Orzo pasta sa graškom i slaninom / Orzo pasta with peas and bacon

(please scroll down for recipe in English)

Svoje dete smatram (objektivno) lepo vaspitanim, a u prilog tome govore i mnoge pohvale koje dobija od komšija, profesora, prijatelja, rodbine.  Ne mogu a da ne budem ponosna. U sklopu lepog vaspitanja dolazi i vaspitanje što se hrane tiče. To podrazumeva da nema izvoljevanja, da se sve jede i da se poštuje trud onoga ko je kuvao. On je bio jedini ko bi sve pojeo u restoranima na pripremama, ekskurzijama i turnirima. On se istakne i u gostima, pa često, u šali, objašnjavam kako ja kuvam i hranim ga, zaista. Srećom pa me znaju, inače prirodno mršavi Luka sa indeksom telesne mase na granici neuhranjenosti nikako ne deluje kao neko ko dva puta večera, bez doručka ne izlazi iz kuće i mnogo voli slatkiše.
Kuvano uvek mora da se jede, nama je jedini kamen spoticanja to što moram da kuvam uveče za dva dana unapred, a Luka ne voli podgrevanu, već sveže pripremljenu hranu. S obzirom da je dete zaposlene majke, mora da se prilagođava, ali nije srećan i ne propušta da mi to i saopšti. Uveli smo pravo jednog veta – jedno jelo je zabranjeno i neću ga terati da jede. On je to pravo iskoristio na boraniji – omražena mu je postala u vrtiću, jer su oni spremali onu okruglu, olovka sortu, te on sad neće ni putericu, koju ja pripremam. Ima još jela koje više ili manje ne voli; naročito gunđa kada se grašak pojavi na trpezi, ali tada dobije samo izvijenu obrvu i poluafektiran majčin glas: da li želiš da promeniš veto? Ne, ne, u redu je. I mora da se jede.
Ovu Sanjinu pastu sam poželela čim sam je ugledala i nije me prevarila procena. Miris i slanoća dimljenog mesa, slatkoća zrna graška kada pukne pod zubima, a sve povezano puterastim ukusima i oporim ukusom parmezana. Savršeno! Luka se isprva oduševio, a onda je ugledao grašak; odmah je našao izgovor – a gde je sos? I to mu je bio krunski argument da proglasi da mu se jelo ne dopada. Kažem – grašak je presudio. Meni se jako svidelo, naročito ovaj novi koncept kuvanja u jednom sudu, kome ću ubuduće posvetiti mnogo više pažnje. zbog praktičnosti, brzine i ukusa koji se prožmu već tokom pripreme.
Sanjin recept sam neznatno izmenila: umesto pančete sam stavila suvu pečenicu i umanjila sam količinu graška, zarad mira u kući.
Orzo pasta sa graškom i slaninom – originalni recept

220 g orzo paste
170 g slanine ili suvog mesa
150 g smrznutog graška
750 ml ključale vode
2 prepune kašike sveže rendanog parmezana
cca 20 g putera
1-2 čena belog luka, po ukusu
1-2 kašike maslinovog ulja
so i biber

Iseckati pančetu na male kockice pa je propržiti na ulju. Kada je pančeta gotova dodati sitno iseckan beli luk, pa pržiti dalje dok luk ne zamiriše. Dodati grašak i nastaviti sa dinstanjem, da grašak upije malo sokova i ukusa od slanine i belog luka. Dodati orzo pastu, izmešati, pa usuti vodu, opet promešati. Kada proključa, smanjiti da polako vri. Pasta je gotova kada se skoro sva voda ukuva i ostane samo fin kremasti sos. Začiniti solju i biberom. Dodati puter i parmezan, mešati da se rastope i sjedine sa sosom.


Orzo pasta with peas and bacon – original recipe
(print this recipe)

220g orzo pasta
170 g bacon or smoked meat
150 g frozen peas
750 ml of boiling water
2 full tablespoons freshly grated Parmesan cheese
approximately 20 g of butter
1-2 cloves garlic, according to taste
1-2 tablespoons olive oil
salt and pepper

Chop bacon into small cubes and fry in the oil. When the bacon is fried, add finely chopped garlic and continue to fry until the onion smell. Add peas and continue simmering, so the beans soak up a bit of juices and flavors of the bacon and garlic. Add orzo pasta, stir, then pour water and stir again. When boiling starts, reduce temperature to boil slowly. The meal is over when pasta is cooked and almost all water evaporates, remaining just a nice creamy sauce. Season with salt and pepper. Add butter and parmesan, stir to dissolve and merge with the sauce.4 thoughts on “Orzo pasta sa graškom i slaninom / Orzo pasta with peas and bacon”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s