Boza

(please scroll down for recipe in English)

Bozu ili volite ili ne volite. Neki je obožavaju, drugi ne mogu ni miris da joj podnesu. Ono što je nesporno je da je to izuzetno star napitak, pun vitamina.


Već neko vreme pokušavam da nađem dobar recept za Bozu i mnogi su manje-više slični. Pokušavala sam da ih napravim slepo se držeći instrukcija i dobijala nekakvu gustu kačamakastu lepljivu masu, teksture tutkala, koja se sve vreme propisanih 2 sata kuvanja lepila za dno šerpe i neugodno mirisala (čist eufemizam!). Ovomesečna tema Ajme igrice za kulinarske blogere – kvasac, koju nam je zadala Mirela me je naterala da pretražim internet još malo i da još jednom probam. Nabasala sam na razuman recept, koji podrazumeva odnos brašna i vode koji daje pravu teksturu i gustine Boze. Prirodno gazirani napitak, koji naročito prija tokom vrelih letnjih dana, a čija se kiselost reguliše količinom kvasca – manje kvasca od navedenih 20g daje nešto blaži ukus. Osvežavajući, zdrav i prirodan napitak za svaku preporuku.

Boza originalni recept
(recept za štampu)

5 l vode
4 pune kašike kukuruznog brasna
1 puna kašika pščenicnog brašna
1/2 kockice svežeg kvasca ili 1kesica
suvog – za blaži ukus staviti manje kvasca
400 gr šećera

U veći lona (od oko 7l) usuti 5l vode i
staviti na šporet da prokuva. Razmutiti 4  kašike
kukuruznog brašna i 1 punu pšeničnog brašna sa malo vode (kao za puding). To
sipati u vodu koja vri i mešati. Smanjiti i kuvati na laganoj vatri 30-45 minuta. Povremeno promešati. Kuvanu smesu ostaviti da se ohladi. Kvasac razmutiti u malo mlake vode sa kašičicom šećera i ostaviti da se aktivira, pa ga umešati u kuvanu i ohlađenu smesu. Ostaviti da odstoji 24h, pa procediti kroz gazu.
U manjoj šerpici otopiti šećer, pa uliti 1/2l vode i pustiti da prokuva. To ohladiti, pa dodati proceđenoj tečnosti. Dobro promešati i sipati u flaše. Čuvati u frižideru i servirati veoma ohlađeno.

5 l water 
4 generous tablespoons corn flour
1 generous tablespoons all purpose flour (wheat)
20g fresh yeast or 7g of dry yeast – use less yeast for a milder taste 
400 g sugar 

Pour 5l of water into large pot (of 7l) and put on the stove to boil. Stir 4 tablespoons of corn flour and 1 tablespoon of wheat flour with a little water. Pour it into boiling water and stir. Reduce the temperature and cook on low heat for 30-45 minutes. Stir occasionally. Let cooked mixture to cool. Dissolve yeast in a little warm water with a teaspoon of sugar and leave to activate; then stir it into cooked and cooled mixture. Allow to stand for 24 hours, then strain through cheesecloth. 
Put sugar into small pot on the heat and let it melt and become light brown, then pour 1/2l water and let it boil. Allow it to cool down, then add to percolated mixture. Stir well and pour into bottles. Store in the refrigerator and serve very chilled.7 thoughts on “Boza”

  • Pojma nemam kako ali sam brzo došla na ovu ideju ali još brže odustala zbog količine šećera jer znam da ne bih bila mirna dok je ima u frižideru 🙂 Najviše sam volela da joj dodam limunadu tj. pravim špricer 🙂
    Baš lepo izgleda.

  • Odlicna ulaznica!
    Iako koristim kvasac maltene svakodnevno, bila sam u problemu za ovaj krug igrice, jer mogu da posaljem "pola bloga" kao ulaznice :))) Boze sam se odmah setila, samo sto nikako da uzmem recept od svekrve, pa kako stvari stoje, preskocicu ovaj krug, sem ako ne nadjem vremena i spakujem sve fotografije i tekst u jedan post o prirodnom kvascu i hlebu sa njim.

    Ova tvoja boza izgleda bas kako treba. Ko je ne voli "cistu" moze praviti "spricer", odnosno, da je izmesa sa limunadom pola-pola.

  • Kad sam videla ovomesečnu temu za Ajme, i meni je Boza prva pala na pamet, ali na kraju ju ipak nisam napravila. Mada, hocu jednom. Ja ju doduše nikada u životu nisam probala, baš me zanima da li bi mi se dopala… 🙂

  • Bozu sam upoznala kada sam prije nekoliko godina posjetila Makedoniju, tih tjedan dana nisam je se mogla napiti koliko mi je bila dobra. Kod nas je nisam vidjela, a nije mi palo na pamet da bi je sama napravila. Sada je već situacija drugačija, recept je tu….. 🙂 Odlična boza !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s