Školjkice sa sirom i peršunom / Cheese and parsley crescents

(please scroll down for recipe in English)
Koliko sujeverja znate u vezi sa kafom? Postoji ono kada se malo prospe kafa iz šoljice – neki kažu da to znači skori dobitak novca, a neki da sleduje lep muž. Dobro, priznajte, u oba slučaja. Kada se pojavi mehurić na peni, jedni kažu da neko želi da me vidi, a drugi pak da imam dušmane – biram prvu verziju, više mi se dopada. Formiranje mehurića na sredini šolje označava da dolaze vedri, sunčani dani, a pri ivici – uskoro će kiša. Sigurno ste bar jednom okrenuli šolju da vam neko u talogu koji se razlio po zidovima i formirao neke meni nejasne tragove pogleda šta vas čeka u budućnosti? A tek kada se ubode želja, pa će se nešto desiti “u znaku tri, da li kroz tri sata, tri dana, tri nedelje”. Ma neprocenjivo.

Znate i da koliko ljudi, toliko i načina kuvanja kafe? Svako ima neki svoj, provereni i dokazani način. Neko u hladnu vodu stavlja mlevenu kafu, pa pušta da sve zajedno provri, neko kafu dodaje u kipuću vodu. Neko pušta penu da se podigne dva puta, neko zakuvava tik pred ključanje. Pa onda sipanje… da li sve šoljice do pola, pa tek onda dopunjavanje ili se u svaku šolju odmah sipa do vrha. A onda – dodavanje hladne vode u vrelu kafu – da se preseče, šta kažete? Moja koleginica ume da kuva kafu samo na komad, pa ako ode da kuva pet kafa, ona pet puta ponavlja proces – ne pitajte! Mene kako su naučili u detinjstvu, ja se tog načina držim kao pijan plota i zadrto ne odstupam. 
Jutarnja kafa, podrazumeva i doručak, pre ili posle – kako kome drago, a kod mene se kafa malo hladne dok ja pojedem svoj obrok. Mila, Ana, Olja, Gaga i ja smo u saradnji sa Doncafe Ljubiteljima kafe i sajtom Najbolja mama na svetu pripremile Džezverski doručak knjižicu, u kojoj možete da pronađete mnoštvo ideja za pripremu doručka, koji sjajno paše uz kafu. Knjižicu možete da skinete odavde ili samo kliknite na sliku dole. Jedan od recepata je i ovaj za Školjkice sa sirom i peršunom – ukusan doručak ili fina užina ili maštovito posluženje – na vama je da mu nađete priliku, a nije greška ni da odaberete sve tri. 
Jednostavno umešeno i razvijeno testo, pa se isecaju krugovi, na koje se stavlja fil, krugovi se na presavijaju na pola i viljuškom se slepljuju ivice, dajući izgled školjkice. A fil je posebna priča – sir, uz dodatak peršuna, koji je potpuno neočekivani sastojak i koji sasvim osvežava priču. I daje jednu skroz novu notu svakoj priči uz kafu.


 http://bit.ly/DzezverskiDorucakZZ
Klikom na sliku preuzmite knjižicu recepata

Školjkice sa sirom i peršunom
Testo:
½ kg brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
200ml kiselog mleka
150ml ulja
1 jaje 
Punjenje:
120g feta sira
½ veze peršuna
1 belance
Posip:
1 žumance
Susam
Izdrobiti sir, iseckati peršun i izmešati
sa sirom. Ovlaš umutiti belance, pa dodavati pomalo u sir i peršun, kako bi se
povezalo, a ne postalo suviše žitko (da ne curi). Ostaviti sa strane.
Izmešati brašno, prašak za pecivo i so, pa
dodati kiselo mleko, ulje i izmešano jaje. Umesiti glatko testo.
Testo razvaljati na blago pobrašnjenu
podlogu (ne lepi se mnogo, pa ne preterivati sa brašnom) na debljinu od 1/2cm.
Iseći krugove prečnika 10cm. Na po jednu polovinu kruga stavljati po kašičicu
punjenja, presavijati krug praveći školjkicu, pa ivice pritisnuti viljuškom, da
se slepe. Pripremljene školjkice poređati na pleh postavljen papirom za
pečenje. Svaku školjkicu premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180
stepeni 20 minuta.

Cheese and parsley crescents
Dough:
½ kg flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon salt
200ml greek style yogurt
150ml oil
1 egg
Filling:
120g feta cheese
½ handful of parsley
1 egg white

Icing:
1 egg yolk
sesame
Crush cheese, then chop parsley and mix with cheese. Whisk the egg whites lightly, then add spoon by spoon to cheese and parsley mixture in order to combine and not become too liquid. Put aside.
Mix flour, baking powder and salt, then add yogurt, oil and slightly beaten egg. Knead a smooth dough.
Roll out the dough on a slightly floured surface to a thickness of 1/2cm. Cut out circles with a diameter of 10cm. Put the spoon of cheese mixture on one half of each circle, fold the circle making crescent, and press the edges with a fork to seal. Arrange prepared crescents on a baking pan, covered with baking paper. Coat each crescent with beaten egg and sprinkle with sesame seeds.
Bake in pre-heated oven at 180 degrees for 20 minutes.


6 thoughts on “Školjkice sa sirom i peršunom / Cheese and parsley crescents”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s