Posne urmašice / Biscuits soaked in syrup (vegan version)

Posne urmašice su recept tate moje koleginice Nate, čiji je recept i Razljevuša, ako se sećate. Čika-Ika nas je u međuvremenu zauvek napustio i otišao na neko bolje mesto, a nama je ostavio da se prisećamo svih onih divnih svari koje je pripremao u svojoj kuhinji. Ovo je još jedan od recepata koje sam otela od zaborava, tako što sam čika-Iku zamolila, a on mi je bio učinio i izmerio sastojke za recept koji je inače uvek spremao na otprilike.

Posne urmašice su zapravo kod njega bile samo Urmašice. To nije klasični recept za ovu orijentalnu poslasticu – ne idu jaja, pavlaka, mast, puter, već samo sastojci koji ih čine dozvoljenim slatkišom u vreme posta. Ukoliko vas ipak zanimaju klasične Urmašice, pogledajte ovu verziju.
Servirala sam ih bez mnogo tečnosti, jer ne volim kada mi se prosipa iz tanjirića. No, to je ipak stvar ukusa, pa u skladu sa tim i dozirati šećerni sirup. Ono što nikako ne treba izostaviti je karanfilić – začin koji veoma fino zaokružuje i daje posebnu aromu ovom slatkišu.

Posne urmašice
(recept za štampu)

Testo:
400ml ulja
200ml piva
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
oko 800g oštrog brašna
polovine oraha

Preliv:
700g šećera
1/2l vode
10-20 karanfilića
2-3 vanilin šećera

Izmešati ulje i pivo i mutiti mikserom 10-15 minuta, dok se sasvim ne sjedine tako da se masnoća uopšte ne razaznaje. Dodati so, pa postepeno dodavati brašno, izmešano sa praškom za pecivo, sve dok se ne napravi smesa koja se lako oblikuje u kuglice.
Oblikovati kuglice, napraviti ih duguljastim, pritisnuti ih na rende i odozdo utisnuti polovinu oraha. Ređati ih na pleh prekriven papirom za pečenje i peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20-25 minuta. Preliti vrućim prelivom hladno testo ili hladnim prelivom vruće testo. Ostaviti ih da odstoje, najbolje preko noći, kako bi testo upilo sirup.

Preliv: u šerpi izmešati vodu, šećer i karanfilić. Kada provri, kuvati još par minuta na tišoj temperaturi.

Biscuits soaked in syrup (vegan version) 
(print this recipe)


Dough:
400ml sunflower oil 
200ml beer 
10g baking powder 
pinch of salt 
about 800g strong flour 
walnut halves 


Syrup:
700g sugar 
1/2l water 
10-20 cloves 
20-30g vanilla sugar 


Combine oil and beer and mix with electric mixer for 10-15 minutes, until completely combined so that the fat does not make out. Add salt and gradually add the flour mixed with baking powder, until the dough is easy to shape into balls. 
Shape the balls, make them oblong, press them on a grater and bottom pressed half nuts. Arrange biscuits on a baking sheet covered with parchment paper and bake in pre-heated oven at 180 degrees for 20-25 minutes. Pour the hot syrup onto cold biscuits or hot syrup onto cold biscuits. Allow them to stand, preferably overnight, to make the dough absorbed the syrup. 


Topping: Combine water, sugar and cloves in a pot and put it on the heat. When it boils, cook for a few minutes on middle heat.3 thoughts on “Posne urmašice / Biscuits soaked in syrup (vegan version)”

  • Divan receptić i ove urmašice će uvek podsećati na dragu osobu koja zauzima posebno mesto u vašim srcima. Sam recept za testo je veoma sličan Boščićima koje sam pravila i mogu reći da je testo odlično i vrlo zahvalno sa oblikovanje, sledeći put ću probati da napravim i urmašice jer mi se jako svidjaju u tvom aranžmanu.:)

  • Moja mama je uvek pravila posne urmašice tj. sa biljnom mašću valjda zato što je recept bio njene prijateljice iz Turske.
    Ja ih volim mnogo i rado ih se sećam 🙂 Uh, baš te se osladili 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s