Čokoladna torta / Chocolate cake

(please scroll down for recipe in English)

Zoku sam upoznala na Adi – to je prava lafica koja se vrlo brzo uvlači pod kožu. Jedna promašena blogerska poseta se bila pretvorila u kafenisanje tokom koga su meni doslovno išle suze od smeha! I dalje se svaki put smejem kada se setim njenih priča.
Zokin blog My pans and pots vrvi od raznih recepata, zanimljivih priča, zaklinjanja na dijetalnu ishranu – ma, ima tamo svega! Danas je pretposlednji dan dvomesečne istrage ovog bloga u okviru blogerske igrice FBI rukavice, a ja opet stižem zadihana, u poslednji čas. Bila bi prava šteta da ne učestvujem, a vi da ne napravite baš ovaj kolač. Odbijam da ga zovem ubicom, to može biti samo zbog ubitačno dobrog ukusa. Možda je pravu definiciju dao moj Luka – ja mislio testo, a ono čokolada! Baš tako – imate osećaj da jedete stegnut čokoladni fil od torte. Zoka savetuje da se posluži uz neko kiselkasto voće, kako bi se izbalansirali ukusi. Sve sam štreberski spremila, čak i nar, ali mi se prosto nije dalo da kvarim savršeni ukus bilo kakvom infuzijom nekih drugih aroma. Postoje one slatke torte (najčešće kupovne ili sa fondanima), koje kada probate, imate osećaj da vas je neko tresnuo maljem u sinuse, a onda isti taj malj da se smestio u želudac. Ova nije takva! Mi smo je smazali za dva dana i verovatno ne bih imala šta da fotografišem, da nisam uvela embargo na svaku dalju konzumaciju dok ne napravim makar jednu sliku.
Ono što sam izmenila u odnosu na originalni recept je što sam koristila orahe umesto lešnika i pekla sam 15 minuta, jer mi je nakon 10 smesa bila suviše žitka. Možda ću sledeći put da skratim na 12-13 minuta, kako bi i spoljni obod bio nešto mekši.

Čokoladna tortaoriginalni recept
8 jaja
250 gr čokolade sa 70% kakaa 
250 gr šećera
250 gr putera 
100 gr mlevenih oraha

Puter i čokoladu otopiti ili na pari ili u mikrotalasnoj, na niskoj temperaturi, 15 minuta. Pustiti da se smesa prohladi i postane mlaka.
Umutiti čvrst sneg od belanaca i ostaviti sud sa strane. Dobro umutiti žumanca i šećer (dok žumanca ne pobele). Polako sipati otopljenu čokoladu i puter i nastaviti sa mućenjem, sve dok se dobro ne sjedini. Odložiti mikser. Dodati mlevene orahe i sjediniti varjačom ili špatulom. Zatim polako, iz više puta, dodavati belanca, mešajući odozdo na gore špatulom. 
Pleh za tortu prečnika 26-28cm obložiti papirom za pečenje, pa usuti pripremljenu smesu.
Peći u unapred zagrejanoj rerni, na sredini, na 180 stepeni 12 do 15 minuta. Isključiti rernu, pa ostaviti tortu još dva sata u odškrinutoj rerni. Nakon toga izvaditi tortu, umotati pleh u prozirnu foliju i ostaviti preko noći (minimum 4 sata) u frižideru.
 
Chocolate Cakeoriginal recipe
 
8 eggs
250 g chocolate with 70 % cocoa
250 g of sugar
250 gr of butter
100 gr ground walnuts
 
Melt the butter and chocolate, either by steaming or boiling in a microwave, at low temperature for 15 minutes. Allow the mixture to cool and lukewarm.
Whisk the egg whites to firm snow and leave aside . Whisk the egg yolks and sugar (until yolks turn white). Slowly pour in the melted chocolate and butter and continue to mix, until well combined. Dispose electric mixer. Add ground walnuts and combine them with wooden spoon or spatula. Then, slowly, in few times, add the egg white , stirring from bottom to top with a spatula .
Coat baking pan  diameter 26 – 28cm with parchment paper, and pour in the prepared mixture .
Bake in the middle of pre-heated oven, at 180 degrees 12 to 15 minutes . Turn off the oven and leave the cake for another two hours in the ajar oven. After that, remove the cake, wrap the pan in plastic wrap and leave overnight (minimum 4 hours) in the refrigerator .
 


6 thoughts on “Čokoladna torta / Chocolate cake”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s