Bloody Mary (i paradajz sok za piće) / Bloody Mary (and homemade tomato juice)

(please scroll down for recipe in English)

Evo ga opet avgust, vrhunac sezone kuvanja paradajza. Tu aktivnost veoma ozbiljno shvatam, jer se paradajz sok u mojoj kući troši svakodnevno, bilo da se radi o paradajz čorbi (koja je bar jednom nedeljno na repertoaru) ili da pravim obične ili neobične ćufte ili se bacim na jedino jelo iz indijske kuhinje koje pravim (i umem da napravim), ili pak da imam vremena i želje samo za najprostiju testeninu na svetu – paradajz sok je neizostavni sastojak svega pomenutog i još mnogih drugih.


Pretprošli vikend, naoštrila sam se bila da svečano otvorim sezonu spremanja slane zimnice. Prokomentarisala sam to pred Lukom, kada on uzvrati – uuuu, odlično, biće paradajz čorbe. Idi, dete, bestraga, kada je nije bilo, paradajz kod nas ne presušuje. A onda moj junior, pomalo zamišljeno, pita – a da li bi mogla i jedna količina da bude malo manje slana, da mogu da pijem? Tu se ja pretvorim u upitnik, jer uopšte nisam znala da on to voli, pa sam to i rekla. Kaže – ma volim, ja ponekad uzmem po malu čašu, ali ovaj koji kuvaš, koji je super u čorbi, je malko slanji. Hmmmmm? U redu, pravimo i specijalnu verziju za piće. Treća na repertoaru, ali ko još broji.

Paradajz je biljka koja izuzetno povoljno deluje na srčani mišić, u sebi sadrži vitamine, kalijum, karotin, gvožđe, bakar, mangan, zatim likopen, jedan od najsnažnijih prirodnih antioksidanasa. Neke studije tvrde da likopen, naročito prisutan u kuvanom paradajzu, pomaže kod sprečavanja nekih najtežih bolesti, naročito kod muškaraca. Meni drugi argumenti nisu ni potrebni, tako da su desetine litara već spremne, jer ova dama treba da završi deo zimnice pre nego što se otisne na službeni put.

Napravila sam i tu traženu verziju “manje slanu, ukusniju za piće” i malo je reći da sam prezadovoljna! Udesila sam količinu soli i šećera tako da se dobio sok koji rashlađen godi i osvežava, čak i da zanemarimo sva njegova druga svojstva. Onda sam odlučila da pokažem kako i svaki kuvani paradajz ne mora da bude zimnica, već neki postane i koktel – pa sam se malo bacila i na istraživanje Bloody Mary koktela. To je onaj crveni, jedan od najpoznatijih, koji u svom sastavu ima paradajz sok, vodku, limunov sok, ljute sosove, so, biber, a garnira se celerom, maslinama, kiselim krastavcima….. Neki kažu da je i sjajan lek za mamurluk, naravno, ukoliko izostavite alkohol iz sastava, jer pustite vi te priče da se klin klinom izbija – ne verujem ja u to. Inače, sa svim ovim ukrasima, deluje kao pristojan obrok, a ko je gledao Vil i Grejs seriju, možda se i seća mog omiljenog lika  – Karen, koja je unaokolo šetala sva namontirana i sa neizostavnom čašom ovog koktela u ruci, sa sve celerom koji viri iz iste.

Bloody Mary je koktel nastao dvadesetih godina prošlog veka, a zasluga za ime iz naziva se pripisuje više njih, verovatno samo tvorac zna na koga je mislio. Postoji Virgin Mary – verzija bez alkohola. 

Jedan od sastojaka je ljuti sos, a ja sam od prijatelja iz Amerike dobila neki ultra ljuti, on kaže da je najljući koji je našao. To vam je onaj koji otvorite, ubodete vrh čačkalice i tom količinom dobro zaljutite ručak za četvoro. E, pa ja sam malo opustila ruku kada sam mućkala ovaj koktel, pa sam dodala dobru polovinu kašičice; i, tako je nastao Angry Mary. Šalu na stranu, bolje da budete oprezni i dodajete kap po kap, inače za prekid mamurluka ili vatru u  želucu (zavisi u kojoj ste fazi) neće biti zaslužan likopen niti bilo koji drugi korisni sastojak, već ljutina koja razbuđuje.

Paradajz sok pripremljen za piće sam napravila tako što sam na 10 litara čistog isceđenog soka dodala 200g šećera i 50g soli. Kuvala sam ga 35-45 minuta, uobičajeno sipala u vrele, sterilisane flaše i potrpala u ćebence. Dobija se pitak sok u rangu najskupljih sokova na tržištu. Bez konzervansa, jasno vam je? E, pa živeli!

Bloody Mary (i paradajz sok za piće)
(recept za štampu)

Paradajz sok za piće
10l čistog isceđenog paradajz soka
200g šećera
50g soli
Izmešati sok, šećer i so, pa kuvati 35-45 minuta nakon što provri. Vruć sok sipati u sterilisane flaše (dobro oprane flaše se stave u hladnu rernu, uključi se na 100 stepeni i greje se sat vremena), pa ih zatvarati i stavljati u ćebe i dobro zašuškati da se postepeno hladi.

Bloody Mary

1l paradajz soka
220ml vodke
1 kašičica bibera
prstohvat soli
1 kašičica Worchesthire sosa
1 kašičia ljutog sosa
1 kašika limunovog soka
1 kašika rena (pripremljenog, iz teglice)
za garniranje: masline, ljute papričice, kiseli krastavci, stabljike celera itd.

Izmešati sve sastojke i sipati u čaše, preko kockica leda.
Garnirati po želji.

Bloody Mary (and homemade tomato juice)
(print this recipe)


Homemade tomato juice 
10l of purely squeezed tomato juice
200g of sugar
50g of salt


Mix juice, sugar and salt, then cook for 35-45 minutes after it starts to boil. Hot juice pour into sterilized bottles (well-washed bottles put in a cold oven, turned on 100 degrees and heat for an hour), then close them tightly and put them in a blanket and stuff well to gradually cool down.


Bloody Mary
1l of tomato juice
220ml of vodka
1 teaspoon of pepper
pinch of salt
1 teaspoon Worchesthire sauce
1 teaspoon of hot sauce
1 tbsp of lemon juice
1 tbsp of horseradish (prepared)
for garnish: olives, hot peppers, pickles, celery stalks, etc.
Mix all ingredients and pour into glasses, over ice cubes.
Garnish upon your taste.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s