Čokoladne praline / Chocolate truffles

(please scroll down for recipe in English)

Ukoliko ikada budete učestvovali u nekom kvizu gde će jedno od pitanja biti – da li se može napraviti kolač od dva, odnosno tri sastojka, stisnite DA. Može, naravno. Evo ove praline se prave od samo dva sastojka, u par koraka, u treći sastojak se uvaljaju i posluže. Dobro, dobro, mogu se dodati različiti likeri ili ekstrakti za ukus, zatim pečeni lešnici, bademi kao omotač ili jedan od sastojaka, a onda zatim i višnje ili neko drugo sitno voće u srcu praline. Sastojci zavise od ličnog ukusa, a verzija na slici je upravo ona osnovna: slatka pavlaka, čokolada i omotač od kakaa.
Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Emini za ovomesečnu Ajme igricu, čija je tema slatka pavlaka.
Čokoladne praline
250ml slatke pavlake 
300g čokolade za kuvanje ili neke druge sa većim procentom kakaa
kakao za posipanje
Opciono: liker, ekstrakt, pečeni lešnici, bademi itd.
Čokoladu izlomiti na sitniju parčad i staviti u činiju.
Slatku pavlaku staviti u šerpicu i zagrevati do vrenja. Čim baci prvi ključ, skloniti sa ringle i presuti preko čokolade. Po želji dodati liker ili ekstrakt. Ostaviti na minut-dva, a zatim mešati smesu čokolade i slatke pavlake dok se čokolada sasvim ne otopi. Ostaviti u frižider na 2-3 sata da se sasvim stegne.
Malom kašikom za sladoled ili kašičicom vaditi po malo smese, oblikovati kuglice među dlanovima i slagati na papir za pečenje. Pred samo posluživanje uvaljati u kakao ili u seckane lešnike, bademe i slično.

Chocolate Truffles


250ml heavy cream
300g dark chocolate or some other with a higher percentage of cocoa
cocoa for dusting
Optional: liquor, extract, roasted hazelnuts, almonds, etc.

Bread chocolate into small pieces and place in a bowl.
Pour heavy cream into small pot and heat to boiling. As soon as it start to simmer, remove it from the stove and pour over the chocolate. If desired, add the liqueur or extract. Leave for a minute or two, then stir the mixture of chocolate and cream until chocolate is completely melted. Leave in the fridge for 2-3 hours to cool completely down.
Extract some of the cooled mixture with small ice cream scoop or with teaspoon, shape ball between palms and put on baking paper. Just before serving, roll in cocoa or chopped hazelnuts, almonds etc.




6 thoughts on “Čokoladne praline / Chocolate truffles”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s