Kompot / Compote

(please scroll down for recipe in English) 
Moj tata je bio majstor za kompot. Čim neka jabuka kreće da se kvari, on je očisti, uzme samo zdrave delove, doda suvih šljiva kojih je uvek bilo u frižideru, neku dunju, ako se zatekne (i sa polica je skidao one namenjene da zamirišu dom) i posle nekog vremena me od knjiga i ispitnog roka u kuhinju dovuče utešni miris kompota. Onaj koji podseća na ušuškane jeseni i zime, na roditeljski dom, na sigurnost.

Pravi se brzo, a pored toga što je ovaj napitak-slatkiš ukusan i aromatičan, on je i izuzetno zdrav, jer svi znamo za blagodeti koje suve šljive i jabuke pružaju našim stomacima. Osim ovih svakodnevnih, običnih sastojaka (voće i šećer) mogu se dodati i razni začini: kora cimeta, karanfilić, suva kora pomorandže i limuna… Puštite mašti na volju ili napravite ovako starinski, skroz obično, a samim tim i savršenije.

Kompot
(recept za štampu)

100g suvih šljiva
2 dunje
2 jabuke
1,5l vode
8 kašika šećera
Po želji: kora cimeta, karanfilić i sl.

Suve šljive dobro oprati u toploj vodi. Dunje i jabuke takođe dobro oprati i po želji oguliti, a potom ih iseći na sitnije komade.
Oprano voće stavitu u šerpu, naliti sa 1,5 litar vode i kuvati dok voće ne bude kuvano (oko 15 minuta od kada provri). Pred kraj zasladiti sa 8 kašika šećera ili po želji. Služiti toplo ili hladno – po želji.

Compote
(print this recipe)


100g prunes
2 quinces
2 apples
1,5l of water
8 tablespoons sugar
Optional: cinnamon, cloves, etc.


Wash prunes thoroughly in warm water. Wash quinces and apples good as well and peel if desired, and then cut them into small pieces.
Put fruits in a pot, pour in 1.5 liter of water and cook until the fruit is cooked (about 15 minutes from when it boils). At the end, add 8 tablespoons sugar, or upon to taste. Serve warm or cold – as desired.15 thoughts on “Kompot / Compote”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s