Džem od borovnice / Blueberries jam

(please scroll down for recipe in English)
Borovnice sam, pre nego što su odnedavno počeli da niču zasadi pored već odomaćenih malina, videla jednom i to divlje, idući sa tatom u njegov rodni kraj. Nakon toga, susretala sam se sa ovim bobičastim voćem samo kroz tetra-pakove kupovnog soka. Govorili su da je borovnica dobra za krvnu sliku, te sam tokom trudnoće dobijala hektolitre na poklon i ispijala ih; naravno da sok iz radnje tog doba nije imao voća ni u tragovima, tako da sumnjam da je bio odgovoran za stanje mojih crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina. Više je to imalo veze sa mojim godinama, u kojima malo toga fali, ali ne mari – bitna je bila dobra namera darodavaca, a meni nije smetalo.

Nakon toga, sretala sam borovnice tu i tamo, mahom po najbolje snabdevenim pijacama, ali su bile po ceni ravne suvom zlatu. Kupovala sam na čašicu Luki par puta, želje radi, ali su bile vrlo nepristupačne. Razmišljala sam da ih upotrebim za neke zimnice i brže-bolje odustajala. Nekako, ne znam ni sama kako, sam pronalazila da mi se više isplatilo da kupujem zamrznute, za pite, eventualno voćne kolače i slično. 
Pre neki dan, kolega Peđa, onako uzgred i usput, držeći svoju crno-tirkiznu šolju za jutarnju kafu, zapita – hoće li neko borovnice, moj komšija ih gaji i prodaje. Bomba je bačena! Žene zagrajale, računamo, zapitkujemo, konsultujemo se, te pakovanje ovoliko te onoliko, te krupnije, te sitnije, te da li je to onaj isti, te koliko koštaju… ma cirkus! I sam Peđa se nađe u čudu, a mi za par minuta otkupismo komšijinu nedeljnu berbu. Ovog vikenda je Peđa bio pametniji: napravio je viber grupu, te sada kupujemo od komšije borovničara koristeći moderne tehnologije.
Cenu za kilogram sam uporedila sa cenom smrznutih i došla do toga da ove sveže uopšte više nisu bauk. Jesu, priznajem, skuplje od nekog uobičajenog voća, ali nema čišćenja, nema otpada, kilo je kilo, a i verovatno ima još sijaset razloga zbog čega je cena takva kakva jeste.

Odlučila sam da prvu nabavku delom pretvorim u džem – koliko je to dobra odluka bila! Nisam do sada jela (domaći) džem od borovnice i iskreno sam oduševljena: veoma je ukusan, prilično aromatičan, a njegova ređa tekstura, kako sam je ostavila, dobra je kako za mazanje, tako i za prelivanje kohova, američkih palačinki, kao pratnja uz uštipke ili mekike. Pored toga, ja volim da prelijem kiselo mleko ili grčki jogurt kašikom ili dve džema – dobija se domaći voćni jogurt kome kupovni nisu ni prići.

Sledeća tura komšije borovničara je predviđena za slatko od borovnice. Do tada, uživajte u džemu – i pripremi i jelu.
Džem od borovnice
1 kg borovnica
400g šećera
Dobro oprane i osušene teglice staviti u hladnu rernu i uključiti na 100 stepeni, da se sterilišu.
Borovnice oprati.
U šerpu staviti voće i šećer i zagrevati na ringli. Kuvati na umerenoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Kada se džem zgusne (vreme zavisi od sorte i veličine borovnica), staviti malo džema na ohlađeni tanjirić, pa kada se sasvim ohladi, proveriti gustinu (ili ostaviti celu količinu da se ohladi, pa sutradan, ako je dobra gustina, samo zagrejati da proključa i stavljati u teglice). Džem od borovnice se brzo skuva, potrebno je oko pola sata, više-manje.
Vreo džem sipati u vrele teglice, zatvarati metalnim poklopcima, pa sve teglice uviti u neko ćebence, kao bi se džem polako hladio i prirodno konzervisao.
Ohlađene tegle čuvati u ostavi do otvaranja, nakon toga u frižideru.
Blueberries jam

1 kg blueberries
400g sugar

Put well-washed and dried jars in the cold oven and turni it on at 100 degrees to sterilize.
Wash blueberries.
Put fruit and sugar in the pot and heat on. Cook at moderate temperature, with occasional stirring. When the jam thickens (the exact timing depends on the variety and size of the fruit), place a little jam on the cooled plate, to check the density once it cools completely (or leave the whole quantity  to cool and the next day, if it is acceptable, just heat it to boil for a moment and put in jars). Blueberry jam is quickly cooked, it takes about half an hour, more or less.

Pour in boiling jam into hot jars, close it with metal lids, and then place them in some container and cover them with some old blanket – to cool down slowly and conserve it naturally.
Keep cooled jars in the storage room until opening, then keep them in the refrigerator.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s