Čorba od spanaća i komorača

Jeste li voleli crtane filmove? Koji vam je bio omiljeni?

Ja sam ih obožavala! I onaj u 7.15 uveče i dugometražne nedeljom, a kada naprave neki mini maraton – pa to je bio pravi praznik! Sve nacrtano što se pojavi – već sam bila ispred televizora. A kako i ne: sinhronizacija naših glumaca je za anale – pa setimo se samo Nikole Simića kao Duška Dugouška, Đuze Stojiljkovića kao Patka Dače, a tek maestralne Nade Blam! I ono što mi se naročito dopada sada, a kao mlada nisam o tome razmišljala, je prevod njihovih imena – prava umetnost: da se približi deci i da odmah oslika karakter crtanog junaka.

Volela sam Sofronija i Micu udavaču, Tom i Džerija, Brzog Gonzalesa, i one manje izvikane – Vitez Koja i “Bole je moj drug, čudno pišu reč voda”. Ipak, omiljeni mi je bio Popaj ili Roreče, kako smo mi klinci uporno čitali.

Popaj je arhetip snagatora iz crtanog filma, koji nakon konzerve spanaća postaje jak i nepobediv. On ima štrkljavu devojku Olivu, koja svako malo cikne “Popaje!” (gospođa Blam je trebalo da dobije neku nagradu za tu ulogu), protivnika nasilnika Badžu (koji želi da mu preotme tu štrkljavicu) i večito gladnog druga Peru Žderu, koji stalno žicka za pljeskavice i lažno obećava da će dug vratiti u utorak. Crtani film koji ni ne znam da li se još  emituje, je uticao na svakodnevni govorni jezik: mršava kao Oliva, vidi ovog Badžu, vratiću ti u utorak. Popaj, junak detinjstva, mi se sa onim kobajagi nabildovanim rukama činio jakim i razbacanim (verovatno sam u glavi imala samo tu njegovu posle-spanaća fazu). Zamislite moj stepen iznenađenosti, a možda i razočarenja, kada sam već uveliko poodrasla, videla objave da se ponovo snima igrani film sa mojim omiljenim junakom, da je scena njegovog sela napravljena živopisno i slatko negde na Malti i onda su prikazali i glavnog glumca, maskiranog u Popaja. To je bio neki niski čovečuljak, ćelav, škiljav i sitan! Pa gde je Popaj?! Naravno da igrani film nisam ni pogledala, ali ni crtani nikad više. Shvatila sam da je Popaj upravo onakav kakvim su ga prikazali, a ne kako sam ja u glavi zamislila.

Pored uticaja na govorni jezik i urbani rečnik, Popaj je bio argument mnogim mamama kada se ubeđuju sa svojim natuštenim potomcima, koji odbijaju da pojedu “ono zeleno” iz tanjira: hajde, jedi, pa da budeš jak kao Popaj! Baš se pitam da li je ikada ijednoj majci ta argumentacija uspela? Ovoj modernoj deci, koja znaju više nego ja na velikoj maturi, verovatno ni ne pokušavaju da prodaju tu priču. Ali mi je sumnjiva moja generacija…. Izrastosmo u ljude, mora da je neko pojeo tanjir spanaća nadajući se nepobedivosti. Hajde priznajte!

Meni za spanać nije nikada bilo potrebno ubeđivanje: mama ga je pravila onako klasično, u bešamel sosu – jako smo ga često imali za stolom i uvek sam volela kada dođe proleće, kada se, jelte, spanać nekada i jeo. Ne sećam se nijednog drugog obroka sa spanaćem. Kod mene je u kuhinji malo širi dijapazon jela od spanaća, ali moram da priznam da osim tog klasičnog u bešamelu i salate od svežeg mladog spanaća, moj sin ozbiljno otkazuje poslušnost. Zeljanica – kako kad. Čorba – da je nešto mlađi, verovatno bi mi krunski argument bio – jedi da budeš kao Popaj; ovako mator bi me verovatno mangupski poklopio – neću, da ne budem kao Šrek. Jer to je moje dete.

Bez obzira na gradskog razmaženka XXI veka, ova čorbica je božanstvena! I to nije samo moje subjektivno mišljenje: ozbiljno su je pohvalile i moje koleginice koje bezmalo svakodnevno jedu potaže i veoma ih vole. Spanać je podvučen komoračem, koji mu daje onaj posebni šmek. Zdravi, ali i intirgantni sastojci, koji u jednoj činiji pružaju pravu eksploziju ukusa: karakter spanaća, uz bronhi ukus komorača; blagost putera i tekstura belog krompira. Prosto morate da probate, “da budete jaki kao Popaj”

 

Čorba od spanaća i komorača

(recept za štampu)

 

1 kašika maslinovog ulja

40g putera

1 crni luk

1 komorač

1 beli krompir

1 l supe

250g spanaća

1/2 kašičice soli

biber

2 kašike limuna

 

Otopiti puter na zagrejanom ulju, pa dodati crni luk i pržiti ga uz stalno mešanje.

Dodati komorač iseckan na rezance, kratko propržiti uz mešanje, pa onda i očišćen i sitno iseckan beli krompir.

Usuti supu, smanjiti temperaturu i kuvati dok povrće ne bude skoro skuvano.

Pred kraj, dodati očišćeni spanać, kuvati oko 5 minuta.

Skinuti sa ringle, ispasirati štapnim mikserom, posoliti po ukusu, pobiberiti i dodati limun.

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s