Domaći marcipan / Homemade marzipan

(please scroll down for recipe in English)

Zamalo da ne stignem da učestvujem u igrici za food-blogere FBI rukavice i da propustim krug u kome se istražuje blog naše Branke Home-made by B. Veliku štetu bih sebi učinila time što bih možda propustila da napravim domaći marcipan po njenom receptu. Nisam mogla da verujem da se marcipan može napraviti u domaćoj radinosti i da može da bude tako savršenog ukusa. Za svaku preporuku. Ukoliko niste ekstremni marcipanomrzac, napravite obavezno duplu meru. Moj sinoćni rad je nestao za manje od dana, a bila sam stavila veto na dalju konzumaciju dok ne napravim slike za blog.
Ono što eventualno može da bude prepreka je nedostatak ekstrakta gorkog badema na našem tržištu (Milanče, mnogo hvala, vidiš da se zalihe pametno koriste) – može se možda pronaći u specijalizovanim radnjama poslastičarkog materijala ili da vam neko donese iz inostranstva. Nadam se da će DrOetker Srbija uskoro proširiti asortiman sa ovim ekstraktom.
Upotreba marcipana je višestrka – može se jesti samostalno, koristiti u mnogim kolačima, a najjednostavnije je da formirani valjak od marcipana isečene na medaljone, koje ćete preliti čokoladom: rezultat je prefinjeni slatkiš bogatog ukusa.


Domaći marcipan – originalni recept
(recept za štampu)

200g  blanširanog badema
200g šećera u prahu
100g šećera
100ml vode
aroma gorkog badema
Pomešati vodu i šećer i staviti da se kuva. Kad proključa, kuvati minut-dva, skloniti sa ringle i ostaviti da se malo prohladi.
Samleti blanširane bademe, pa ih promešati sa prah šećerom. Sve ponovo samleti u blenderu, da se pretvore u fini prah, koji zatim treba prosejati. 
Prosejanom prahu dodati aromu gorkog badema, pa sve zamesiti postepeno dodajući šećerni sirup, do potrebne konzistencije. Formirani marcipan oblikovati u željeni oblik i ostaviti u frižideru da se ohladi i stegne.

Homemade marzipanoriginal recipe 
(print this recipe)


200g blanched almonds 
200g powder sugar 
100g castor sugar 
100ml water 
aroma of bitter almonds 


Combine the water and sugar and let it cook. When start to boiling, cook for a minute or two, remove from heat and leave to cool slightly. 
Grind the almonds and mix them with powder sugar. Re-grind that mixture in a blender, turn into a fine powder and sift it.
Add the aroma of bitter almonds into sifted mixture of almond and sugar and gradually add cooked and cooled sugar syrup, kneading until the required consistency. Form marzipan into the desired shape, and left in a refrigerator to cool and hardened.13 thoughts on “Domaći marcipan / Homemade marzipan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s