porumeni i počne da miriše.
U šerpici istopiti puter i med, pa dodati šećer i mešati dok se sasvim ne sjedini. Potom dodati čokoladu i takođe je istopiti. Dodati susam, seckane orahe, zatim mešavinu korn-fleksa, ovsenih pahuljica i ekspandiranog pirinča i dobro izmešati. Pripremljenu smesu izručiti u pleh dimenzija 19x33cm ili sličan, postavljen papirom za pečenje. Smesu poravnati i dobro pritisnuti odozgo, da se stisne. Ohladiti, pa seći na željene oblike (štangle ili kocke).

Homemade chocolate granola bar
(print this recipe)


170g butter
5 tablespoons of honey (about 100g)
70g brown sugar
150g dark chocolate
70g sesame seeds
100g chopped walnuts
100g mixture of corn-flakes, oatmeal and expanded rice


Bake sesame seeds in non-stick pan without adding fat, until golden brown and starts to smell.
Melt butter and honey in a small pot, then add the sugar and stir until completely blended. Then add the chocolate and also put it to melt. Add sesame seeds, chopped nuts, then mixture of corn-flake, oatmeal and expanded rice and mix well. Pour the prepared mixture into the pan dimensions 19x33cm or similar, set with baking paper. Spread the mixture evenly and press it from above. Cool, then cut into desired shapes (bars or cubes).9 thoughts on “Domaća bonžita / Homemade chocolate granola bar”

  • Baš mi je drago da si napravila bonžitu. Ja je pravim onako sa baš krušnim voćem i lešnicima , tu bi imalo da se gricka!

  • Pozdrav, kod nas nema ovih recepata pa sam ja godinama radila neke odokativne metode, kad ono malo istočnije recepata koliko ti srce želi. Pravila sam po Majinom receptu sa "cooks and bakes" i dopala mi se, probat ću i ovu varijantu. Moram samo pitati da li su ove ovsene pahuljice one najobičnije koje se mogu jesti s mlijekom ili jogogurtom ili kuhati u kašu ili se radi o nekoj drugoj verziji. Zanijele su me ove rižine pa ne znam da li su ove ovsene (zobene) isto neke isušene. Suzana

  • Mislim da nakon Trumpovih "fake news" više nitko nikoga neće ubijati zbog stare informacije ili starih vijesti.:))
    Krasno izgleda ova granola, no ja nikako nisam ljubiteljica. Neki sastojci mi odgovarju, ali ne volim zobene pahuljice osim ako su kuhane.

  • Meni je kupovna bonzita uvek preslatka. Ovako kad pravis mozes da doziras po svom ukusu. Pravila sam energetske plocice po Oljinim i Ivaninim receptima, probacu sigurno i ove tvoje. Nama uvek treba ovakvih grickalica za trenutke krize u kasno popodne na poslu.

    • Ja volim kupovnu Bonžitu, ali samo zelenu (sa suvim kajsijama). U pravu si – ostale su mi preslatke. Ova Bonžita je nešto čvršća i hrskavija, a idealna za kancelarijski slatkiš (mi smo jedno vreme čuvali ratluk u ormaru ;-))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s