Italijanska salata sa starim hlebom / Panzanella

Kada su me iz LG-a zamolili da pripremim recept za neko hrskavo jelo, koje bi i nakon čuvanja u njihovim frižiderima zadržalo tu svoju hrskavost – zatreperila sam od zadovoljstva. Iz jednog bitnog razloga: red je da odam počast mom LG frižideru koji me odano služi već 14 godina. Pu, pu, pu, da ga ne ureknem, mada bih ga, da me nepovratno izda, ispratila uz sve porodične počasti i zaletela se u radnju da kupim – opet isti brend, a do kraja teksta ćete naslutiti i koji će moj sledeći izbor biti! Mislim – ja obožavam ovaj moj i ovako star, tako da neka samo potraje.

Bela tehnika me i ovako i onako služi, bilo je tu i srećnih i nesrećnih izbora. Frižider sam otišla da kupim bez ikakvog predznanja, a za no frost pogodnost sam tada tek bila načula. Upitavši šta to znači, dobila sam odgovor da je to frižider koji ne stvara led, te nema potrebe za onim mučnim i dosadnim odleđavanjem i čišćenjem. Ne znam zbog čega sam pristala na no frost, a ko se i seća nakon toliko godina, ali sam upravo ovaj odabrala. Kako je to dobra odluka bila! Moj frižider nikada ne ledi, ne kondenzuje (kao što sam videla kod nekih drugih brendova), a održavanje se ogleda u tome da u više ili manje pravilnim vremenskim razmacima izvadim sve police od sigurnosnog stakla, odnesem u kadu i operem ih, a dok se one suše – unutrašnjost frižidera operem jakim rastvorom sode bikarbone u vodi. I to je to.

U njemu hrana zadržava svežinu i kvalitet, mirisi se ne zadržavaju i sve je baš onako kako samo poželeti mogu. Sada kada je sezona salata, napravim ih malo ranije i samo vodim računa da ostavim u posudi koja lepo zaptiva ukoliko sam stavila luk, da se ne uvuku mirisi u neki čokoladni slatkiš, na primer. U donju fioku namenjenu voću i povrću kada smestim povrće – zaboravim kada sam ga i kupila, a celer me, na primer, još uvek strpljivo čeka da ga se setim. Moj frižiderčić me je sasvim razmazio i olakšao život uveliko.

Da li sam pomenula da ima i zamrzivač? Tri fioke koje su pune ko zna čime, a omiljene su mi posude sa odloženim nepojedenim kuvanim obrocima: uz uredno deklarisane nalepnicama sa sadržajem i datumom su džoker kada ne stignem da kuvam ili da nas mine želja za sarmom u julu.

Moj frižider je dobio mlađeg brata, naslednika u okviru iste porodice. Da ne volim toliko ovaj moj, već bih počela da prebrojavam čekove i ugovaram vreme isporuke. Izgleda utegnuto i lepo, sav je elegantan, moderan i od rostfraja, ima policu za vino (kod mene bi se verovatno baškarile flaše mleka i jogurta – šta ću), a ima velike fioke u kojima se čuva i sveže meso, riba ili povrće, i to neupakovano i takvo očuva svoju svežinu, jer postoji mogućnost biranja temperature spram vrste namirnice koja je odložena. Ima A+++ energetsku efikasnost (što označava da je potrošnja električne energije nestvarno mala na godišnjem nivou). Ima i nešto što se zove suviše tehnički – linearni kompresor sa inverterom, a radi se o izumu koji pravi manje buke, manje električne energije troši, a ima i desetogodišnju garanciju na delove za kompresor – kompanija je sigurna u svoj kvalitet!

Jedna od salata koja bi sasvim išla uz ovaj lepi, elegantni novitet iz LG-a je italijanska salata sa starim hlebom, čuvena Panzanella. To je nekada bila hrana siromašnih, jer je bila smišljena kako bi se iskoristili ostaci bajatog hleba. Pogađate – sastojci se razlikuju od recepta do recepta, od kuće do kuće, od frižidera do frižidera i zavise od stanja u ostavi. Ono što ne sme da se preskoči je – hleb, a sve drugo je opciono.

Za ovu salatu se ćabata iseče na kocke od otprilike 1.5cm i preprži na zagrejanom aromatizovanom maslinovom ulju. Salata se spremi, dodaju se hrskava parčad hleba i – ne zna se šta je dosta. Ono što je posebno dobro je što ta hrskava parčad ćabate pokupe sve ukusne sokove koje pusti povrće, pa se izmešaju sa dobrim maslinovim uljem i ostalim začinima….. ma to je toliko dobro, da je jedno od jela koje bih svakodnevno mogla da jedem, časna reč! Jednom sam negde pročitala neku kinesku izreku da je kulturno jesti tako da slep čovek pored nas ne zna šta radimo. E, onda bismo tokom jela ove salate bili prilično nekulturni, jer zamislite parčad hleba koja se lome pod zubima, a onda i svo ostalo povrće koje pruža otpor i puca u svojoj svojoj svežini…..možda u nekim kulturama nevaspitano, ali što je ukusno…..!

Svi sastojci osim hleba i preliva (ulje, sirće) se mogu izmešati ranije i sačuvati u frižideru. Pred serviranje, samo se doda prepečeni hleb, doda se dresing i obrok je gotov!

 

Italijanska salata sa starim hlebom / Panzanella

(recept za štampu)

2 crvene paprike

250g ćabata lepinje

maslinovo ulje

4 čena belog luka

1 kg paradajza (običan i čeri paradajz mešano)

2 krastavca

1 crveni luk

1 kašika kapara

1 šaka kalamati maslina

sveži bosiljak

4 kašike vinskog sirćeta

so, biber

Paprike ispeći na grilu, ostaviti u poklopljenoj činiji i kada se potpare – oguliti ih (ukoliko želite, ovaj korak možete da preskočite i da iseckate svežu papriku)

Na zagrejanom maslinovom ulju, propržiti krupno seckani beli luk. Kada zamiriše, izvaditi luk, a u aromatizovanom ulju ispržiti krupno seckanu ćabatu, dok ne porumeni i postane reš.

Paradajz oprati i iseckati, a čeri samo staviti u činiju. Krastavac dobro oprati i iseći. Crveni luk iseckati na rebarca. Dodati kapare, masline i iseckani sveži bosiljak.

Dodati prepržen hleb.

Izmešati vinsko sirće, maslinovo ulje, so i biber i presuti preko salate. Ukrasiti sveže seckanim bosiljkom.

Panzanella salad

2 red peppers

250g ciabatta 

4 garlic cloves

1 kg tomato (plain and cherry tomatoes mixed)

2 cucumber

1 red onion

1 tablespoon capers

1 tablespoon kalamata olive

fresh basil

4 tablespoons of wine vinegar

salt, pepper

Grill peppers, live in a covered bowl and peel them (or skip this step cutting fresh pepper)

Fry diced garlic on a heated olive oil, then discard garlic and fry diced ciabatta on a the same olive oil until golden.

Wash and chop the tomatoes and cucumber. Cut red onion into ribs. Add capers, olives and chopped fresh basil. Add the fried ciabatta. Mix vinegar, olive oil and pepper and sprinkle over salad. Decorate with freshly chopped basil.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s