Burgije / Drills

(please scroll down for recipe in English)
Imam svoj alat, baš svoj. U majstorskoj kutiji se nalazi više nego što je potrebno za prvu pomoć u jednom domaćinstvu: nekoliko vrsta klešta, čekić, šrafcigeri svih vrsta, šrafovi, ekseri, žice, izolir trake, svašta nešto. Nabavljala sam ga po principu – lako ću naći ko će mi nešto popraviti, kada imam spreman alat. Čak imam i dobru bušilicu, ostalo mi od tate. Majstori su me zavitlavali – gazdarica radi popodne na crno, krade nam posao. Bivši muž me podbada – ista si kao tvoja mama, imaš alat (da ne bude zabune, uvek to kaže sa naklonošću prema toj maminoj osobini). A, ne prijatelju – uvek odreagujem – mama ume sa alatom, a ja sam dunster! I stvarno je tako: kada je tehnika u pitanju, imam dve leve ruke i potpuno sam nepismena. Izvesnije je da ću pre napraviti neku štetu, ispravno izvedene stvari su daleko ređe. Mada, bilo je nekoliko uspešno izvedenih bušenja betonskog zida i kačenja po kuhinji, tako da bi malo truda i želje za majstorisanjem možda i urodilo korisnim plodom.
Nedavno sam skupljala kupone od točenja benzina i bila srećna kao dete kada sam po jako povoljnoj ceni kupila – komplet burgija. Za više namena, više veličina, sve upakovane u lepu kutiju. Milina jedna. Za svako (muško) strahopoštovanje. Onako uvijene, lepo složene, su me podsetile na slanu grickalicu sa kraja osamdesetih, pravu kulinarsku avangardu tog doba. Žene su prepisivale recept i tehniku uvijanja objašnjavale uvijajući krpu ili salvetu. Zlatna off line vremena. Originalni recept iz mamine sveske se zove Mašnice i mota se na samo dva mesta; meni je ipak nešto draži oblik burgija, pa sam ga tako i motala. Zadržala sam stare sastojke – susam i mak za posip, ali se može koristiti i nešto drugo po ukusu – crni kim, aleva paprika, bilo šta. Ukoliko se premažu vodom pre posipanja, umesto belancetom, grickalica postaje posna.

Burgije

250ml belog vina
250ml ulja
1 prašak za pecivo
2 kašičice soli
800g brašna
Za premaz i posip:
1 belance
susam, mak ili nešto drugo (aleva paprika, crni kim itd.)
Posebno izmešati suve i vlažne sastojke. Umesiti testo, pa ostaviti u frižideru na 1 sat. Podeliti na dva dela. Svaki deo razviti u ploču pravougaonog oblika. Ploču premazati umućenim belancetom i posuti susamom. Blago pritisnuti da se susam zalepi. Ploču okrenuti, premazati belancetom i sa druge strane, pa posuti makom; takođe utisnuti. Seći na trake željene debljine, pa svaki kraj trake motati na drugu stranu, praveći spiralu (burgiju).
Burgije poslagati na pleh postavljen papirom za pečenje i peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 14-15 minuta.
Drills

250 ml white wine
250 ml of oil
1 baking powder (10g)
2 teaspoons salt
800g flour
For coating and sprinkling:
1 egg white
sesame, poppy or anything else (cayenne pepper, black cumin, etc.)

Combine all dry and wet ingredients separately. Mix them, knead the dough and leave in the fridge for 1 hour. Divided into two parts. Roll every part into a rectangular shape. Coat the rolled dough with beaten egg white and sprinkle with sesame seeds. Gently press the sesame to stick. Turn the dough, cover the other side with egg white and sprinkle with poppy seeds; also press to stick. Cut into strips of the desired thickness, and turn each end of the strap to the opposite side, making a spiral (drill bit).
Arrange the drills on a baking pan covered with parchment paper and bake in a pre-heated oven at 200 degrees for 14-15 minutes.


17 thoughts on “Burgije / Drills”

 • Hehehe super tekst i recept 🙂 I ja se spremam da se častim jednim kompletom bušilice i burgija, super stvar i stvarno se svašta može napraviti bez da nekog čekaš da to uradi umesto tebe 🙂

 • E, baš si to o alatu dobro napisala! I treba ga imati. Moj muž se ne može načuditi nekim svojim prijateljima koji jedva da imaju čekić. Kada sam opremala stan za djecu dok su studirala, opremila sam ga i s osnovnim alatom. Nikada ne znaš za što će dobro doći!
  No, ova svrdla su zbilja super! Bilježim recept!

 • Mislim da mi je krajnje vrijeme da si nabavim alat. Ja sve obavljam sa nekim priručnim, prije neki dan sam zabijala čavle u zid sa valjkom za tijesto. I uspjela sam a da sam tek imala čević di bi mi bio kraj.

 • lOve grickalice su tipicini proizvod osamdesetih godina, cak i po boji ! Sve onako dark…. Moram da priznam da sam ja odrasla kao veliki duduk sto se tice alatstvovanja po kući, valjda zato sto nisam imala pravi muski primer – moj tata je osim citanja knjiga i novina majstore znao samo,da pozove ali i tu je često pustao mami inicijativu. Znaci ako već imaš taj "miraz" za rodjendan možemo da ti poklonimo onaj kofer majstorski na tri sprata…moj muž je to sebi kupio na neke markice čini mi se i on na benzin i svecano sav alat prebacio iz neke akt tašne njegovog tate !! Nobless oblige…

 • Pa reci! Mnogi se ne sećaju ovih burgija, ali su harale osamdesetih. Nije bilo rođendana bez njih.
  E, ni ja ne znam, jer je moj tata petljao po kući, sa daleko većom voljom od veštine, ali je nekako išlo. Prvi muž ima zlatne ruke, tako da sam ja (p)ostala nesposobna, čak i sada se oslanjam na njega. E, on mi je obećao da će mi kupiti veći kofer za alat za Novu godinu, jer ovaj koji imam sam prerasla, a i ne može da mi stane ta bušilica. Znaš sa kakvim će me strahopoštovanjem tek ubuduće majstori gledati…

  • Testo se podeli na dva dela, pa se sa svakom polovinom uradi isto: premaze se jedna strana belancetom i pospe na ptimer susamom, pa se testo okrene i sa druge strane se premaze i pospe makom. Ponovi se i sa drugim delom testa. Dobra je ideja da se jedna polovina pospe jednom vrstom posipa (semenki), a druga drugom.

  • Testo se podeli na dva dela, pa se sa svakom polovinom uradi isto: premaze se jedna strana belancetom i pospe na ptimer susamom, pa se testo okrene i sa druge strane se premaze i pospe makom. Ponovi se i sa drugim delom testa. Dobra je ideja da se jedna polovina pospe jednom vrstom posipa (semenki), a druga drugom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s