Kocke u sirupu / Cubes in syrup

(please scroll down for recipe in English)


Po blogovima sve već vrvi od prazničnih recepata, a ja ću da vam ipak predložim jedan brz i jednostavan kolač, da se malo zasladite pre nego što uletite u kuhinju i počnete sa pripremama za svečanu trpezu.
Recept je iz mamine sveske, a u mojoj je upisan kao treći kolač, što govori da je jedan od prvih koji sam naučila da spremam. Sećam se da sam mnogo volela kada mi je mama spremala baš ove Kocke: sladak je i sočan, a seckani orasi na vrhu su sjajan kontrast mekoj sredini. Ipak, moram reći da se nije primio kod mog sina – mislim – jeo ga je, ali bez i traga zadovoljstva ili da sam traži ili uzme, što se dešava sa čokoladnim, na primer. Taman kada sam pomislila da je ništa posebno, te da je moje oduševljenje vrlo usamljeno, a i da mi se ne bi pleh kolača vukao danima po kuhinji – ponela sam ga u kancelariju. Oduševljenje je bilo opšte! Tražilo se parče više, što je potvrdilo moje ubeđenje da je za ovakve kolače, špricer i škembiće potrebna određena zrelost (čitaj: godine)
Ukoliko se odlučite da probate Kocke u sirupu, apelujem da ostavite da se dobro ohlade pre serviranja: tople su suviše slatke, pa možete pomisliti ili da recept nije dobar ili da ste šećer stavili dva puta.

Kocke u sirupu
(recept za štampu)

4 jaja
12 kašika šećera
12 kašika ulja
12 kašika mleka ili jogurta
12 kašika brašna
6 kašika griza
100g mlevenih oraha
1 prašak za pecivo
50g seckanih oraha

Preliv:
1/2l vode
1/2kg šećera

Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati ulje i mleko ili jogurt. Izmešati brašno, griz, mlevene orahe i prašak za pecivo, pa umešati varjačom ili špatulom u umešane vlažne sastojke.
Pleh dimenzija 35x20cm namasititi, pa posuti brašnom. Pripremljenu smesu izliti u pleh, izravnati i posuti seckanim orasima. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180-190 stepeni 25-30 minuta.

Za to vreme, u šerpu staviti šećer i vodu, pa kada provri i šećer se otopi, skinuti sa ringle i pustiti da se ohladi. Hladnim prelivom preliti ohlađen kolač. Seći u kocke.

Cubes in syrup
(print this recipe)

4 eggs
12 tablespoons of sugar
12 tablespoons oil
12 tablespoons of milk or yogurt
12 tablespoons flour
6 tablespoons semolina
100g ground walnuts
1 baking powder
50g chopped walnuts

topping:
1/2l water
1/2kg sugar

Whisk the eggs with the sugar with electric mixer, then add oil and milk or yogurt. Stir flour, semolina, ground nuts and baking powder and combine with wet ingredients with wooden spoon or spatula.
Grease baking pan (dimensions 35x20cm) and sprinkle with flour. Pour the mixture into the prepared pan, even and sprinkle with chopped walnuts. Bake in pre-heated oven at 180-190 degrees for 25-30 minutes.

Meanwhile, combine sugar and water in small pot and when it boils and sugar is dissolved, remove from heat and allow to cool. Pour cold syrup over the cooled cake. Cut into cubes.6 thoughts on “Kocke u sirupu / Cubes in syrup”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s