Damen kapric

(please scroll down for recipe in English)

“Ćud je ženska smiješna rabota!

Ne zna žena ko je kakve vjere;


stotinu će promijenit vjerah

da učini što joj srce žudi.”

Nisam sigurna da bih se složila sa g.Njegošem, makar ne u potpunosti. Prvo, u poslednje vreme mnogo češće čujem da muškarci menjaju veru zbog ljubavi. Drugo, ne daj Bože da se žena nešto zainati – tada joj na pamet ne pada da pravi ni najmanje ustupke, a kamoli neke krupnije korake ili promenu vere: sva se raskoš ženske ćudi prikaže pod punim svetlom – pomeraju se brda i planine, a svima je bolje da se sakriju u mišju rupu, ako su skloništa već zauzeta.

Kada se pomene ženska ćud, meni prvo pada na pamet Njegoš – u prvoj godini srednje sam morala preko sto stihova Gorskog vijenca da naučim napamet, pa sam mnogo puta pravila viceve da sam spremna za prijemni ispit u crnogorsku familiju – što je uvek izazivalo smeh mog bivšeg svekra. Ženskom ćudi se zove i ovaj starinski kolač, pa mi je i to jedna od asocijacija. 
Ipak, ja ga češće zovem originalnim nazivom – Damen kapric. Možda oni koji poznaju i znaju nemački mogu da me isprave, ali ja ga ne bih prevela na već odomaćeno – Ženska ćud, već baš Ženski kapric, ili kako sam pronašla u kuvaru Katarine Midžine sa kraja XIX veka – Žensko jogunstvo. Upravo tako: ćud je narav, koja može biti i pitoma i divlja i dobronamerna i ona druga. Kapric, inat ili jogunstvo, kako ga nazvaše, je samo jedna strana ćudi.

Ko zna zašto je ovaj kolač dobio takvo ime, ali je sigurno da je nastao jako davno – već pomenuh taj stari kuvar u kome sam ga pronašla. Ono što je bitnije je da ova verzija koja se danas pravi – sa manje putera i šećera – je veoma ukusna, a radi se o poslastici od običnih i svakodnevnih sastojaka, koje u svakom domu već imamo. 

Prhka korica, osvežavajući ukus džema od kajsije i penasti vrh od belanaca čine savršeni sklad u jednom zalogaju. Sprema se veoma jednostavno u svega par minuta i par postupaka. Dobija se pun pleh kolača, koji će stare nostalgično podsetiti na kolače koje su nekad jeli, a mlade naučiti nečemu novom.

Damen kapric
(recept za štampu)

250g putera
4 kašike šećera

5 žumanaca

4 kašike mleka

250g brašna

1 prašak za pecivo

300g džema od kajsije

5 belanaca
10 kašika šećera

Umutiti puter penasto sa šećerom, pa dodati žumanca i nastaviti mućenje. Potom dodati mleko, a na kraju i brašno izmešano sa praškom za pecivo.
Pleh dimenzija 20x30cm ili sličan namazati puterom ili mašću i posuti brašnom, pa istresti višak brašna. U ovako pripremljeni pleh izručiti testo i peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.
Nakon 20 minuta, testo premazati džemom od kajsija, vratiti u rernu i peći još 10 minuta.
Za to vreme umutiti belanca i šećer u čvrst sneg.
Kolač izvaditi iz rerne, smanjiti temperaturu na 150 stepeni, premazati umućenim belancima i vratiti kolač u rernu na još 10 minuta. Nakon toga isključiti rernu i ostaviti kolač unutra, da se belanca dodatne dosuše. Izvaditi iz rerne kada se kolač sasvim ohladi.
Šema pečenja:
testo – 20 minuta → džem – 10 minuta → belanca na smanjenoj temperaturi -10 minuta → isključena rerna – dok se sasvim ne ohladi


Damen kapric (old fashion domestic cake)
(print this recipe)


250g butter
4 spoons sugar
5 yolks
4 teaspoons milk
250g flour
1 baking powder (10g)


300g of apricot jam


5 egg whites
10 tablespoons of sugar


Mix the butter foamly with sugar, add the yolk and continue mixing. Then add milk, and finally flour combined with baking powder.
Grease baking pan dimensions 20x30cm or similar with butter or lard and sprinkle with flour. Pour in prepared mixture and bake in a preheated oven at 180 degrees for 20 minutes.
After 20 minutes, spread the apricot jam over the crust and return to the oven and baked for another 10 minutes.
During this time, mix egg whites with sugar into a firm snow.
Take the cake out of the oven, reduce the temperature to 150 degrees, cover with prepared meringue  and return the cake to the oven for another 10 minutes. Then turn off the oven and leave the cake inside, until cool completely.


1 thought on “Damen kapric”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s