“Ruža” (zemička) pogača / Buns bread

(please scroll down for recipe in English)
Kada se prvi put pojavila Ruža pogača na tržištu, mnogi smo bili veoma uzbuđeni zbog toga. Nakon vladavine najčešće vekni, ređe okruglih hlebova i bageta, došao je kupovni hleb praktičnog oblika, da napravi osveženje na policama pekara. 

Veoma je zgodan: celina, koja se lako odvaja na delove. Praktičan za sendviče ili za vansedvičnu prehranu. Lako se pravi. Sve ovo je govorilo u prilog pogači, a samo njena sveprisutnost je dovela do toga da je izgustiramo, te da sada ni ne bacim pogled u njenom pravcu u prodavnici.

Ipak, odlučila sam da je i sama napravim, jer treba imati spreman džoker ovog tipa, tj. provereni recept koji ćemo napraviti za čas, a da bude zanimljivog oblika, celina, delovi, mekano, ukusno, mirisno.
Ruža pogača
300g brašna
1 kašičica šećera
1 ravna kašičica soli
1 manje jaje
150ml mlakog mleka
1,5 kašičica suvog kvasca
2 kašike ulja
Premaz i posip:
1 jaje
1 kašika vode
susam ili kim
Izmešati brašno, šećer, so i kvasac, pa dodati mlako mleko i mesiti testo muteći mikserom, sa dodacima za mešenje. Potom dodati jaje i  ulje i dalje mesiti dok se ne dobije glatko testo. Pokriti činiju sa testom i ostaviti na mlakom mestu 15-20 minuta. Potom testo podeliti na 8 delova i od svakog napraviti lopticu. Loptice testa poslagati u okrugli pleh prečnika 26cm postavljen papirom za pečenje, praveći razmak između svake loptice. 
Umutiti jaje sa kašikom vode, pa premazati testo i posuti susamom ili kimom, pa ga ostaviti da odmara još 10-ak minuta.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta.
Buns bread
300g flour
1 teaspoon sugar
1 flat teaspoon salt
1 small egg
150ml warm milk
1.5 tsp dry yeast
2 tablespoons oil
The coating and sprinkle:
1 egg
1 tablespoon water
sesame or caraway
Combine flour, sugar, salt and yeast, then add the lukewarm milk and knead dough with electric mixer (dough hook). Then add the egg and oil and continue to knead until a smooth dough. Cover the bowl with dough and leave in warm place for 15-20 minutes. Then divide the dough into 8 pieces and make a ball of each of them. Arrange balls in a round baking pan diameter 26cm covered with baking paper, makeing a space between each ball.
Whisk the egg with a spoon of water, coat the dough and sprinkle with sesame seeds or cumin, and leave it to rest for 10 minutes.
Bake in pre-heated oven at 200 degrees for 25 minutes.


10 thoughts on ““Ruža” (zemička) pogača / Buns bread”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s