DM bio ručak: falafel i pire krompir sa paradajz-sosom

Ima mnoštvo načina da upoznate neku firmu. Pored onih nemaštovitih – ukucavanjem u APR registar ili Google pretragu, neka firma se može upoznati sa stanovišta potrošača ili dobavljača ili konkurencije ili na još mnogo drugih načina.

Drogerijski lanac DM poznajem kako kao potrošač, tako i kao njihov dobavljač. Znam da je kompanija sa mnoštvo krovnih pravila (onih koji se diktiraju iz matične firme, iz Austrije), sa mnogo dobrih inicijativa, društvenih akcija i nesvakidašnjih promocija. Znam da su teški pregovarači, ali kada se jednom nešto dogovorimo – orilo-gorilo – ima da se ostvari, jer im je data reč ako ne zakon, ono bar statut. Kolege sa kojima smo svakodnevno direktno u kontaktu su nam dobri poslovni drugari i saradnici, ali da se ne lažemo – umeju da nam pritisak dignu na dvesta terajući neke poslovne priče, u meri da bismo ih rado videli u paintball areni, čisto da nas živa želja mine. Srećom, velikom većinom vremena su oni koji štite interese firme za koju rade, što veoma cenim u poslu, i koji se trude da nađemo zajedničko rešenje na dobrobit obe strane – što cenim još više.

Pored DM inkubatora (razvoj domaćih malih proizvođača sa ponudom poslovne saradnje), akcije Zasadi drvo i još mnogih drugih, imaju neke društveno-korisne akcije unutar firme, čije predstavljanje mi je omiljeni deo godišnjih pregovora. Čak imaju i fond za humanitarne akcije, sa čime se mnoge firme ne mogu podičiti.

Sećam se kada smo pre dosta godina bili pozvani na internu promociju njihovog asortimana bio proizvoda u okviru nekog redovnog sastanka – moram priznati da sam tada pomislila da je to čist promašaj, jer se DM razvijao u potpuno drugom pravcu. Tada sam mislila – ko će da ide u drogeriju da kupuje hranu? Sada, dosta godina kasnije, vidim da sam potpuno bila u krivu, jer znam da mnogi moji prijatelji i kolege upravo u DM-u kupuju organske proizvode, jer ih smatraju brendom od poverenja. Drugo, kada se pogleda sadržaj, potpuno je jasno o čemu se radi: svi sastojci su poznati i normalni, a ne oni nerazumljivi koji nastaju u laboratorijama i imaju neke čudne oznake, poput onih e-nešto. Mislim, to bi trebalo da bude slučaj sa svim organskim proizvodima, ali znam da zaštita potrošača ume često da zataji – da ne širim priču na ovom mestu dalje. Asortiman je vredan divljenja, pa pored ovih proizvoda koje sam ja upotrebila, postoji i bio testenina – obična ili od sočiva, čokolade, pudinzi, brašna, žitarice, konditorski proizvodi, konzervirana hrana i razni drugi. Svako može nešto da pronađe za sebe.

Iz DM paketa sam odmah odvojila smesu za falafel, rešena da je spremim čim pre. Namerno izbegavši tradicionalan bliskoistočni način serviranja, htela sam da ga upotrebim kao najobičnije – ćufte. Spojivši uticaj stranih kuhinja, tradiciju ručka našeg podneblja i organski sastav koji nudi DM, nastao je ovaj ručak: falafel sa pire-kromipirom i paradajz-sosom. Za pripremu mi je bilo potrebno nekoliko minuta, a ukusom falafela sam više nego oduševljena: začinjenost je ta-man, ukus začina se ne zadržava ni u dahu niti u digestivnom traktu, tekstura savršena. Od jedne kesice sam dobila tačno trinaest ćuftica, koje su se jele u dva dana (Lukini ručkovi). Bile podgrevane. Bile hvaljene. Bile od srca preporučivane. Nisam navikla na ručak iz kesice, tako da ovaj, pripremljen za par minuta, sa ukusom koji ne podseća na koncentrat i supe iz kese, je više nego komforno rešenje i spas za one posebno užurbane dane. Naročito jer je rezultat više nego odličan.

Neću pisati recept, jer je DM to uradio umesto mene – na pakovanju proizvoda. Jedino ću navesti kako sam napravila paradajz sos, od bio-koncentrata paradajza u tubi – za to je bilo potrebno zrno domišljatosti. Sve ostalo – neko drugi je rešio pitanje “šta da kuvam danas”, mašta je uposlena kroz serviranje i kombinovanje.

 

DM bio ručak

Sastojci:

DM bio falafel iz kese

DM bio pire od krompira i leblebije

DM bio paradajz pire u tubi

maslinovo ulje

2 kašike brašna

so, biber

Spremiti falafel i pire prema uputstvu na pakovanju.

Zagrejati malo maslinovog ulja. Dodati 2 kašike brašna, pa promešati, da se lepo sjedini i brašno lagano propeče. Potom dodati 3 kašike paradajz pirea razmućen u 300ml vode. Kada provri, posoliti i pobiberiti po ukusu i ostaviti da kuva minut-dva.

Servirati pire sa falafelom i posuti paradajz sos po želji.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s