Lignje sa krompirom / Squid with potatoes

(please scroll down for recipe in English)
Veoma malo ima hrane koju ne volim ili ne jedem. Termički obrađen karfiol i dinju bih mogla samo pod nekom ozbiljnom pretnjom ili za neke dobre novce – inače ne, nikako. Sve drugo više ili manje volim, ali jedem. Doskora su u kategoriju – ‘jedem pod pretnjom’ spadale i lignje i izazivala sam čuđenje svih pred kojima sam to rekla. A onda sam dobijala istu listu pitanja, samo je redosled unekoliko drugačiji: da li si jela punjene/na žaru/pohovane? Čak ni krake ne voliš? Kako je to moguće? I onda isti zaključak kod svih: mora da ih nisi jela dobro spremljene, jer je prosto nemoguće.

Nemam ja neko objašnjenje zašto je to tako bilo: ne znam da li  mi je smetala njihova ljigavost ili možda žilavost zaista proistekla iz neke loše pripreme? Možda čak i loša konotacija kojom se opisuje čovek beskičmenjak – lignja jedna. Ne znam. Znam da sam ih jednom naručila na moru, još kao mlada devojka i da sam stavljala zalogaje u usta i nevoljno žvakala s vremena na vreme, a zapravo sam ih gurala po obrazima – mučenje živo. A kažu da su bile vrhunski pripremljene u renomiranoj konobi na obali.
Onda se desio preokret na poslu: uobičajeno smo poručivali ribu petkom i koleginica koja je uzela pohovane lignje me je nagovorila da uzmem jedan njen kolutić – mastan, na nivou brze hrane, ali meni se učinio najukusniji na svetu. Nakon toga sam i ja redovno poručivala i postala obožavatelj lignji, ali pohovanih. Sve dok mi drugarica nije rekla – pa zar ne znaš da one nepovoljno utiču na holesterol (kod mene već ionako visok). Hmmm? Sad ih jedem. Ređe, sa grižom savesti, ali jedem. I verujem da će nekada skinuti ljagu podizača holesterola sa lignji, kao što već jesu sa jaja.
Pre negde, mama zove na lignje. Odemo Luka i ja, a meni već u glavi – jao, pa ja volim samo pohovane. Izneta činija je očas posla bila pomazana, nisam nimalo zaostajala za njih dvoje te sam shvatila da nisu samo pohovane u sferi moga obožavanja. Nisam znala da li su mi lepše lignje onako fino spremljene, krompir koji je upio sve mirise mora ili onaj sos koji ostane u činiji i samo čeka neko parče ruskavog hleba da se u njega umoči. Ma milina jedna.
A priprema? Bez preterivanja, i malo spretniji stariji osnovci mogu da se prihvate posla. Evo tog maminog recepta preuzetog negde sa primorja, a ja sam sigurna da će se dopasti svim lignjoljupcima. I onima koji to tek treba da postanu.
Lignje sa krompirom
400g očišćenih lignji (1 pakovanje zamrznutih)
1kg belog krompira
2-3 čena belog luka
so, biber, ruzmarin – svež ili suvi
3-4 kašike maslinovog ulja
1dl belog vina
Odmrznute ili samo očišćene lignje dobro oprati, pa ih iseći na kolutove širine oko 2cm. Krake takođe preseći uzduž na pola, ukoliko su veći.
Krompir očistiti i iseći na krupnije kocke (oko 2-3cm)
U keramički pekač ili sličnu posudu staviti lignje, krompir, iseckani beli luk, preliti maslinovim uljem i belim vinom, pa posoliti, pobiberiti, dodati grančicu svežeg ili 1/2-1 kašičice suvog ruzmarina i sve lepo izmešati. Pekač prekriti aluminijumskom folijom i lepo zatvoriti.
Staviti u zagrejanu rernu na 230 stepeni i peći 50-55 minuta (dok krompir ne bude pečen). Pred kraj se može skinuti folija i kratko zapeći.
Squid with potatoes

400g of cleaned squid 
1kg of white potatoes
2-3 garlic cloves
salt, pepper, rosemary – fresh or dried
3-4 tablespoons of olive oil
1dl of white wine

Wash thoroughly thawed or just cleaned fresh squid and cut them on rolls of about 2 cm wide. Cut tentacles along halfway as well, if they are large.
Clean potatoes and cut into large cubes (about 2-3cm)
Place the squid, potatoes, chopped garlic in a ceramic baking tray or a similar heatproof bowl, add  olive oil and white wine, then season with salt, pepper and add a twig of fresh or 1/2 teaspoon of dry rosemary and mix everything nicely. Cover the baking tray with aluminum foil and close it nicely.
Place in a preheated oven at 230 degrees and bake for 50-55 minutes (until the potato is baked). At the end, the foil can be removed and baked briefly.


4 thoughts on “Lignje sa krompirom / Squid with potatoes”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s