Tortilje / Tortillas

(please scroll down for recipe in English)
Tortilje sam do sada kupila/jela svega par puta, nešto nemam tu naviku. A nije da ih ne volim – volim ja (skoro) sve vrste hlebova, te nema razloga da i ove ravne, palačinkaste izbacim iz sfere svog obožavanja. 

U nedelju sam pravila ove sa slike, kako bih imala da ih uparim sa jednim od najboljih namaza koji sam probala, a koji sledi u jednoj u narednih objava. I oduševila se! Ja ih mogu onako cepati bez reda i rasporeda i jesti bez ičega – imaju taj neki fini ukus, te mi ništa više nije potrebno. Onda sam za neki od ručaka tokom radne nedelje pravila Fahitu, pa me Luka zamolio da kupim tortilje, da učini ovo jelo još autentičnijim. Pošto se tokom ispitnog roka ispunjavaju sve želje, postupih po molbi, donesoh kući gotove tortilje i kada je trebalo da mu pripremim – uopšte mi nije prijao njihov miris po vađenju iz kese (eufemizam, shvatate?) Nakon onako brze pripreme domaćih i iskustva sa kupovnim, više sam nego ubeđena da će od sada samo ove iz domaće radinosti biti na repertoaru.

Obični sastojci (kao i za većinu hlebova, naravno), malo igrarija oko obrazovanja okrugle forme i pečenje na teflonskom tiganju. Kod prvih 4-5 sam brojala “sekunde” u sebi, nakon toga me je ozbiljno mrzelo, već sam videla kako bi nekako trebalo da izgledaju gotove, te je pečenje bilo na otprilike bazi. Spremljene sam držala u čistoj pamučnoj krpi, da omekane, uveče sam ih stavila u kesu da u njoj budu tokom narednih dana. Nikako da prestanem da budem naivčina u ovim godinama: čuj – narednih dana? Sutradan me je sa posla sačekala kesa na kuhinji kao prazna mišolovka i dokaz da su tortilje pojedene do poslednje. Biće da i Luka deli moje mišljenje o ukusnosti ovih tortilja.
Tortilje
400g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
50ml ulja
1 šolja mlake vode 
Izmešati brašno, prašak za pecivo i so, pa dodajući ulje i vodu umesiti glatko testo meseći mikserom (nastavci za testo). 
Umešeno testo podeliti na 16 loptica. Svaku lopticu oklagijom razvaljati u krug prečnika 15cm. 
Zagrejati teflonski tiganj, pa u njemu peći jednu po jednu tortilju: peći minut sa jedne strane, pa pola minuta sa druge strane.
Pečene tortilje uvijati u čistu pamučnu krpu, da omekane.
Služiti ih tople ili hladne, sutradan se mogu kratko podgrejati u tiganju.
Tortillas

400g of flour
1 tsp baking powder
1 tsp salt
50ml oil
1 cup of lukewarm water

Combine flour, baking powder and salt, then add oil and water and knead smooth dough with electric mixer (dough hook).
Divide the dough into 16 balls. Roll each ball into a circle of 15cm in diameter.
Heat the non stick skillet and bake one by one tortilla into it: one minute on one side and half a minute on the other side.
Put baked tortillas into a clean cotton cloth to soften.
Serve them warm or cold, the next day they can be heated briefly in the skillet.


8 thoughts on “Tortilje / Tortillas”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s