Čorba od slatkog krompira (batata) / Sweet potato soup

(please scroll down for recipe in English)
Često sam se pitala: kako nastaju recepti? Nekada slučajno ili iz nužde, da bi se spasila situacija, čast, ko zna – možda čak i život. Tako nekako je nastala Saher torta. Ponekad nastaju sa namerom, kao kod Doboš torte, koja je napravljena tendenciozno za Nacionalnu izložbu u Budimpešti krajem devetnaestog veka. Kod slanih recepata je daleko lakše, jer su oni stvar trenutne inspiracije, stanja u ostavi i frižideru, a prilično veliku ulogu igra i improvizacija. Slatki recepti su značajno zahtevniji, jer se kod njih moraju poštovati mere, odnosi, redosled, sastojci – tu je improvizacija svedena na najmanju moguću meru.

Čorbica od slatkog krompira – batata – je nastala baš kao rečeno: improvizacijom i raspoloživošću namirnica u frižideru. Naime, stigla mi je još jedna isporuka stranih kulinarskih časopisa i prelistavajući ih, za oko mi je zapala upravo ova čorba. Prvo sam, kao i svi koji su je uživo kasnije videli, pomislila da se radi o čorbi od bundeve. Pročitavši recept, zaintrigirali su me sastojci, te sam odmah odlučila da je probam. Otpočevši pripreme, shvatila sam da nešto nemam, da bi nešto drugo bilo daleko bolje, jedno izbacila, dva dodala i dobila nešto sasvim deseto. Slatki krompir i semenke su ostale iste – eto, toliko mogu da učinim.
Semenke komorača daju čorbi neki diskretan bronhi ukus u pozadini, slatkoća batata je fino ukomponovana sa svežinom celera. Limun nikako ne treba izostaviti, a to vam kaže neko ko čak ni ne voli kisele čorbe: ovde je zaista neophodno i diže jelo na neke nove visine. Ukoliko se puter zameni uljem, čorba postaje posna. 
Sve u svemu, ovo je jedan veoma zanimljiv i ukusan potaž, koji zbog zasitnosti, samo uz dvopek, može biti posebno lagano jelo. A dovoljno je intrigantno i neobično da možete poslužiti svima.
Čorba od slatkog krompira (batata)
1 kašika putera
1 kašika maslinovog ulja
1/2 kašičice komorač semenki
2 veća batat krompira
200g šargarepe
1/2 glavice celera
1.2l supe ili vode
2 kašike pirinča
1/4 kašičice kurkume
1 kašičica soli
sok od 1/2 limuna
biber
peršun
Zagrejati ulje i puter, pa dodati semenke komorača i propržiti ih uz stalno mešanje.
Nakon toga dodati krompir, šargarepu i celer (oguljene i iseckane na kocke) i mešati, da se sastojci lepo sjedine, oko 5 minuta.
Naliti vodom, pa dodati pirinač i kurkumu, poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi oko 1/2 sata, odnosno dok se povrće ne skuva.
Ispasirati štapnim mikserom ili u blenderu, pa posoliti, pobiberiti po ukusu i dodati limun. 
Služiti posuto seckanim peršunom.
Sweet potato soup

1 tablespoon of butter
1 tablespoon of olive oil
1/2 teaspoon fennel seeds
2 large sweet potatoes
200g of carrots
1/2 celery root
1.2l of soup or water
2 tablespoons of rice
1/4 teaspoons turmeric
1 teaspoon of salt
1/2 lemon juice
pepper
fresh parsley

Heat oil and butter, add fennel seeds and fry them constantly stirring.
Then add potatoes, carrots and celery (peeled and cut into cubes) and fry them, stirring occasionally for about 5 minutes.
Add water, then add rice and turmeric, cover and cook at a moderate temperature for about 1/2 an hour, or until vegetables are cooked.
Process in a blender or with stick blender, add salt, pepper and lemon.
Serve with chopped parsley.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s