Pečena ovsena kaša sa bananom / Baked oatmeal with banana

(please scroll down for recipe in English)

Dok sam studirala, neki kvazi Kazanova sa godine je pokušavao da postavi teoriju da se poziv na kafu, kaficu ili kafičicu odnosi na svaki stepen relacije koja se želi imati sa nekom devojkom i da ona to treba odmah da zna. Pogađate, sam se upetljao u svoja objašnjenja, naročito kada ga je žensko društvo pred kojim je teoretisao pogledalo ispod oka, nijedna ne planirajući da se upeca ni na ovaj niži stepen deminutiva, pa makar svisnule bez pomenutog napitka i ostale u neznanju što se gradiranja kafenisanja i ostalog tiče. Ipak, ni odbojnost ponude ne može da umanji činjenicu da se sve vrti oko kafe, čak iako ona imala i (samo) preneseno značenje. Poziv na kafu je već odavno društveni fenomen koji podrazumeva mnogo više od poziva da se crni, vreli, aromatični napitak konzumira u prisustvu nekoga. To je postao poziv na razgovor, na malu partiju trača, uz kafu se razmenjuju recepti, pruža se komšijska pomoć oko sitnih popravki, mnogi su poslovi sklopljeni uz kafu, a znam i neke ljubavi koje su počele pozivom na kafu. Nekada se kafa pila iz malih šoljica po principu prilij-dolij, koji je podrazumevao da se zakuva velika džezva kafe, pa se zasedne i polako se ispija, a zatim i dosipa u malene šoljice. Šoljice su vremenom rasle, a dosipanje je otišlo u zaborav. Sada se kafa neretko pije iz šolja za čaj, a stičem utisak i da se mnogo ređe pije onoliko zaslađena kao što je to bio slučaj ranije. 
Kafa je takođe postala neizostavni deo doručka, pa je u svim hotelima nude odmah po sedanju za sto. Doduše, najčešće onu razvodnjenu verziju, filter kafu, koja nije ni prići ovoj našoj pravoj, domaćoj, punog ukusa i gustine. Pošto smo ubeđeni da kafa i jutarnji obrok idu ruku pod ruku, a kako bismo vam pomogli oko ideja za pravi Džezverski doručak i jedini ispravni start dana, Ana, Gaga, Mila, Olja i ja smo se udružile i zajedno sa sajtom Najbolja mama na svetu i Doncafe – Ljubiteljima kafe napravile zbirku recepata, koju možete da skinete ovde. U njoj ćete pronaći pregršt ideja za zdrav i ukusan doručak.


Jedan od recepata je i Pečena ovsena kaša sa bananom – nešto mnogo dobro, verujte mi na reč. Izmeša se za čas, izlije u kalup i ispeče. Rezultat je nešto na pola puta između ovsene kaše i hleba sa bananom (banana bread), uz krckavu teksturu koju daju orasi i prijatni ukus cimeta. Ono što je dobro je da kada pripremite uveče, sledeća dva-tri jutra imate ukusan i zdrav doručak, a tokom dana i fin slatkiš, kome nećete moći odoleti. 
http://bit.ly/DzezverskiDorucakZZ

Klik na sliku da preuzmete knjižicu Džezverski doručak

Pečena ovsena kaša sa bananom
2 jaja
Prstohvat soli
180ml mleka
50g omekšalog putera
80g meda
1 kašičica vanila ekstrakta
2-3 mekane banane
80g seckanih oraha
160g ovsenih pahuljica
1-2 kašičice cimeta 
Umutiti jaja, prstohvat soli, pa dodati
mleko, puter, med i vanilu. Potom umešati viljuškom izgnječene banane, seckane
orahe, ovsene pahuljice i cimet.
Pripremljenu smesu izručiti u pleh
dimenzija 20x20cm ili sličan, postavljen papirom za pečenje. Peći u unapred
zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta. Izvaditi pleh iz rerne i ostaviti 5
minuta da se malo stegne, pa seći u kocke željene veličine. Služiti posut
cimetom ili orasima, bananama ili bez ičega.
Baked oatmeal with banana
2 eggs
pinch of salt
180ml milk
50g butter, softened
80g honey
1 teaspoon vanilla extract
2-3 soft bananas
80g chopped walnuts
160g oatmeal (oldfashion)
1-2 teaspoons cinnamon
Whisk the eggs with a pinch of salt, then add the milk, butter, honey and vanilla. Then stir in a fork mashed bananas, chopped walnuts, oatmeal and cinnamon.
Pour prepared mixture into a baking pan dimensions 20x20cm or similar, set with parchment paper. Bake in pre-heated oven at 180 degrees for 25 minutes. Remove the baking sheet from the oven and leave for 5 minutes to cool down little bit and cut into squares or rectangles. Serve sprinkled with cinnamon or nuts, bananas or without anything.


1 thought on “Pečena ovsena kaša sa bananom / Baked oatmeal with banana”

  • Ovo je super recept za početak dana. A dobra kafica je neizostavna za budjenje uz divan misris i ukus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s