Tart sa orasima i sirom / Walnuts and cheese tart

(please scroll down for recipe in English)
Nekada sam bila luda za časopisima. Dok sam bila devojčica, po kući su se motali Žena, Bazar, Nada, povremeno zagrebački Svijet, Arena, Mila, sarajevska Una, pojavi se Duga ili sporadično i neki drugi, a zbog Politikinog zabavnika se petak sa radošću dočekivao. Onda je prvo počela zemlja da se raspada, a potom i novinarstvo. Onih ludih devedesetih jedan po jedan časopis je prestajao da se izdaje, jer ko je šašav da se tokom hiperinflacije upušta u takav poduhvat. Nakon toga neki su uspevali da se vrate na scenu, a neki su prešli u zaborav. Pojavili su se neki novi časopisi, sjajni i šareni, a ja sam počela da radim u firmi koja je bila veliki oglašivač, te su štampana izdanja bila dostavljana odmah nakon ili čak pre pojave na kioscima – za nekoga ko je voleo časopise – zlatno doba.

Mic po mic, jedan za drugim su časopisi postajali izgustirani. Prvo su na mojoj internoj listi za odstrel bili nedeljnici: ako se pročita jedan, znaju se svi; bili su tek na korak od žute štampe, a glavne likove intervjua, koji su se čak i u istoj garderobi pojavljivali u konkurentskim izdanjima, sam sve manje poznavala, jer bolje da ne govorim koja je poslednja generacija pevača koju prepoznajem, a štancovanje glumaca, na primer, podseća na nekadašnju meksičku ili južnoameričku scenu, gde se more novog glumišta svake godine pojavljuje – ko bi rekao da ih na Akademiju primaju tek nekolicinu? 
Kada sam postala svesna da debelo izdanje mesečnika iščitam za manje od sat, jer većinu časopisa čine reklame, prestala sam i njima da se bavim. U međuvremenu, u nepreglednoj internet pučini su se nalazile svežije i zanimljivije vesti, tako da sam sada od vrsnog poznavaoca postala tek rđavi dvojkaš – prepoznavanje gradiva, odnosno kroz posao znam koliko moram i toliko o tome.
Veoma često se setim neke profesorke iz srednje škole koja nam je bila par časova na zameni, a predavala je informatiku. Otresita žena, važila je za strah i trepet škole, besprekornog stila, dama u oblačenju, general u ponašanju. Tokom nekog od tih časova krajem zlatnih osamdesetih, izjavila je nešto što mi se tada učinilo kao blasfemija, imajući u vidu scenu štampanih izdanja i moju ljubav prema njima: ja samo kupujem časopise o kuvanju i šivenju – tu jedino mogu da nađem nešto korisno. Mislim da bih i sada mogla da rekonstruišem gde je stajala i kako je izgledala, koliko mi se to urezalo u pamćenje. Potpuno je razumem i da umem da šijem – sasvim bih se složila. Ovako, samo časopisi o kuvanju.
Pored fine i rastuće biblioteke kuvara, posedujem i izuzetnu kolekciju časopisa o kuvanju. Ima tu svega: nekih davnih domaćih izdanja, nikad prežaljenih Sale & Pepe primeraka, ogromna količina američkih časopisa koje ljubomorno čuvam, neki evropski primerci na engleskom koje sam pronalazila po aerodromima, nekoliko izdanja na francuskom, jer uz malo truda i značajnu pomoć rečnika – i njih mogu da čitam. Sve u svemu, to su kilogrami hartije, razvrstani po nekoj mojoj eklektičnoj klasifikaciji koju zaboravim do sledećeg puta. Ipak, retke bacam i ako bih se otrgla kontroli, ubrzo bih postala zvezda rijaliti programa Opsesivni skupljači o onima koji ništa ne bacaju i koji gomilaju i nepotrebno. Časopisi o kuvanju nisu nepotrebno, a i za sada se lokalizovano nalaze na dnu jednog ormarića, tako da je situacija ipak pod kontrolom. 
Pre negde sam sređivala taj ormarić, pravila podelu te ogromne količine američkih izdanja na “za sada neinteresantno” i “obavezno pogledati, ima pametnih recepata”, šaka su mi pali Sale & Pepe časopisi, koji se više ne izdaju na našem tržištu. Prelistala sam da vidim da li i njih da delim po pomenutim kategorijama, kada mi je pogled privukao tart sa sirom i orasima. Sastojci, jednostavnost postupka i izgled su me naterali da se odmah bacim u akciju. Prvi sam napravila potpuno sledeći recept i – bilo je jako ukusno, ali mi je nešto falilo. Cimet! Drugi je ubrzo bio pripremljen uz izmene u procesu pripreme kore, dodavanje cimeta i dobilo se nešto potpuno fantastično! Kontrast u teksturi oraha u kori i kremastoj sredini, kontrast u ukusu cimeta i oraha uz tek neznatni kiselkasto-mlečni fil – ma milina jedna. Neobičnost ovog tarta nikoga nije ostavila ravnodušnim, a mene je izazvala da razmišljam i o pravljenju pečenog cheese-cake-a. Dok se ne smislim to da izvedem, evo tartić, tek da pripremite nepca za sledeće avanture.
Tart sa orasima i sirom
200g oraha
40g žutog šećera
50g brašna
1/2 kašičice cimeta
40g putera
300g krem sira
130g kisele pavlake
100g žutog šećera
2 jajeta
1 kašičica vanila ekstrakta
Staviti orahe i 40g žutog šećera u secka ili blender i samleti ih. Odvojiti 3 kašike ove mešavine i odvojiti sa strane.
Ostatak mešavine izmešati sa brašnom, cimetom i puterom, pa sjediniti u blenderu (ili mikserom, sa nastavcima za testo). Dodati 1 kašičicu od pripremljene pavlake i formirati smesu za koru.
Ovako formiranu smesu utisnuti u dno i ivice okruglog kalupa za tart prečnika 23cm ili sličnog. Staviti u unapred zagrejanu rernu i peći na 180 stepeni 15 minuta.
Za to vreme izmešati krem sir, kiselu pavlaku, 100g žutog šećera, jaja i vanilin ekstrakt. Smesu izručiti preko delimično pečene kore (nakon 15 minuta u rerni), potom vratiti u rernu i peći još 35 minuta. 
Topao pečen tart posuti sa odvojene 3 kašike mešavine šećera i oraha i ostaviti da se sasvim ohladi pre služenja.
Walnuts and cheese tart

200g walnuts
40g brown sugar
50g flour
1/2 teaspoons cinnamon
40g butter

300g cream cheese
130g sour cream
100g brown sugar
2 eggs
1 teaspoon vanilla extract

Put walnuts and 40g of brown sugar into a blender and process them. Put 3 tablespoons of this mixture aside.
Combine the rest of the mixture with flour, cinnamon and butter, and process it into food processor. Add 1 teaspoon of prepared sour cream and form a batter mix.
Press the prepared mixture into the bottom and edges of the round tart mold diameter 23 cm or similar. Bake in preheated oven at 180 degrees for 15 minutes.
In the meantime, mix the cream cheese, sour cream, 100 g of brown sugar, eggs and vanilla extract. Pour the mixture over a partly baked crust (after 15 minutes in the oven), then return to the oven and bake for another 35 minutes.
Sprinkle warm baked tart with 3 tablespoons of sugar and walnuts mixture which has been put aside and let it cool completely before serving.


1 thought on “Tart sa orasima i sirom / Walnuts and cheese tart”

  • Zvuči ko kod mene doma. Kuharici nti broj a časopisi razvrstani po košaricama ispod police za knjige jel ako ih vratim na policu knjige više neće stati.
    Pita super izgleda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s