Buhtle – sa slatkim punjenjem

Hrana je nesumnjivo jako bitna i time nisam rekla ništa novo. Ona nam je pogonsko gorivo, ukoliko je pametno koristimo – način da unesemo sve hranljive supstance, može da bude lek, povod okupljanja i druženja, način da se nešto proslavi, obeleži, a može da bude i uteha. Hrana je i deo stilske figure govornog i pisanog jezika. Eto, koliko ste samo puta čuli ono – puši se k’o krofna? Ili – skrvčio se k’o čvarak? Ili – raste k’o buhtla?

Kada vidite ove moje visoke, rahle i narasle buhtle, jasno vam je zašto im je, pored kulinarskih svezaka, mesto i u rečnicima modernog maternjeg jezika. A stvarno rastu, ono što bi nekada stari rekli – k’o iz vode. Napravila sam ih, testa je bilo tek da se spoji oko punjenja, poslagala sam ih u pleh, napravila razmak između loptica kao da su u svađi, pa sam ih ostavila na odmaranje pre rerne. Tokom pečenja imam šta da vidim: one se pomirile i slepile jedna za drugu.

Buhtle su jedan starinski slatkiš, slatko pecivo koje su i stare seoske domaćice pravile, čak i one koje u to doba za tortu nisu bile ni čule.  Kada ovo tvrdim, imam u vidu moju prababu Savku, jer su njoj buhtle, pored štrudle sa rogačem, bile jedini slatkiš na repertoaru (jasno je da kada neko tvrdi da treba da jedemo isto što i prababa, pa se pritom misli bez belog brašna i šećera – kod mene to ne pije vodu: moji preci su i jedno i drugo obilato konzumirali). Buhtla je bogato kvasno testo, u koje ide i masnoća i jaja.

Puni se najčešće džemom, formira kao loptica i slaže u pleh. Ipak, ja sam ne tako davno shvatila da je buhtla okrugla – meni su buhtle bile glomazne kiflice, rustičnog izgleda i ukusa: tako su se prodavale kod Šumatovca, nedaleko od moje srednje škole. I naravno da sam mislila da su jedino takve pravilne, jer je baba Savka već bila stara i nesklona mešenju kada sam ja poodrasla. Ipak, originalne buhtle su zaista loptice. Kažu da su nastale u oblasti Bohemia i njihovo izvorno ime je buchteln. I tek da ne bude da sam ja ta koja ima neki opsesivni poremećaj ili da sam rob navika: originalno se pune džemom od šljiva!

E, sad: ukoliko morate da podiđete podmlatku koje za džem priznaje samo onaj od kajsije ili šipka (i to domaći – jedva čekam tu snajku, majke mi!), onda u centar buhtle stavite kockicu čokolade i na taj način buhtle budu pojedene (ali ne prođe bez komentara – što nisi stavila manje testa i više čokolade…)

 

Pored ovih slatkih, pravila sam i slane – odličan način da pripremite nešto poput kiflica, a da ne gubite vreme na seckanje i uvijanje, nego sve rešite u par poteza.

 

Od ove mere se dobije pun pleh buhtli – pogodno za veliko društvo, veliku porodicu ili mnogo dece koje su se okupile kod vas u kući. Za neke normalne količine – prepolovite meru. Mada, ovako velika mera koja je bila prevelika za nas, bila je spakovana i poneta na posao. Moje me koleginice odavno ne slušaju i oglušuju se o moje – pa to je bajato testo. Držale su one buhtle u frižideru, vadile po potrebi i stavljale u preklopni roštilj da se zagreju.

Onda su se sladile, zalivale kafom i hvalile na sav glas. Sumnjičavo sam gledala i vrtela glavom, a i dalje ne znam kako da shvatim njihovo – još su bolje ovako bajate i prepečene nego sveže. Šalu na stranu: pečene buhtle se mogu podgrevati ili u mikrotalasnoj ili kratko u rerni. A moj tim će vam potvrditi da može i u preklopnom roštilju, kada muka natera i nemate ništa drugo u blizini. Ili prosto smanjite meru i pojedite sve odjednom. Nemojte samo da zafali – da ne bude da vas nisam upozorila.

Buhtle

22.11.2019.

By:

Ingredients
 • 3dl mlakog mleka
 • malo više od 1/2 kocke svežeg kvasca ili kesica suvog
 • oko 700g brašna
 • 1 jaje
 • 2 žumanca
 • 6 kašika šećera
 • 1 vanilin šećer
 • 100ml ulja
 • oko 50g putera
 • džem ili čokolada za punjenje
 • prah šećer za posipanje
Directions
 • Step 1 Kvasac razmutiti u mleku, sa 1 kašičicom šećera i ostaviti dok ne zapeni.
 • Step 2 U brašno dodati aktiviran kvasac, pa početi mešenje (može i mikserom, sa nastavcima za testo). Potom dodati jaje i žumance, šećer i vanilin šećer i ulje i umesiti glatko testo. Umešeno testo ostaviti u pokrivenoj posudi da narasta.
 • Step 3 Kada se testo udvostručilo, izručiti ga na pobrašnjenu površinu i razviti na debljinu nešto manju od 1cm.
 • Step 4 Iseći na 20 kvadratića (ili više – ukoliko se žele manje buhtle)
 • Step 5 Na svaki kvadratić staviti kašičicu džema ili kockicu čokolade, pa obaviti testo oko punjenja i formirati lopticu.
 • Step 6 Sve loptice poslagati u pleh prečnika 30cm ili veći, ostavljajući prazan prostor između.
 • Step 7 Formirane buhtle ostaviti da narastaju 15-20 minuta. Potom ih posuti iseckanim puterom i peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta.
 • Step 8 Ispečene buhtle posuti šećerom u prahu i služiti toplo.

 3 thoughts on “Buhtle – sa slatkim punjenjem”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s