Ovsi kuglice sa sirom / Cheese balls

(please scroll down for recipe in English)

Ovsi slane krekere sam probala još pre nekoliko godina i zaista se oduševila njihovim ukusom. Rustična, pomalo gruba tekstura, savršeno balansirana aroma, veličina taman za zalogaj. Imaju visok sadržaj vlakana, a osnovni sastojak su ovsene pahuljice, koje pored toga što sadrže mnoštvo minerala i vitamina, daju osećaj sitosti nakon jela, usporavaju rast nivoa šećera u krvi, smanjuju nivo holesterola i drugo. Napokon zdrava grickalica! Pakovanje od 140g je pogodno za okupljanje društva, a za džep ili tašnu su pripremljena dva veća krekera spakovana u zgodno 40-gramsko pakovanje. Postoje tri ukusa: Classic, Mediterraneo i Paprika, a ako želite da budete u toku, priključite se njihovoj FB stranici. E, da: jesam li rekla da su posni?
Ovsi proizvodi se mogu naći na sledećim prodajnim mestima: Idea, Roda, Mercator, SuperVero, NIS benzinske pumpe, Višnjica dućani i prodavnice zdrave hrane.

Proizvođač nam je na pakovanju dao mnoštvo ideja za upotrebu Ovsi krekera (uz jogurt, uz pivo, sa nekim namazom, ajvarom, sirom….), a ja sam odlučila da ih upotrebim na još kreativniji i izazovniji način: u kuhinji, pripremajući nešto vrlo ukusno, čemu je Ovsi dao savršeni okvir. Naime, napravila sam kuglice od sira, koje sam uvaljala u specijalno kreirane Ovsi mrvice sa dodatim aromama: posluženo sa čačkalicama za lakše rukovanje će biti hit posluženje na svakoj proslavi.

(sponzorisan post)
Ovsi kuglice od sira
(recept za štampu)
500g krem sira ili nekog sličnog
150g kačkavalja – izrendati
50g putera
50g pršute, šunke ili nečeg sličnog – iseckati
2 kašike seckanog vlašca – iseckati
biber po ukusu
Posip:
30g putera
2 kašike susama
Za posip, samleti Ovsi Classic krekere u blenderu, a susam ispeći u teflonskom tiganju, Izmešati samlevene krekere, susam i istopljeni puter i ostaviti sa strane.
Za kuglice, pomešati krem sir, kačkavalj, otopljeni puter, pršutu i vlašac, pobiberiti po ukusu. Formirati kuglice, pa ih uvaljati u Ovsi posip. Staviti u frižider na sat vremena. Ubosti čačkalicu u svaku kuglicu i poslagati ih na tanjir za posluženje.
Cheese balls with crackers coating
(print this recipe)

500g cream cheese or similar
150g swiss cheese – Grated
50g butter
50g of ham, bacon or something similar – chopped
2 tablespoons chopped chives
pepper to taste

Coating:
140g Ovsi Classic crackers
30g butter
2 tablespoons sesame seeds

For coating, grind Ovsi Classic crackers in blender, bake sesame seeds in non-stick pan. Combine ground crackers, sesame and melted butter and leave aside.

For balls, mix cream cheese, swiss cheese, melted butter, ham and chives, and pepper to taste. Form balls, and roll them in Ovsi coating. Put in the fridge for an hour. Stab a toothpick into each ball and arrange them on a plate for serving.


14 thoughts on “Ovsi kuglice sa sirom / Cheese balls”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s