Kiflice sa lešnicima / Crescents with hazelnuts

(please scroll down for recipe in English) 
Saru znam od prve sumnje njene mame, a moje koleginice i drugarice (mrzi kada je predstavljam kao svoju direktorku), da bi mogla biti u drugom stanju. Kada se već bio približio dan kada će Sarita ugledati ovaj svet, imala sam čast da prisustvujem 4D ultrazvučnom pregledu, tako da sam je prva i videla, makar i uz pomoć tog čuda savremene tehnologije. Naravno, tata se podrazumeva, pa ni ne računa, tako da se hvalim da sam ipak bila prva. 

Sarita je rasla i odmalena pokazivala svu raskoš svog jakog karaktera, svojeglavosti i volje, beskrajno je socijalno inteligentna, saosećajna, ali rešena da istera svoje po svaku cenu. Čudesno dete, zaista. Raste mi pred očima već osam i po godina, pa sam gledala kako se od malog kovrdžavog čupavca pretvara u lepu, negovanu, pametnu i samostalnu devojčicu. A kako smo i njeni roditelji i ja jedinci, te tetaka, ujaka i stričeva ni od korova, ja sam dobila počasnu titulu usvojene tetke i kao takva čast da je dočekujem sa ekskurzija i izleta, da prisustvujem kojekakvim dešavanjima, a i rođendani u igraonicama su bili neizbežni. 
Mnogo je smešan njen odnos sa Lukom: isprva ga gleda ispod oka, jer je on veliki i za nju veoma mator, a on pokušava da je mangupski raskravi. To merkanje traje nekad i celih deset minuta, dok ne počnu da se druže kao da su vršnjaci, da igraju zajedno igrice i budu nerazdvojni. I svaki put tako.
Pre negde sam pravila ove kiflice, Sarina mama ih je igrom slučaja probala i oduševila se, jer jako voli lešnike. Sledeću turu sam duplirala, pa sam celu kutiju namenila svojoj drugarici, da ih lepo i sa apetitom gustira sa svojom porodicom. Ali avaj! Sarita ih se dočepala i nekako shvatila da je tetka-Taća poslala samo njoj. Nerado, preko volje i uz veliko oklevanje je mami dala jednu, zatim, po maminim rečima, potamanila pola kutije, do trenutka kada ju je omela obaveza odlaska na trening. A onda je mali genije napravio potez zbog kojeg se još uvek smejem: prebrojala je preostale kiflice pre treninga! Posle je uporedila inventarski rezultat, da bude sigurna da neka količina u međuvremenu nije nestala! 
Da li treba da dodatno hvalim ovaj slatkiš? Sarin potez vam nije dovoljan? Da budem iskrena, i ja mogu pola kutije u trenutku da potamanim. Osim što se verovatno ne bih setila da ostatak prebrojim, za to bi trebalo da se ponovo rodim.
Kiflice se prave od putera, brašna i krem sira i to je sva mudrost kore. Potom se valjaju da obe strane u krupno mlevene pečene lešnike sa šećerom, pune nugat kremom i peku. I eto. Izgledaju vrhunski, ukus im je još bolji. A ovo može biti još jedan predlog za ponudu sitnih kolača za predstojeće slave: kreativno i nesvakidašnje.
Kiflice sa lešnicima
300g brašna
prstohvat soli
200g putera sobne temperature
200g krem sira
150g krupno mlevenog pečenog lešnika
75g šećera
75g smeđeg šećera
1/2 kašičice cimeta
250g nugat krema (tipa nutele, crnog eurokrema i slično)
U brašno dodati puter i so, pa mutiti mikserom sa nastavcima za testo (ili u multipraktiku). Potom dodati krem sir i dodatno umesiti u glatko testo.
Testo podeliti na 6 delova. Svaki deo malo spljoštiti, pa ostaviti u frižideru na 1 sat najmanje, a može i preko noći.
Izmešati lešnik, šećer i cimet.
Ohlađeni deo testa razviti između dva parčeta papira za pečenje ili prijanjajuće folije u krug prečnika oko 25cm. Testo posuti odozgo mešavinom lešnika i šećera, utrljati ili pritisnuti oklagijom da se lepo zalepi, pa ga okrenuti i sa druge strane takođe posuti. Krug iseći na 8 trouglova. Na širi deo svakog trougla staviti kašičicu nugat kreme, pa uviti u kiflicu. Kiflice slagati na pleh postavljen papirom za pečenje (ne mora se praviti  veliki razmak, jer neće dodatno rasti). Postupak ponoviti sa ostalim delovima testa.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 23-25 minuta.
Crescents with hazelnuts

300g flour
pinch osalt
200g butter (room temperature)
200g cream cheese

150g of coarsely ground roast hazelnuts
75g of sugar
75g of brown sugar
1/2 teaspoons of cinnamon

250g nougat cream (nutella type)

Combine butter, salt and the flour and mix with electric mixer (with dough hooks) or in food processor. Then add the cream cheese and form the smooth dough.
Divide the dough into 6 parts. Flatten each part and leave it in the fridge for at least 1 hour or even overnight.
Mix hazelnut, sugars and cinnamon.
Roll cooled dough between two pieces of baking paper or adhesive foil in a circle of about 25 cm in diameter. Sprinkle mixture of hazelnuts and sugar over the dough, rub or press it with rolling pin to seal nicely, turn it on and sprinkle the mixture on the other side as well. Cut the circle onto 8 triangles. Put a teaspoon of nougat cream on the wider part of each triangle, then roll it into a crescent. Arrange it onto the baking pan covered with parchment paper. Repeat the procedure with other parts of the dough.
Bake in preheated oven at 180 degrees 23-25 ​​minutes.


12 thoughts on “Kiflice sa lešnicima / Crescents with hazelnuts”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s