Slani mafini

Da li se vi sećate prvih plehova za mafine koji su se kod nas pojavili? Ukoliko pripadate velikoj većini mojih pratilaca ako pitamo statistiku (uzrast od 35-55 godina), onda bi trebalo da se i setite. Naime, prvi koji su se pojavili su bili nazvani “pleh za projice”. I jako dugo su se kao takvi zadržali, sve dok se mafini nisu odomaćili, pa se sada šepure u svakoj svesci za recepte, u svakoj pekari koja drži do sebe, a čak ih ima i po samoposlugama – bilo da hoćete smesu za pripremu ili gotove proizvode. Sada je taj pleh sa rupama dočekao svoje minute da se nazove pravim imenom.

Prvi pleh koji se bio pojavio me je pretvorio u znak pitanja: kako se projice ne zalepe? Pa neću valjda morati svaki otvor posebno da mažem? (ponavljam, radnja se dešava svetlosnu godinu pre široke lokalne rasprostranjenosti papirnih korpica koje mogu u rernu) A kako ću da ga perem onako zalepljenog? Sve te moje enigme je rešila Goca, supruga kumovog brata (ne udubljujte se, nego samo da kažem) – staviš ulje u testo i ne lepi se. Ne? Ne.

Pravo na pijacu, kupila pleh i neko vreme sam bila sva ponosna na svoje projice, jer je svaka bila entitet za sebe: imale su i koricu i sredinu. Bila sam zvezda sve dok se upotreba pleha nije raširila u meri da ih svaka kuća ima, bar po jedan. Bolje da ne kažem koliko ih ja imam, a koliko sam ih tek rashodovala tek u svom domaćičkom stažu – pa, ja sam san snova svakog proizvođača plehova.

Sve pite, pitice, rolnice, ma sve što vam padne na pamet može da se peče u plehu za mafine. I slatko i slano. Čak ima i onih recepata gde se jaja peku (ili kuvaju?) sa sve ljuskom u plehu za mafine; odvojila sam ja taj recept za probu, ali se nešto pribojavam. Je li neko probao? Kako to izgleda na kraju? Mislim – je li to kuvano ili pečeno jaja? Eto, nisam pametna.

Malo toga se meni ne dopada iz pleha za mafine. Ovi slani mafini sigurno nisu od tih, jer su odlični! Veoma ukusni, u osnovne sastojke možete da dodate šta želite ili ono šta morate da očistite iz frižidera (ovi moji su sa grčkim prizvukom: sir, masline i spanać). Doručak, užina, lagana večera, ono što ćete poneti na posao, hrana za put, posluženje za gledanje utakmice ili kakvo slično okupljanje. Za šta god želite – nije loše imati ovakav recept u rezervi, uvek dobro dođe.

 

Slani mafini

(recept za štampu)

1 jaje

50g putera

200ml mleka ili jogurta

2,5 šolje brašna

1 prašak za pecivo

150g sira

so po ukusu

dodatak: šaka spanaća ili zelja, seckane masline, sušeni paradajz i slično

 

Umutiti penasto jaje sa puterom, pa dodati mleko ili jogurt. Potom dodati brašno izmešano sa praškom za pecivom. Na kraju umešati sir izgnječen viljuškom i dodatke po želji.

Pripremljenu smesu usuti u pleh za mafine (12 komada) i peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta.

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s