Obični visoki kolač / Extra moist sponge cake

(please scroll down for recipe in English)
Nakon obične pogače, red je da u svoj repertoar ubacimo i obični kolač. To je onaj koji je na korak od patišpanja, ali to nije. Razlikuje ga izuzetna sočnost, svežina koja traje i nekoliko dana, obični sastojci, jedino neobično je gazirani sok od narandže – Fanta. Stvarno ne znam koja joj je uloga, verovatno je to jedan od činilaca tog kvaliteta koji se proteže na par dana. Slatkiš koji odlično ide uz kafu, čaj, mleko, sam.


Ovaj kolač je bio deo redovnog repertoara hotela na Kritu u kome sam letos boravila. Za doručak ga je obavezno bilo u dve verzije – klot, bez ičega i sa čokoladnim mrvicama. Marija, sa kojom smo zajedno letovale, ima izuzetne socijalne osobine – mnogo voli ljude i priče sa njima. Stoga sam nju delegirala da se popriča sa osobljem i da im uzme recept za kolač koji me je oborio s nogu. Donese mi recept, nema temperaturu pečenja. Opet ode da juri osoblje. Udubim se u papirić – a gde su jaja? I to nam dobace onako u prolazu. Napokon kompletiran. Kada sam došla kući, ubrzo se bacim na posao, potpuno ne uključujući mozak i ne razmišljajući o količini sastojaka. Ono što je usledilo je pokušaj da se ubaci slonče u lonče – ogromna količina smese nikako nije mogla da stane u jedan duguljasti pleh koji sam spremila. Čoveče, pa ja sam restoransku meru htela da ispečem u jednom plehčiću! Da ne bude zabune, ovde je predstavljena jedna, obična, kuhinjska mera, koja je dovoljna za jedan duguljasti kolač. Ukoliko shvatite da je restoranska mera baš ono što zahtevaju apetiti vaše porodice, sve pomnožite sa dva, a jaja stavite pet.

Obični visoki kolač
(recept za štampu)

150g griza
100g brašna
1 prašak za pecivo
2 krupnija jaja

230g šećera

1 vanilin šećer
2dl mleka
1dl ulja
1/2 dl gaziranog soka od narandže (Fanta)
po želji: rendana kora od pomorandže, rendana čokolada itd.

Izmešati griz, brašno, prašak za pecivo.
Umutiti jaja, dodati šećer, vanilin šećer, zatim mleko, ulje i gazirani sok. Nakon toga umešati suve sastojke (brašno, griz i prašak za pecivo).
Smesu sipati u visoki duguljasti kalup dimenzija 11×25 cm ili sličan i peći u unapred zagrejanoj rerni na 170 stepeni 60-70 minuta (dok čačkalica kojom se ubode ne izađe suva). Ukoliko tokom pečenja počne jako da tamni, prekriti ovlaš folijom ili papirom za pečenje.

Extra moist sponge cake
(print this recipe)


150 g semolina
100 g flour
10g baking powder
2 larger eggs
230g sugar
10g vanilla sugar
2 dl milk
1 dl oil
1/2 dl Fanta or similar
optional: grated orange peel, grated chocolate, etc.


Combine the semolina, flour and baking powder.
Whisk the eggs, add sugar, vanilla sugar, then milk, oil and Fanta. Then add the dry ingredients (flour, semolina and baking powder).
Pour the mixture into a high oblong mold measuring 11×25 cm or similar and bake in pre-heated oven at 170 degrees 60-70 minutes (toothpick check). If during the baking, the cake starts to be too dark, cover loosely with foil or parchment paper.4 thoughts on “Obični visoki kolač / Extra moist sponge cake”

  • Joj i ja sam imala sličnui situaciju nedavno, ne baš u duplim mjerama nego je smjesa jedva stala u duguljast lim. Ali nagurala ja nju i stavila peći. A ono za par minuta dim iz pečnice, sve curi van. E onada sam nakon kolača navečer još prala i pećnicu.
    Odlično izgleda kolač!

  • To bi sigurno moglo da se pece i u korpicama za mafine…. Razmisljam naglas 🙂 jer mnogo volim kolace sa pomorandzom, ovde ce obavezno ici korica od jedne velike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s