Tufahije / Apples stuffed with walnuts

(please scroll down for recipe in English)

Prošlog vikenda sam bila na veoma lepom ženskom ručku i zaista sam uživala. Za desert nam je ponuđeno sijaset slatkiša, a od svega sam izabrala – Tuhafije! Mogu da ih jedem kad god – ne previše slatke, osvežavajuće, sa idealnom kombinacijom jabuka i oraha. A nisam ih jela dugo, dugo.
Recept po kome ih pravim sam dobila od poznanice koja je tokom ratnih godina došla iz Sarajeva. Objasnila mi je da ih muslimanske žene prave sa znatno slađim i gušćim prelivom, bezmalo agdom. Meni se sviđaju baš ovakve – slatke, ali taman, pa posle ne osećam težinu, već svežinu voća koja dolazi do izražaja. Naravno da ćete količinu šećera regulisati prema svom ukusu, a moja mera može da vam bude polazna osnova.


Tufahije
(recept za štampu)

6 jabuka Greni Smit
150-200g oraha – pola samleveno, pola iseckano
750g šećera
1,2l vode
umućen šlag za ukrašavanje

U manju, dublju šerpicu izmešati šećer i vodu i staviti da provri. Neposredno pre ključanja, oguliti jabuke i izdubiti im sredinu alatkom za dubljenje paprika. Kada voda provri, ubaciti jabuke i pustiti da vri, povremeno ih okrećući. Vreme kuvanja zavisi od vrste i veličine jabuke, a prepoznaje se tako što jabuku blago pritisnete kašikom uz zid šerpe – ako se uvija, kuvana je; ako je čvrsta i ne uvija se – treba još da se kuva. Kada je jabuka kuvana, rešetkastom kašikom je izvaditi i staviti u plitki sud. Ponoviti postupak sa svim jabukama. Sačuvati vodu u kojoj su jabuke kuvane.
Samleti i iseckati orahe (mogu biti i samo samleveni, zavisi od ukusa). Dodavati kašiku po kašiku vode u kojoj su se jabuke kuvale, dok se ne dobije gušće žitka smesa, povoljna za punjenje jabuka.
Kašičicom napuniti jabuke. Preko svakog punjenja ukrasiti šlagom. Sipati vodu u kojoj su se jabuke kuvale, tako da u posudi bude dva prsta tečnosti.
Posluživati ih u činijici, uz dodatak tečnosti u kojoj se drže jabuke.

Apples stuffed with walnuts/Tufahije
(print this recipe)


6 Granny Smith apples
150-200g walnuts – half grounded, half chopped
750g sugar
1.2 l of water
whipped cream to decorate


Mix sugar and water in small, deep pot and let it heat. Shortly before boiling, peel the apples and hollow out their core. When sugared water boils, put the apples in and let it boil, turning them occasionally. Cooking time depends on the type and size of apple, and is recognized by the apple gently pressing with a spoon to the wall of pot – if apple wriggles – it is cooked and if it is firm – still needs more time to be cooked. When apple is cooked, remove with slatted spoon and place in a shallow vessel. Repeat with all the apples. Save the water in which apples were cooked.
Grind and chop the walnuts (can only be grind, depends on taste). Add a tablespoon by tablespoon water in which the apples were cooked until the mixture gets thicker slithering, appropriate for apple filling.
Fill apples with mixture using a teaspoon. Over each filling garnish with whipped cream. Pour the water in which apples are cooked, so that the container has two fingers of liquid.
Serve them in a small bowl, with the addition of liquids in which apples were stored.19 thoughts on “Tufahije / Apples stuffed with walnuts”

 • U Sarajevu je tufahija je bilo bukvalno na svakom cosku. Jela sam ih samo jednom, ali bile su mi preslatke, pa sam ih onda zaobilazila u sirokom krugu. Bas cu jednom da probam ove tvoje, sigurno nisu onako slatke.

  • Pre nekih desetak godina sam bila u Sarajevu i jela ćevape kod Želje i tufahije na Ferhadiji. Moram priznati da mi se tufahije nisu nešto dopale – preslatke, čak mislim da je odozgo bio neki šam…. Sve u svemu, srećom pa su ambijent i društvo drage prijateljice izvukli stvar 🙂

 • Ja nikad nisam jela kupovne tufahije ali sestra ih je negdje jednom probala pa smo onda nasle neki recept i pravile ih. Moje tufahije nisu bile previse slatke vise kompotaste nego kao serbet za baklavu. Odavno ih nisam pravila jer mm bas nijeodusevljen takvim stvarima pa ni ne pokusavam a ove tvoje mi odlicno izgledaju

  • Kompotaste – dobra reč! Tečnost je zaista kompotasta. Ni moje dete nije bilo najsrećnije, pojeo je šlag, punjenje i pola jabuke. Doduše, i bile su neke povelike… A ja bih samo onu jabuku tamanila (za mene je bolje da napravim kompot, a ne da se bakćem sa tufahijama, izgleda :-))

 • Pazi sad pitanje jedne blogerke potpuno nepismene sto se tice ovakve vrste kolaca…a zar se tufahije ne peku posle u rerni? Ja sam oduvek mislila da se jabuke skuvaju, napune, preliju pa onda u rernu…?

  • Pardon, pardon! Ovo neću dozvoliti, jer ne vidim ni N od nepismenog kada si ti u pitanju, pa makar bili i slatkiši koje nikada nisi pravila. Dakle, pitanje ti je potpuno na mestu, a ja sam zaboravila da napomenem u tekstu. Neki prave tufahije u rerni, čula sam za to, ali nikada nisam probala. Verovatno si ti tako čula ili probala.
   Meni je recept dala nekadašnja Sarajka, koja ga je pokupila od muslimanskih žena, svojih sugrađanki. Pošto Tufahije svakako vuku na Orijent, ja sam način spremanja bespogovorno prihvatila baš na ovaj način. Ono što je ona regulisala, a za njom i ja, je količina šećera. Mada, to se može srediti po ukusu i u toku spremanja – dodavanjem vode ili šećera. Inače je originalno kako su njoj dali.

 • Gle slučajnosti, i ja sam prošle nedelje bila na ženskom ručku 😉
  Ali nisam jela tufahije, što ne znači da ovu činijicu ne bih privukla k sebi sad odmah 🙂

  • E? Pa mogle smo se i sresti 😉
   E, pa pogrešila si jer su Tufahije u Sinđeliću vrhunske, a šaljem činijicu prvom prilikom ponovnog spremanja 🙂

 • Zamisli i ja sam jela tufahije prošle nedelje. 😉
  ovo ti ej najlepša fotka do sada. Tako nežna, pa si još i činijice pogodila. Ja bi tu dodala i suvo grožđe ali ja ga svida dodajem. Izgleda da si skinula recept.Znači Greni Smit jabuke su ok, moraju da kise malo. Šta ti znači da se uvija jabuka, da se deformiše kad je pritisneš?

 • Pa ovo su na slici moje i tvoje Tufahije, ostali kolači se ne vide 🙂
  Hvala, Jeco! Krpice su nove, pa im je ovo premijera. Razmišljala sam o suvom grožđu, pa ipak odlučila da se držim originala (videla si da ga ni njihove nemaju). A recept je zaista još sa fakulteta, nisam ih pravila sto godina. Mogu ti reći da nisam mogla da se setim koje sam jabuke koristila ranije. Onda sam kupila Greni Smit (kao predstavnika nakiselih) i Modi (kao predstavnika slatkih). Ogulila sam po jednu jabuku od obe vrste i kuvala uporedo. Greni se dobro držala, a Modi se sva ofurila – em je dobila neku žućkastu boju, em je izgledala prekuvano. Tako sam došla da je Greni Smit prava vrsta (kad porastem, biću Maja :-))
  Ako budeš spremala, videćeš: kada je jabuka nekuvana, ona je čvrsta, ne možeš je uviti. Kada je kuvana, povija se, ali nikako ne sme da se deformiše. Potrebno je, dakle, stajati nad šerpom dok se kuva, ali nisam mogla dati minutažu, jer ona zavisi od veličine jabuka. Čim počne da može da se savija – vaditi, jer ako se prekuva – možeš je koristiti samo kao kašicu – drobi se i ne može da se puni. Sve ovo komplikovano zvuči, ali već kod prve kuvane jabuke ćeš znati o čemu pričam.

  • Zaboravi da pitam. Šta ako napravim više tufahija. Da li one potamne ako stoje u malo tečnosti u frižideru ili trebaku da bidi pokrivene skoro do vrha?

  • Ne tamne, zato što su kuvane. Meni se nisu pojele sve istog dana – ostale su baš ovakve kakve vidiš.
   Naravno, to nije slatkiš koji može da stoji baš nedelju dana, ali dan-dva-tri – ne menjaju se. Na kraju, Tufahije su najlepše kada se sasvim ohlade.

 • Znaš šta, sto goina ih nisam pravila. Kad sam ih pravila znam da sam ih kuvala ali mi negde u malom mozgu stoji da sam ih i nešto zapecala, a orahe mešala sa belancima pa tek onda punila jabuke:-)

  Rado sam ih jela u 'Šeheru' svojevremeno ali su oni stavljali šam na vrh.

  Ne bih imala ništa protiv da mi teleportuješ jednu činijicu:-)

 • Kao mala nisam bila ljubitelj ovakvih slatkiša ali sada… uvek bi pre izabrala nešto ovako nego neki težak "bombastičan" kolač 😉
  Fotka ti je preprepredivna!!!!

 • Wooow, Tanja… kakva fotka, i jabuke, i cinijice, sve preslatko izgleda!:)) Nisam ih pravila 100 godina i sada sam odmah pozelela da se posluzim.:))

 • Zdravo,
  Nedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata
  sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super
  recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici.
  Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da
  posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam
  pošaljete email na info@svajela.hr.
  S poštovanjem,
  Senka

 • Jao ni ja ih nisam pravila sto godina…sad moram da se vratim na moje recepte da v idim kako sam ih ja pravila, jer se više i ne sećam…hvala ti što si me podsetila na tufahije.Slike mi je jako lepa.

 • Tufahije baš volim i kada god su negdje ponuđene za desert ja ih odaberem i moram priznati da sam do sada uglavnom nailazila na one koje mi se sviđaju, ne preslatke, dobro ohlađene, osvježavajuće. Sama ih ipak još nisam napravila tako da je ovaj tvoj post i recept došao kao naručen. Jako lijepo mi izgledaju i ne bih imala ništa protiv da je jedna zdjelica sada ispred mene 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s