Cimet pužići / Cinnamon snails rolls

(please scroll down for recipe in English)

Znate one TV i ostale reklame koje prikazuju srećne porodice i mame koje sa osmehom poslužuju obroke i pune su razumevanja za dečije nestašluke? Ili onaj film gde mama/tata fantastično izlaze na kraj sa dvanaestoro svoje dece i uz to mama ima i karijeru spisateljice? Kako vam to izgleda? Meni je prosto neverovatno da je to situacija koja je prisutna makar i samo u nekoliko porodica ceo dan svaki dan bez izuzetka. 

Mnogo volim decu i uvek sam želela da ih imam makar troje. Na graju gledam blagonaklono, apsolutno mi ne smeta, naročito od kada sam zašla u neke godine – ponekad delujem kao budistički sveštenik-pripravnik u sred meteža, za razliku od nekog mlađeg period kada sam bila znatno nervoznija i netrpeljivija. Ne umem da se igram sa decom, nisam sigurna da sam umela i tokom svom detinjstva, kao jedinče koje nije išlo u vrtić, bila sam uvek pomalo starmala i prerano sazrela usled vaspitanja i spleta životnih okolnosti. Sa druge strane, umem i volim da brinem o deci, da se staram da sve imaju i da im je sve obezbeđeno. 

Ipak, i pored sve svoje želje da imam više dece i volje da im ništa ne nedostaje, nisam sigurna da bih bila ona iz reklame sa vrha teksta. Zapravo, trudila bih se da budem nasmejana mama, ali bih svakako potražila prečice. Svaka savremena žena koju melje grotlo obaveza barem nekada poželi da joj neko drugi nahrani decu ili oseti olakšanje kada deca požele da jedu nešto što se sprema za svega par minuta, sigurna sam. Iako mi kuhinja zvanično najčešće radi samo za dvoje, ne biste verovali koliko sam srećna kada Luka kaže: znaš šta mi se jede – cimet pužići. Meni srce zaigra, a u sebi likujem – to! Mnogo puta ponavljano pecivo, koje se umesi, razvije u pravougaonik, namaže puterom, pospe žutim šećerom i cimetom, uvije i iseče. Ispeče se, sipa mleko u čašu i večera je gotova. 

Ostaci peciva mogu da se posluže i za doručak, budu skoro jednako ukusni, ili da ponesete na posao ili deca za školsku užinu – e, tu već možete biti nasmejana mama sa reklame, dok deci pakuje spremljeno pecivo (koje se može i uveče pripremiti, a ujutru samo ispeći) – uz nemerljivo zadovoljstvo zbog makar jednog dnevnog zadatka lako obavljenog.


Cimet pužići
(recept za štampu)


Testo:
350-400g brašna
1 suvi kvasac (7g)
60g šećera
prstohvat soli
1 dl mlakog mleka
60g putera sobne temperature
2 jaja
Premaz:
60g omekšalog putera
4 kašike smeđeg šećera
1-2 kašičice cimeta
Posip:
1 jaje
Kristal šećer ili šećer u granulama


Izmešati brašno, kvasac, šećer i so, pa dodati mleko, puter i jaja i umesiti glatko testo mikserom, dodacima za testo. Pripremljeno testo ostaviti kratko da odmori, potom ga razvaljati u pravougaoni oblik debljine 3-5 mm, premazati otopljenim puterom, posuti šećerom i cimetom. Testo urolati, pa formirani rolat iseći u trouglove. Svaki trougao pritisnuti drškom od varjače po sredini, pa poslagati u pleh postavljen papirom za pečenje. Pužiće premazati umućenim jajetom i posuti kristal ili granulovanim šećerom.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 190 stepeni 20 minuta.


Cinnamon snails rolls

Dough:
350-400g flour
1 dry yeast (7 g)
60g sugar
pinch of salt
1 dl of warm milk
60 g butter room temperature
2 eggs
Coating:
60g butter, softened
4 tablespoons brown sugar
1-2 teaspoons cinnamon
Icing:
1 egg
Crystal sugar or sugar granules

Combine the flour, yeast, sugar and salt, then add the milk, butter and eggs and knead the dough with electric mixer (dough hook) until smooth. Leave prepared dough to rest shortly, then roll it out into a rectangular shape of 3-5 mm thickness, coat with melted butter, sprinkle with sugar and cinnamon. Roll it, and cut formed roll into triangles. Press each triangle with handle of wooden spoon, then arrange them into baking pan set with parchment paper. Brush every roll with egg and sprinkle with granulated or crystal sugar.

Bake in pre-heated oven at 190 degrees for 20 minutes.


8 thoughts on “Cimet pužići / Cinnamon snails rolls”

 • Znaš, ti filmovi su zaista glupi, a ako nisi dobre volje taj dan, nabijaju komplekse. K tome su američka djeca izuzetno neodgojena jer ih roditelji ne discipliniraju. Lakše je pustiti da skaču, uralaju i smetaju drugima, a roditelji trepću okicama i smatraju se herojima jer su, eto, izrodili djecu. Ma daj! A što se cimet pužića tiče, radim ih u breadmakeru, s vremena na vrijeme, i jako ih volim. Aroma cimeta je božanstvena, zar ne?

  • Ulepšala si mi dan! Slatko sam se nasmejala, jer ni ja ne verujem u apsolutnu demokratiju u vaspitanju, nekada je potrebna i poneka represivna mera.
   Apsolutno božanstvena, lepo kažeš.

 • Tanja, zanima me ova varijanta da se ujutro ispeku. Ostaviš ih u frižideru do jutra?

  • Da, da. Formiram ih uveče, premažem, poslažem na pleh, pokrijem lepo aluminijumskom folijom i ostavim u frižideru (tzv. hladno dizanje). Ujutru ih izvadim i držim na kuhinji tek koliko je potrebno da se ugreje rerna (desetak minuta) i pečem.

  • E odlično, dobar trik za svežu školsku užinu. Inače sam pravila slična peciva s cimetom i meni je taj miris predivan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s