Posna pita sa mladim lukom / Vegan scallion pie

(please scroll down for recipe in English)


Moj sin se zove Luka. Odlučila sam da će mi se dete tako zvati još sredinom osamdesetih, kada se to ime sretalo samo među starcima i u Bibliji. U međuvremenu je to postalo jedno od najčešćih imena, tako da ih kod Luke u odeljenju ima samo trojica…..moglo je ih je biti i više. Kada smo komentarisali imena i kako ćemo dete nazvati, naš kum, koji je surovo realan i ne preza to i da iskaže, mudro prozbori – šta lupate glave, kada će ga svakako zvati Leka (zbog prezimena). Tako i bi. Zbog čega sve ovo pišem i kakve to veze ima sa pitom? Leka (mlađi) je oduvek voleo da jede luk – ne bira: crni, beli, mladi, praziluk, svaki mu je drag. Kada je bio mali, sasvim mali, bio je ubeđen i to je pričao babama i dedama, da je on dobio ime Luka zato što voli da jede luk. Sada, kada krene ka luku, moje prvo pitanje je: zar ne ideš na trening? Zar se nisi dogovorio sa Matom da izađete? On se pokunjeno povuče. Na luk navali kada su sve dnevne obaveze gotove, a ja tada izmislim neki posao u drugoj prostoriji (ako već on neće da se zatvara u svoju sobu) i tako dok miomiris ne mine.

Danas vam nudim da probate Posnu pitu sa mladim lukom. Pored osnovnog sastojka, koji se može zameniti i prazilukom, u pitu ide pirinač i masline. Dok se peče, neće miris luka biti ono što prevladava, već, neverovatno, masline. Pita je veoma ukusna, čak i kada je hladna, mladi luk je upotpunjen specifičnošću maslina, a svemu fini balans daje pirinač. Recept je adaptiran iz specijalnog Bazarovog izdanja Kuvar.

Pita sa mladim lukom
(recept za štampu)

500g kora za pitu
1kg mladog luka
100-150g crnih maslina
100g pirinča
so, biber, ulje

Pirinač staviti da se kuva u dosta vode. Kuvati ga 5-6 minuta od trenutka kada počne da vri, ali svakako proveriti da li je kuvan.
Mladom luku odstraniti vrhove zelenih pera, očistiti ga i oprati. U šerpi zagrejati malo maslinovog ulja, dodati sitno iseckan mladi luk i prstohvat soli. Propržiti luk dok ne omekša, uz povremeno mešanje. Dodati mu skuvan i oceđen pirinač i sitno iseckane masline, očišćene od koštica. Posoliti i pobiberiti po ukusu, vodeći računa da su i masline slane.
Raširiti jednu koru, premazati je tanko uljem. Odozgo staviti drugu koru, pa i nju premazati uljem. Preko treće kore stavit fil na 10-15cm od kraće ivice. Uviti sve tri kore zajedno i staviti u pleh prekriven papirom za pečenje. Postupak ponavljati dok ima kora i fila (ja sam dobila 5 rolata).
Premazati rolate uljem, pa ih peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40-45 minuta. Kada se ispeče, prekriti je čistom krpom. Seći pitu kada se malo prohladi.

Vegan scallion pie
(print this recipe)

500g phyllo pastry
1kg scallion
100-150g black olives
100g rice
salt, pepper, oil

Put rice to boil in plenty of water. Cook it for 5-6 minutes from start to boil and check if cooked anyway.
Remove green tops of scallion, clean it and wash. Heat 3-4 tablespoons of olive oil in a saucepan, add chopped onion and a pinch of salt. Sauté onion until tender, stirring occasionally. Add cooked and drained rice and finely chopped olives, cleaned of seeds. Add salt and pepper to taste, bearing in mind that olives are  also salted.
Spread one layer of phyllo pastry, tiny coat with oil (you could spray oil over it). Put another layer over it and coat with oil, too. Over third layer, put filling in the 10-15cm wide area from the shorter edge. Roll all three layers together and place in a baking tray covered with baking paper. Repeat the process until you have pastry and filling (I got 5 rolls).
Coat the rolls with oil and bake them in a pre-heated oven at 200 degrees for 40-45 minutes. When baked, cover with a clean cloth. Cut each pie when it cools a bit.



16 thoughts on “Posna pita sa mladim lukom / Vegan scallion pie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s