Mediteranska piletina u crvenom sosu / Mediterranean chicken in red sauce

(please scroll down for recipe in English)
Konačno dočekasmo ovo proleće i odmah je sve nekako lepše. Bila nam se odužila zima: popunila je svu svoju propisanu dužinu, ne popuštajući dok kalendar ne kaže da je vreme. Srećom, čim je kalendar objavio svoje, sunce je granulo, vazduh zamirisao, temperatura skočila i sve je postalo lako i jednostavno.
Znala sam da će mart biti težak mesec, jer se bezbroj poslovnih obaveza namestilo u taj 31 dan. Još uvek nisu sve prošle, čeka nas još posla, godišnjih izveštaja, odluka, razgovora, držite nam palčeve da sve prođe onako kako smo zaslužili svojim radom i znanjem, a ja ću biti smirena tek kada sve bude gotovo. Ipak, sve ovo ne može da utiče da se radujem svom drugom omiljenom godišnjem dobu (jesen je i dalje neprikosnovena) i da obratim pažnju na svaki grm koji je zapupeo ili krošnju u cvatu.
Kada se vremenske prilike takve da nas izlazak u prirodu ili bilo gde van kuće magnetski mami, potrebno nam je nešto što se brzo priprema ili, još bolje, nešto što se samo sprema, sa našim minimalnim angažovanjem. Imam rešenje: Mediteranska piletina, kod koje se poslažu sastojci, termički se obradi i gotovo. Kus-kus je moj izbor broj jedan kada je brzi prilog u pitanju, jer mu nema ravnog: šolja suvog kus-kusa, šolja provrele vode, prstohvat soli, izmešaju se, doda se kašika ulja i poklopi se. S vremena na vreme se viljuškom malo promeša, da se ne slepi i da bi postao rastresit. I to je sve. 
Piletina se odlično podgreva, tako da je šetnja moguća i sutradan.
Mediteranska piletina u crvenom sosu
(recept za štampu)
4 pileća bataka sa karabatakom
so, biber
maslinovo ulje
2 čena belog luka
1 crni luk
1 šargarepa
7-8 crnih maslina
150ml crnog vina
400ml paradajz soka

1 kašičica suvog peršuna
1/2 kašičice suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka

Očistiti beli luk i iseći svaki čen na četvrtine. Crni luk iseći na krupnija rebarca. Šargarepu oguliti, oprati, pa iseći na krupnije kolutove (debljine oko 1cm), a maslinama ukloniti koštice.
Piletinu oprati, posoliti i pobiberiti, pa ispržiti kratko sa obe strane na zagrejanom maslinovom ulju. Kada blago porumeni, dodati beli i crni luk, šargarepu, masline, pa zaliti vinom. Dinstati dok vino sasvim ne ispari (nekoliko minuta), potom usuti paradajz sok, smanjiti temperaturu na srednju (npr. 5 od 9) i dinstati 40-ak minuta (zavisi od veličine i starosti mesa). Dodati suve začine, eventualno dosoliti (prvo probati) i pobiberiti.
Služiti uz kus-kus (spremljen prema uputstvu na pakovanju), pirinač, pire-krompir ili nešto drugo, po želji.

Mediterranean chicken in red sauce
(print this recipe)


4 chicken thighs with drumsticks
salt, pepper
olive oil
2 cloves garlic
1 onion
1 carrot
7-8 pitted black olives
150ml red wine
400ml of tomato juice
1 teaspoon of dry parsley
1 teaspoon dried basil
1/2 teaspoon dried oregano


Clean garlic clove and cut each in quarters. Cut onion into larger ribs. Peel carrots, wash, and cut into larger slices (about 1cm thick), add olives.
Wash chicken, season with salt and pepper, and fry briefly on both sides in hot olive oil. When slightly browned, add the garlic and onion, carrots, olives, and pour the wine. Cook until wine evaporates completely (a few minutes), then pour the tomato juice, reduce the temperature to medium (eg. 5 out of 9) and cook for 40 minutes (depends on the size and age of the meat). Add the dry spices, salt eventually (try first) and pepper.
Serve with couscous (prepared as directed on the package), rice, mashed potatoes or something else, if desired.1 thought on “Mediteranska piletina u crvenom sosu / Mediterranean chicken in red sauce”

  • Ma cim je na mediteranski nacin, ne moze da ne valja. Ja sam danas nesto slicno pravila. Dala sam sansu belom mes i videla da sam se presla. Mnogo je bolje ovako sa karabatacima i batacima. Doduse, ja uvek skidam kozu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s