Čizkejk (cheesecake) u čaši

Šta je najluđe što ste zbog ljubavi uradili? Ili – da li se još uvek prave ludosti iz ljubavnih razloga? Obradujte me, molim vas, i ispričajte za neki primer, neki iz stvarnog života – filmova sam se i ja nagledala, a i knjiga načitala, pa mi je fikcija više nego poznata. I da znate, ne prihvatam onu da ste se napravili ludost i venčali se, jer to smatram nečim izuzetno lepim i nikako se ne može podvesti pod ludost 😉

Meni je jedan od najlepših dokaza ljubavi dolina jorgovana: pre sedam vekova je srpski kralj Uroš I Nemanjić naredio da se duž nepristupačne doline Ibra posade jorgovani, kako bi dočekao svoju buduću suprugu, francusku princezu Jelenu Anžujsku koja će tuda proći na putu do dvora, a sve kako bi se osećala kao u rodnoj Provansi. Stenovita i surova dolina Ibra je bila oplemenjena delikatnim cvetovima, pa se i danas naziva dolinom jorgovana. Hej! Pre sedamsto godina! Ugovoreni brakovi i nema nazad.  Dolina Ibra – ko je ikada išao na planinarenje u taj kraj zna o čemu se priča. Pre sedam vekova je bilo značajno složenije saditi jorgovane, bez dobro snabdevenih rasadnika, svakojakih pomagala za sadnju i održavanje sadnica, te sredstava za zaštitu biljaka. Stotinama godina kasnije, u današnje doba, muškarci ovog podneblja sve više čekaju da se nešto desi ili samo od sebe ili da neko drugi uradi umesto njih (čast izuzecima!), a verujem da smo mi žene tome doprinele: kao majke sinova i kao one koje sve više obaveza preuzimamo na sebe, jer sve umemo bolje, brže, više, jeftinije. Ko nam kriv.

Uvek sam se divila onim ženama za koje su napisane najlepše pesme, onima koje su opisane u romanima i pripovetkama, onima čija ih je lepota nadživela, kroz umetnost koja ih je proslavila. Na pitanje – kakve su to žene, jedan drugar mi je rekao da nije tu previše do žene, već da je više do muškarca. Hmmm? Naravno da sam se odmah zapitala – ko je taj muškarac koji takvim očima gleda ženu i koji je u stanju takve opčinjenosti da, modernim i kolokvijalnim rečnikom rečeno – ne zna gde je levo od ljubavi? Odgovor na pitanje postavljeno naglas mi je dala moja drugarica Bilja sasvim jednostavno – zaljubljen muškarac.

Ukoliko ovo čita neki divni, zaljubljeni muškarac, znajte da nema lepšeg gesta od toga da nešto skuvate za tu neku ženu koja vam je bitna ili želite da postane bitna. U ovim letnjim danima prijaju brzi i osvežavajući slatkiši, a nijedna dama ne može ostati imuna na dekorativni čizkejk pripremljen u čaši. Sa druge strane, kada nam nije baš do kuvanja niti do zagrevanja rernom, a i ako nam je potrebno nešto brzo i ukusno – opet je isti odgovor.

Nema tu mnogo mudrosti. Izmeša se keks i puter i zrnasta tekstura se pospe po dnu čaša (šest omanjih porcija ili četiri veće). Umuti se slatka pavlaka (najbolje mlečna) i ostavi sa strane, pa se odmah umuti sir sa šećerom u drugom sudu. To se spoji i napravi se središnji, beli sloj, koji se sipa preko keksa. Ostavi se nakratko na hlađenje, dok se pripremi voćni preliv od voća, malo šećera i malo gustina. To se samo kratko hladi pre prelivanja preko belog sloja. Može se jesti odmah, a može se i dodatno ohladiti. Još jedna prečica je da se voćni preliv može praviti ranije ili se izbaciti, pa se fil posipa svežim voćem ili slatkom ili nekim džemom. To je blagodet čizkejka u čašama – mnoštvo je mogućnosti, jer nemamo onaj stres – da li će se fil stegnuti, da li će se rasipati nakon sečenja. Milina jedna. Ukoliko vam ni ovo tekstualno objašnjenje ni recept dole nisu dovoljni, pogledajte kratki video koji prikazuje ceo postupak.

Eto. Javite mi, dragi zaljubljeni muškarci, koliko se lepša polovina oduševila na skali od jedan do deset (primam samo dvocifrene rezultate, da znate). Moje dame, ukoliko vi budete spremale ovo, očekujem utiske. Moji i od svih koji su probali su izuzetni!

Čizkejk (cheesecake) u čaši

01.07.2022.

By:

Ingredients
 • 70g mlevenog keksa
 • 30g otopljenog putera
 • 250ml slatke pavlake za šlag
 • 250g krem sira
 • 80g šećera
 • 1 vanilin šećer
 • 250g jagoda ili drugog bobičastog voća
 • 25g šećera
 • 1/2 kašike limunovog soka
 • 1/2 kašike gustina
 • 50ml vode
Directions
 • Step 1 Izmešati keks i otopljeni puter, promešati žicom da se naprave grudvice. Dobijenu smesu sipati na dno 6 čaša.
 • Step 2 Umutiti slatku pavlaku u šlag i ostaviti sa strane.
 • Step 3 Umutiti sir, šećer i vanilin šećer da se dobije glatka smesa. Potom u tu smesu dodavati umućeni šlag iz više puta, mešajući špatulom pokretima odozdo, sve dok se sve ne sjedini i ne napravi se homogena smesa. Dobijenu smesu podeliti sipati ravnomerno preko podloge od mrvičastog keksa. Ostaviti na kratko u frižideru.
 • Step 4 Izmešati jagode, šećer, limunov sok i gustin i staviti u šerpicu. Po potrebi dodati 50ml vode. Kuvati 7-8 minuta uz povremeno mešanje. Kratko prohladiti, pa sipati preko ohlađenog fila od sira. Može se servirati odmah, a može se i dodatno ohladiti pre služenja.


1 thought on “Čizkejk (cheesecake) u čaši”

 • Mene ce ova poslastica zauvek asocirati na leto. Kad god dodje leto, cela moja porodica jede samo te kremaste varijante 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s