Ćufte od piletine i tikvica / Chicken meatballs with zucchini

(please scroll down for recipe in English)
Ćufte su moj omiljeni oblik serviranja mesa, a ćevapi i pljeskavice osnovni razlog zbog koga nikada neću moći biti vegetarijanac. Do sada sam kupovala mleveno meso, te u njega dodavala začine, ponekad dodatke, ali uvek jaje i prezle. Po internetu sam viđala svakakve tipove ćuftica, najrazličitijih vrsta, a one sa piletinom su više-manje sličn; u osnovi je, međutim, uvek meso+tikvica, dok su začini ono što ih određuje. Ove ćuftice su po nečemu specifične: rendana tikvica je odlična vezivna smesa što čini jaje nepotrebnim, a da bi se napravila zdravija varijanta – i prezle su sasvim izostavljene.

Sećam se koliko sam srećna bila kada sam prvi put probala ćufte u sosu pripremljene na ovaj način – jedan korak (prženje mesa) je preskočen, a u meni osećaj kao da mi je neko drugi spremio ručak. Ono što me je najviše oduševilo kod ćuftica od belog mesa sa tikvicom je to što sam u blenderu iseckala peršun i luk, zatim dodala komade sirovog belog mesa, pa tako napravila začinjeno mleveno belo meso, zatim sam dodala komade tikvice i ostale sastojke i, blendirajući sve zajedno u nekoliko krugova, napravila savršenu smesu. U samo nekoliko poteza – neverovatno. 

Dalje pojednostavljenje spremanja ručka je došlo otuda što je smesa, zbog prisustva tikvice, izuzetno vlažna i teška za oblikovanje rukama. Stoga sam morala da se snađem, te da uzmem svoju najbolju drugaricu – kašiku za sladoled, njome da uzimam smesu, istovarim je u vrelo ulje (sasvim malo, na dnu teflonskog tiganja), pa da supenom kašikom odozgo pritisnem čufticu. Sitničavi bi primetili da tako dobijamo faširanu šniclu, ali kakogod – rezultat je veoma zdrav i ukusan obrok ili čak grickalica za neko druženje uz, recimo, utakmicu. Moj izbor za sos je najobičniji grčki jogurt uz dodatak ljute papričice – osvežavajući kontrast začinjenoj ćuftici.

Ćufte od piletine i tikvica
(recept za štampu)

1/2kg pilećeg belog mesa
1 veza peršuna
1 čen belog luka
2 struka mladog crnog luka
1 tikvica
1/2 kašičice bibera
1 kašičica soli
maslinovo ulje

U blender staviti lišće peršuna i zdrobljen čen belog luka, pa iseckati. Potom dodati belo meso isečeno na sitnije komade, pa opet kratko blendirati. Zatim dodati očišćen crni luk (beli deo i deo zelenog), kao i opranu tikvicu (neoguljenu) isečenu na manju parčad. Posoliti i pobiberiti, pa opet malo blendirati, da bi se napravila kompaktna smesa.
U teflonskom tiganju zagrejati malo (3-4 kašike) maslinovog ulja. Ćuftice vaditi kašikom za sladoled, pa spuštati direktno na zagrejano ulje. Odozgo ih blago pritisnuti supenom kašikom, kako bi se napravio pljosnati medaljon oblik. Peći na umereno jakoj temperaturi po 5 minuta sa svake strane. Vaditi na ubrus da se upije masnoća, pa servirati toplo uz grčki jogurt ili neki drugi umak.
Napomena: ćufte se mogu peći u rerni, na 200 stepeni 25 minuta, pa se na kraju eventualno staviti kratko pod gril, kako bi dobile lepu boju.

Chicken meatballs with zucchini
(print this recipe)


1 / 2kg of chicken white meat
1 bunch parsley
1 clove garlic
2 spring onion
1 zucchini
1/2 teaspoon pepper
1 teaspoon salt
olive oil


Put parsley leaves and crushed clove of garlic in blender and chop. Then add the chicken breasts cut into small pieces, then again process briefly. After that, add the cleaned onions (white part and the part of the green) and washed zucchini (unpeeled), cut into small pieces. Add salt and pepper, then again process in a blender, to create a compact mixture.
Put 3-4 tbsp of olive oil into non-stick frying pan and heat little bit. Grab meatballs mixture with a ice cream scoop and put directly into the heated oil. Press them from above with table spoon to form a flat medallion shape. Bake at moderate temperature for 5 minutes on each side. Take them out of oil and put onto the kitchen towel, then serve warm with Greek yogurt or some other sauce.
Note: meatballs can be baked in the oven at 200 degrees for 25 minutes, but in the end eventually put briefly under the grill, in order to get a nice color.7 thoughts on “Ćufte od piletine i tikvica / Chicken meatballs with zucchini”

  • Već jako dugo radim istočnjački tip ćuftica (kofte) u kojima se skoro pa uopće ne koristi ni jaje, ni prezle. Uvijek neko povrće. Ove tvoje bi odlično išle s tunom, barem meni, jer piletinu ne jedem.:)

  • Sjajna ideja! Moracu da isprobam cim mi se kuhinja vrati u normalu. Citam komentar Lake kuharice – ni ja nisam neki veliki ljubitelj belog pileceg mesa, ali ne bi mi palo na pamet da od tune pravim cufte. Nekako mi je zao de przim vrhunsku ribu kao tunu, nju obicno samo malkice bacim na gril tavu – max po 1 minut sa obe strane.

    • I meni je čist luksuz da stavljam tako dobru, a pre svega skupu ribu u neko jelo, ali je Katarina daleko bliža moru, pa računam da je to njima dostupnije. O, da, tuna je za gril, ako već ne kao karpačo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s