Paprikaš sa bundevom / Pumpkin stew

(please scroll down for recipe in English)
Ima tih baš lepih dana, kada idem ulicom ili poslujem po stanu i samo mi je jedna misao na pameti: kako je život lep, koliko sam srećna. Onda naiđe period kada loptice nekih bezveznih događaja počnu da udaraju sa svih strana, u meri da više nemam dovoljno ruku da se branim, pa spustim gard, zažmurim i sačekam da prođe, jer ni te loptice ne dolaze iz nepresušnog izvora.

Ova cela godina mi je kao ovo drugo: loptice su servirane u maniru pobednika najvećih teniskih turnira, a meni život nije čak ni reket da se branim namenio. Sve neki zdravstveni izazovi, sve neke nedobre, kako je Luka govorio kada je bio mali, stvari. U poslednje vreme pritisli rokovi na poslu, ino-partneri – ponekad imam utisak – svoj radni dan provode u smišljanju novih izveštaja, planovi se dižu na hidraulik, a sve je potrebno za juče. I to sve na sav svakodnevni posao. Neka osećanja prema, mislila sam, bitnim i pažnje vrednim osobama su morala biti potisnuta i resetovana,  a razočarenje me je naučilo da se bolje čuvam i retkima verujem. Sa koliko sam elana dočekala ovu godinu, zaklinjala se da će biti moja najbolja, a sada jedva čekam da se završi i neće mi je biti žao što je prošla.
Za te i takve elegične momente, neka fina hrana je kao izmišljena: u stranom jeziku ima i svoje ime koje je opisuje – comfort food – hrana olakšanja, utehe, udobnosti, podrške; ovog puta i na našem jeziku je dobila odgovarajući prevod: hrana za dušu. Pored čokolade sa lešnicima i ostalih slatkiša, paprikaši, toplo, fino, gusto jelo na kašiku je nesumnjivo hrana udobnosti i olakšanja, hrana za dušu. Ovaj moj paprikaš ima ćuretinu, mada u obzir dolaze i druga mesa po želji i ukusu, ima i bundevu, a i još poneko povrće, kao i sitne kockice krompira, koje mu daju rustičnu gustinu. Pravo jesenje jelo, toplo i ušuškano, za vetrovite prohladne dane. 
Ne izostavljajte pavlaku. Retko je dodajem, jer mi, kao i sa ostalim dodacima (senf, kečap, majonez…) sve dobije isti ukus i zaliči upravo na dodatak, pa postane svejedno šta se jede. Ovde pavlaka daje jedan fini balans svim ostalim sastojcima, te je smatrama neizostavnom. Može se i posuti seckanim peršunom (ili suvim, kao kod mene, kada sam shvatila da mi ni listić svežeg nije ostao), vlašcem ili nečim sličnim po želji, što će dati dodatnu svežinu. Sa hlebom ili bez, sa salatom ili klot – paprikaš pruža mnoštvo mogućnosti, sa jednim ciljem: da se nahrane telo i duša.

Paprikaš sa bundevom
(recept za štampu)

2-3 kašike maslinovog ulja
1 struk praziluka
2 čena belog luka
1/2 kg ćurećeg ili pilećeg mesa
1 glavica celera
1 šargarepa
1 koren peršuna
2 krompira
1 paprika
700-800g bundeve, isečene na kocke

1 šolja paradajz soka

biber u zrnu
soli po ukusu
kisela pavlaka za serviranje

Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti iseckani praziluk i beli luk, uz dodatak prstohvata soli. Potom dodati meso iseckano na kockice, kratko propržiti sa svih strana. Dodati celer, šargarepu, peršun, krompir iseckane na sitne kockice i biber u zrnu, kratko promešati, pa naliti sa malo vode da ogrezne. Poklopiti, smanjiti temperaturu na srednju i dinstati 30-40 minuta, uz povremeno mešanje i dodavanje vode po potrebi.
Nakon tog vremena dodati bundevu, naliti paradajz sokom, opet poklopiti i dinstati dok se bundeva ne skuva (oko 20-30 minuta). Posoliti po ukusu, ostaviti da još jednom provri i servirati uz kiselu pavlaku.


Pumpkin stew
(print this recipe)


2-3 tablespoons olive oil
1 leak
2 garlic cloves
1/2 kg of turkey or chicken meat
1 celery root
1 carrot
1 parsley root 
2 potatoes
1 paprika
700-800g of pumpkin, cut into cubes
1 cup tomato juice
peppercorn
salt to taste
sour cream for serving


Saute chopped leaks and crushed garlic with pinch of salt on heated olive oil. Add the meat cut into the cubes, fry shortly, stirring. Add celery, carrots, parsley, potatoes chopped into small cubes and peppercorns. Add some water, but not to cover the stew completely. Cover, reduce the temperature to medium and cook for 30-40 minutes, stirring occasionally and adding water if needed.
After that time, add the pumpkin and the tomato juice, cover again and cook until the pumpkin is cooked (about 20-30 minutes). Salt to taste and serve with sour cream.2 thoughts on “Paprikaš sa bundevom / Pumpkin stew”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s