Pile na konzervi piva / Chicken on beer can

(please scroll down for recipe in English)
Pile pečeno na konzervi piva me je oduvek čačkalo. Isprva sam se pitala kako je moguće da se konzervi ništa ne desi, onda sam se pitala kakvog li je ukusa, a kada sam napokon odlučila da ga napravim, počela sam da se danima preslišavam fiziku (mog omraženog predmeta kroz školovanje) i prisećala se statike tela, tj. kako da mi pile nasađeno na laganu konzervu ne padne u nesvest od vrućine u rerni. Uporište na tri tačke (batačići + konzerva) se pokazalo kao čvrsto i stabilno, tako da je pilence ostalo stabilno do kraja. Da se razumemo, verovatno bih još uvek razmišljala i otezala svoju konačnu odluku, da nije bilo Staropramen blogerskog izazova, koji me je ponukao da pile na konzervi već jednom realizujem.

Mnogima se ne dopada izgled ovog pileta, ali to mogu biti samo oni koji ga nisu probali, verujte mi na reč! Korica je mirisna, ukusna, hrskava sa svih strana, da vam voda krene na usta; meso je neverovatno sočno i mekano. Kažu da može da se peče i na roštilju – ja sam to sasvim lako odradila u rerni. Nemojte da vas zavara nešto jača preplanulost u gornjem delu – to su samo naknandno dodati začini, potpuno bespotrebno, koji su malo promenili boju. Razmislite da ovo napravite već tokom nastupajućih praznika, vredi!
(sponzorisani post)
Pile na konzervi piva
1 kašika soli
1 kašičica šećera
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica ljute paprike
1 kašičica aleve paprike
1 pile (1,5-2kg)
1 konzerva Staropramen piva od 1/2l
U malom sudu izmešati so, šećer, beli luk i obe vrste paprike. Začine dobro utrljati po celom piletu, vodeći računa o delovima ispod karabataka i krilaca. Pile ostaviti na sat vremena u frižider.
Rernu uključiti na 200 stepeni da se greje.
Konzervu Staropramen piva dobro oprati. Otvoriti je i odasuti pola.
Polupunu konzervu staviti u pleh za pečenje. Pile navući odozgo na konzervu, tako da bude u položaju kao da stoji. Pleh pažljivo prebaciti u rernu. Peći 10 minuta na 200 stepeni, zatim smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći sat i 15 minuta do sat i po.
Ostaviti da se prohladi 10-ak minuta, zatim pile pažljivo skinuti sa konzerve, iseći i poslužiti.
Chicken on beer can

1 tablespoon salt
1 teaspoon sugar
1 teaspoon garlic powder
2 teaspoons cayenne pepper
1 chicken (1,5-2kg)
1 can of beer Staropramen (1/2l)

Combine salt, sugar, garlic and pepper into small bowl. Spice rub all over the chicken, paying attention on the areas under the thighs and wings. Leave spiced chicken into the fridge for an hour.
Turn on the oven to 200 degrees.
Wash Staropramen beer can thoroughly. Open it and remove half of can – leave for another use.
Put a can into a roasting pan. Put chicken over top of the can, so to be in a standing position. Place baking pan carefully into the oven. Bake for 10 minutes at 200 degrees, then reduce temperature to 180 degrees and bake for an hour and 15 minutes to an hour and a half.
Allow to cool 10 minutes, then carefully remove chicken from the can, cut and serve.


15 thoughts on “Pile na konzervi piva / Chicken on beer can”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s