Liciderska srca / Licider hearts

(please scroll down for recipe in English)

 Zaljubljenost – to divno osećanje koje nas tera da uspravnije hodamo nekoliko centimetara iznad trotoara, sa širokim osmehom, sjajem u oku, da nam ništa nije teško – da primetimo i travku i cvet i list i pticu. Kada zbog jedne osobe volimo ceo svet. Tome učim svog sina, kao i da ženu iznad svega mora da poštuje pa onda i sve ostalo, te se nadam da će biti bolje sreće na tom polju nego majka mu.

Jedna od omiljenih pesama mi je She Elvis Costella (meni draža verzija) – mnogo puta sam se pitala za kakvu je to božansku ženu napisana? Ili Et si tu n’existais pas Joe Dassina? I sve ostale bezvremene ljubavne pesme. Kako li takva žena mora biti srećna, raznežena, počastvovana – kada dobije takav izraz ljubavi, pažnje, naklonosti u osećanjima iskazanim takvom pesmom. Ima li još uvek takve romantike? Da li se još uvek tako velike reči izgovaraju? Ili muškarci ne žele više da se trude, smatrajući takve izraze ljubavi nepotrebnim?

Ja sam verovatno staromodna, zaostala za novim vremenom, ali i dalje mislim da jedan osmeh, poruka kao znak da neko misli na nekoga, sitna pažnja, sitna ludost, poljski cvet ili pesma – ko ume – imaju značaj veliki kao kuća. Da to nikada neće postati demode ili devalvirano – ma koliko vreme, kvazi-savremenost i pozeraj gazili, ili tako moderno igranje igrica, manipulatorstvo ili neke druge sociopatske (excuse my French) aktivnosti. Verovatno ću zauvek ostati ona zanesena dušica koja veruje u ljubav i nema sreće sa njom, koja misli da romantika nije prevaziđena, i da svako treba da pristupi tom najtananijem osećaju celim svojim bićem, bez zadrške.

Nekada je, čini mi se, to sve bilo daleko jednostavnije. Pored značajnih pogleda, poruka preko drugarica, poljubaca krišom, serenada pod prozorom, jedan od izraza simpatije, pažnje, naklonosti i ljubavi su bila i liciderska srca. Prodavala su se na vašarima, a momci su ih kupovali devojkama; imala su ogledalca na sebi i predavala su se sa porukom: ovo je moje srce, možeš da vidiš ko je u njemu. Devojka bi, naravno, videla svoj odraz u ogledalcetu – kako je to slatko i toplo! 

Meni su liciderska srca pravi suvenir, lep i tradicionalan, a da mu poreklo čak nije naše, već austro-ugarsko (i sam naziv je germanizam), a kod nas su prvo pristigla, logično, u Vojvodinu. Ranije su bila više-manje nejestiva, jer su ih čak pravili od gipsa i brašna (!), a sada se prave nešto slično medenjacima, što ih čini jestivim i ukusnim izrazom ljubavi. Šalu na stranu – da li ste ikada pomislili da se liciderska srca mogu praviti u kućnim uslovima? Ja ne. Onda sam našla neki stari kalendar sa receptom upravo za njih, što mi je dalo ideju da bih mogla time da se pozabavim. Malo sam se poigrala sastojcima i evo: liciderska srca koja možete sami da napravite. Kao štos, poklon ili me iznenadite: da budu izraz ljubavi nekoj posebnoj osobi (obavezno mi javite ishod – mnogo volim lepe ljubavne priče!)

Medenjaci se ispeku, i ohlađeni se provuku kroz obojeni želatin. Nakon toga se šaraju: Meka za kreativce, za mene noćna mora. Srećom, razmišljala sam dva koraka unapred i spremila sam se: kupila sam gotove cvetiće, koje sam uz par šarica belim prelivom lepila po srcima, što je spaslo celu situaciju. Čak sam uspela da nabavim i ogledalca: čika iz obližnje staklorezačke radnje je bio dovoljno voljan da učestvuje u mom projektu (odmah me je provalio šta radim) tako da mogu pred vas sa tvrdnjom: Liciderska srca se mogu napraviti kod kuće, verovatno uz dosta vežbe izgledaju kao sa slike, ali se ja ipak ne bih stidela ni da neka od ovih poklonim. Najbitnije je ono što uporno zaboravljamo: ručni rad, nešto što smo sami napravili i pravljeno sa dobrom namerom i ljubavlju.

Za sve zaljubljene i one koji tek treba da budu voljeni.

Liciderska srca
(recept za štampu)

100g šećera
1 vanilin šećer

125g putera
50g meda

2 jaja
1 kašika kisele pavlake

1/2kg brašna

2 kašičice kakaa
1 prašak za pecivo
Glazura:
5 kesica želatina
20 kašika hladne vode
crvena kolačarska boja
Ukrašavanje:
130g prah šećera
1 kašika mleka
1 kašika bombonskog sirupa ili svetlog meda
1 kap limuna

Umutiti šećer, vanilin šećer i puter, pa dodati med i jaja i nastaviti mućenje. Potom dodati kiselu pavlaku i još malo mutiti. Nakon toga, dodati brašno izmešano sa kakaom i praškom za pecivo i umesiti glatko testo (može i mikserom, sa nastavcima za mućenje).
Umešeno testo razviti na debljinu od 1cm i isecati srca ili druge oblike po želji. Pri vrhu svakog srca izbušiti malu rupicu štapićem za ražnić.
Srca naslagati na pleh postavljen papirom za pečenje i peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.
Ispečena srca ohladiti i provući končić kroz svaku rupicu.
Izmešati želatin sa hladnom vodom, pa kada nabubri, zagrejati ga i dodati boju.
Kada se želatin malo prohladi, umočiti svako srce kako bi se sa svih strana obložio crvenom bojom.
Okačiti da se dobro osuši (minimum nekoliko sati) ili staviti na papir za pečenje.
Nakon toga izmešati sastojke za ukrašavanje i ukrasiti liciderska srca po želji: iscrtati po srcu ili zalepiti ogledalce ili staviti gotove kupljene kolačarske cvetiće, pa opet ostaviti da se suši.
Napomena: u glazuru se može dodati par kašika prah šećera, kako bi se dodatno zgusnula, mada nije potrebno.

Licider hearts
(print this recipe)

100g sugar
1 tbsp vanilla sugar
125g butter
50g honey
2 eggs
1 tablespoon sour cream
1/2kg of flour
2 teaspoons of cocoa
10g baking powder


Glaze:
5 sachets of gelatin
20 teaspoons of cold water
red cake color


Decorating:
130g powder sugar 
1 tablespoon of milk
1 tablespoon of candy syrup or light honey
1 drop of lemon


Mix the sugar, vanilla sugar and butter, then add honey and eggs and continue to mix. Then add sour cream and a mix little bit. After that, add flour combined with cocoa and baking powder and mix smooth dough (with dough hook).
Roll the dough to a thickness of 1 cm and cut out the heart or other shapes as desired. Poke a little hole at the top of each heart.
Arrange the forms onto a baking pan covered with parchment paper and bake in a preheated oven at 180 degrees for 20 minutes.
Cool the hearts cool and slide the thread through each hole.
Mix gelatin with cold water, and when swallowed, heat it and add color.
When the gelatin is chilled little bit, dip each heart to cover it with red.
Let it dry (minimum a few hours) hanged on something or put on baking paper.
Then mix the ingredients to decorate and decorate the licider hearts as desired: draw on the heart or paste the mirrors or put the ready-made cake flavors, and then let it dry again.
Note: a couple of spoons of sugar powder can be added to the glaze, in order to further thicken, although not necessary.1 thought on “Liciderska srca / Licider hearts”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s