Namaz od jaja i sremuša

Pre negde se dopisujem sa Sandrom, aka Ko to tamo, koju sam imala čast da upoznam, i eto tako se mi već godinu dana dogovaramo kako ćemo da idemo u kafanu, da pevamo iz mozga, penjemo po stolovima i da ne odlazimo do fajronta. Uslov je da ima prenoćište jer sam ja vozač, a i dovoljno visoke plafone – ovo penjanje po stolovima može da bude nategnuto u mom slučaju. Da, baš smo našle godinu, ali verovatno odatle i smelost u planovima i odlučnost da se ostvare. Svoju sam poziciju za ovo kafansko druženje potvrdila time što sam vazda spremna: imam puškice sa dobrim spiskom pesama u telefonu i od kako je Sandra to shvatila – ja sam njen čovek. Nekako u isto vreme je dogovor pao i sa Ivanom, aka Shumadianchef, koji je obećao da će da peva i – biće to jedno epsko druženje. Nadam se samo da neće neki tigar i kokoška da uđu u priču.

U tim nekim dogovorima je Sandra rekla – ali nemoj da posle nećeš. Sestro slatka, pa ja sam ti za dobro društvo i muziku prvopozivarka, ništa se ne sekiraj. Ona me upita – a šta ti je to? Tu se ja zamislim – zar to nije opšte poznata reč? Za onu koja odgovara na prvi poziv, u prenesenom značenju to ima prilično negativnu konotaciju za ženu. Ona reče da nikada nije čula, a ja se bacih na internet, ne bih li potkrepila to svoje objašnjenje. E, šipak! Ni internet pučina ne poznaje tu reč, te shvatih da sam opet nešto izmislila….. Ipak, meni je veoma ilustrativan izraz, pa ću nastaviti da ga koristim i u prostom i u prenesenom značenju, pa neka je i izmišljenica.

E, taj isti Ivan je jutros na Instagram profilu objavio odličnu ideju kako da se iskoristi deo Uskršnjih jaja, kojih sigurno ovih dana ima u makar jednoj činiji u svakom domu. Njegove mere su okvirne, jer takve i treba da budu – svako utanačuje po svom ukusu. Opet sam bila prvopozivarka, te sam par sati od kako je on postavio sliku i recept – i ja odreagovala sa punom seckalicom namaza. Taj njegov odličan recept sam iskoristila kao polaznu osnovu i prilagodila svom ukusu i raspoloživim namirnicama. Naime, juče sam dan provela na Ravnoj gori u planinarskoj šetnji i prvi put u prirodi, na licu mesta, brala sremuš – mnogo dobro iskustvo! Usput se pronađe i poneka ljubičica – kada sam ja učila poznavanje prirode, to je bio jedan od vesnika proleća – kako se ovo godišnje doba sada najavljuje više niko živi ne zna.

Taj sremuš koji se prošetao svih dvanaest kilometara je delom završio u namazu, a delom sam prosledila komšinici da napravi kiš sa sremušem. Medveđi luk, kako se ova biljka još zove je izuzetno korisna, a ovo narodno ime je dobio jer medvedi nakon zimskog sna jedu lukovice, kako bi povratili snagu nakon buđenja. Ima mnoga korisna dejstva, tako da ga u sezoni treba jesti što više. Kada to spojimo sa željom da se potroše jaja preostala od proteklog praznika i brzinom pripreme – eto dovoljno argumenata da se čim pre napravi ovaj Ivanov namaz. Da li ćete koristiti pera mladog luka kao on ili sremuš – od volje vam, ili od stanja u frižideru.

Namaz od jaja i sremuša

04.05.2021.

By:

Ingredients
  • 2 kuvana jaja
  • 15-20 listova sremuša ili po želji - perca mladog luka
  • 200g starijeg, masnijeg sira
  • 2 kašike kisele pavlake
  • so, biber
Directions
  • Step 1 U seckalicu ili blender staviti kuvana jaja, sremuš i izgnječen sir i blendirati do željene konzistencije. Po potrebi postepeno dodavati kiselu pavlaku, kako bi se dobila maziva tekstura.
  • Step 2 Posoliti i pobiberiti po ukusu. Služiti ohlađeno.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s