Čokoladni kolač sa leblebijom / Chickpea chocolate cake

(please scroll down for recipe in English)

Mnogo sam razmišljala kako da počnem ovaj post i svaka misao se vrtela oko jednog – oko ljudi koji su privremeno ili trajno uskraćeni za određene namirnice. Razmišljala sam da pišem o bivšoj komšinici sa kojom sam odrasla, a koja ima celijakiju, trajnu bolest podnošenja glutena, koja joj se manifestovala u ranim tridesetim; pšenično brašno i u tragovima može imati posledice po njen organizam. Nameravala sam da pišem i o žutici (najblažeg oblika) od koje sam bila obolela pre dvadeset godina – adaptiranih recepata za slatkiše nije bilo ni za lek, nabavili smo jedva jedan, jer u nedostatku interneta recepti su se širili od kuće do kuće.

Sve ovo ima veze sa kolačom koji sam pravila tematski za igricu Ajme, koliko nas je, čija je ovomesečna tema – Leblebije. Ovaj čokoladni kolač ne sadrži nikakve masnoće, osim posrednih (onih u kakau i kokosu). Blago je sladak, a ukoliko ne znate od čega je, pomislićete da se radi o još jednom tipu brauni kolača. Neko  može postaviti logično pitanje – zašto da se zezam sa kuvanjem leblebija i pravljenjem kolača od njih, kada mogu isto ili veoma slično da napravim od sastojaka koji se već gotovi nalaze u kuhinjskim teglicama? Osim što su leblebije izuzetno zdrave, pa je ovaj niskokalorični slatkiš preporučljiv za sve, odsustvo masnoća i glutena ga čini naročito pogodnim za osobe koje se nalaze na specijalnim medicinskim dijetama. I još jedan veliki plus: moguće ga je u celini pripremiti u multipraktiku – samo u jednoj posudi. Nepotrebno sam tu činjenicu izmenila tako što sam prvo napravila sneg od belanaca; naglašavam – neporebno. Sprema se za svega par minuta – eto još jednog razloga za probanje sledećeg recepta:

Čokoladni kolač sa leblebijamaoriginalni recept
(recept za štampu)

470 g kuvanih leblebija
80ml soka od narandže
4 belanceta
130ml vode
180g smeđeg šećera
60g kakaa
1/2 kašičice praška za pecivoe
60g kokosa

Napraviti sneg od belanaca. Leblebije staviti u blender i dobro ih izmiksati. Dodati sve ostale sastojke i na kraju spojiti sa umućenim belancima. Pleh dimenzija 21x21cm prekriti papirom za pečenje, pa usuti pripremljenu smesu. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 50 minuta. Gotov kolač posuti prah šećerom ili preliti čokoladnom glazurom.

Chickpea chocolate cakeoriginal recipe
(print this recipe)


470g cooked chickpeas
80ml orange juice
4 egg whites
130ml water
180g brown sugar
60g cocoa powder
1/2 tablespoon baking powder
60g desiccated coconut


Turn oven on at 180 degrees.
Place chickpeas into blender and blend. Add all other ingredients and blend until smooth. Pour into 21x21cm baking pan cover with parchment paper. Bake for 50 minutes. Cool completely. Spread with powder sugar or cover with chocolate.18 thoughts on “Čokoladni kolač sa leblebijom / Chickpea chocolate cake”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s