Čorba od pečuraka / Mushrooms creamy soup

(please scroll down for recipe in English)

Uvek sam kupovala samo šampinjone, koje gurmani smatraju za najlošije od svih pečuraka. Jednom sam bila kupila bukovače i nisam ništa specijalno dobro napravila od njih. Tačnije, ništa vredno pamćenja, jer se ni ne sećam za koje su jelo bile potrošene.
Pre par vikenda sam otišla na pijacu i sa svojim vernim saputnikom, kolicima za pazar, sam tumarala među tezgama, kupujući namirnice sa spiska. Pažnju mi je privukla tezga sa izuzetno bogatom ponudom pečuraka kojoj je bilo teško odoleti, makar samo virnuti. Svega par trenutaka je trajalo dvoumljenje – uzimam, pravim potaž, a internet će mi reći kako. Konsultovala sam više recepata, iskombinovala i napravila neki svoj. Rezultat je više nego dobar – dobila sam kremastu čorbu fantastičnog prepoznatljivog ukusa gljiva, koja je naišla na ovacije kod Luke. I otvorila mnoga pitanja: kada ćeš je opet praviti?
Koristila sam šampinjone, lisičarke, bukovače, kraljevske šampinjone (nastali su ukrštanjem šitake i šampinjona). Jedino lisičarke imaju nešto jaču cenu, ali s obzirom da sam ih uzela samo 100g, ovo ipak spada u pristupačnije čorbe. Svoju kombinaciju napravite prema ukusu i želji, a bitan faktor je svakako i trenutna ponuda.

Čorba od pečuraka
(recept za štampu)

30g putera
2 kašike maslinovog ulja
1 manja glavica crnog luka
1 čen belog luka
1/2kg raznih pečuraka
so, biber
kocka za supu
100ml slatke pavlake
1 kašika brašna

Pečurke dobro očistiti od zemlje. Nikako ih ne potapati u vodu, već ih dobro iščetkati, ostrugati nožem i, ukoliko je potrebno, samo ih brzo saprati pod tankim mlazom vode. Očišćene pečurke iseckati na listiće.
U šerpu staviti puter i ulje, pa dodati sitno iseckani crni i beli luk. Pržiti dok ne postane staklast. Dodati iseckane pečurke i ravnu kašičicu soli. Izmešati, pa pržiti pečurke na laganoj temperaturi, u poklopljenoj šerpi. Pečurke će da puste vodu; povremeno ih promešati i dinstati sve dok sva voda ne uvri. Tada dodati 1,5 l vode u kojoj je razmućena kocku za supu. Kuvati 20 minuta.
Skuvane pečurke prebaciti u blender, te blendirati dok ne postane glatko. Vratiti u šerpu. U 100ml vode razmutiti 1 kašiku brašna, pa umešati u blendirane pečurke. Pustiti da provri i na laganoj temperaturi kuvati 2-3 minuta. Skloniti sa šporeta, sipati slatku pavlaku, pobiberiti i eventualno dosoliti, prema ukusu.

Mushrooms creamy soup
(print this recipe)


30g butter
2 tablespoons olive oil
1 small onion
1 clove of garlic
1/2kg various mushrooms
salt and pepper
bouillon cube
100ml cream
1 tablespoon flour


Clean mushrooms carefully, not immersing in water, brushing them out and scraping off with a knife. If necessary, just quickly washed off under a thin jet of water. Cut cleaned mushrooms into slices.
Put butter and oil in a pot, then add chopped onion and garlic. Fry little bit and then add mushrooms and teaspoon of salt. Stir and fry the mushrooms over low temperature in a covered pot. Mushrooms will release water; stir occasionally and cook until all water evaporates. Then add 1.5 liters of water with dissolved bouillon cube. Cook for 20 minutes .
Put the mixture into the blender and blend until smooth. Return to pot. Stir in 100ml of water with dissolved 1 tablespoon of flour. Allow to boil and cook on low temperature for 2-3 minutes. Remove from heat, pour in the cream, add pepper and salt eventualy, according to taste.8 thoughts on “Čorba od pečuraka / Mushrooms creamy soup”

  • Obožavam ovakve juhe i znam da je ova savršena! Ljudi ne znaju, ali gljive uvijek treba sasvim malo dinstati na maslacu, a može se malo dodati i ulja, baš kao u ovom tvojem receptu. Ja jedino ne dodajem brašno. isto tako, uvijek je bolje koristiti slatko vrhnje, kao ovdje. Tada okus gljiva dođe do pravog izražaja. Divno!

  • Neki dan me na pijaci uhvatila paranoja kad sam vidjela šampinjone na pijaci, S obzirom da se gaje u podrumima a kod nas su još uvijek svi podrumi puni vode, odustala sam. A ove finije gljive sa sa zemlje nisam vidjela. Čorbica je baš fina, ja volim da jedan dio gljiva ostavim ne izmiksane malo da se osjete kad se jede.

  • Juha od gljiva mi je jedna od omiljenijih, najčešća je od šampinjona, ali sve češće i od ostalih gljiva, ova kako si je ti iskombinirala i pripremila mora biti jako ukusna , uostalom Luka je već sve rekao 🙂

  • Mirisna i fina, verujem da je posebno ukusna kad se priprema sa vise vrsta pecuraka… kod nas vrlo retko iznesu neku drugu vrstu pecuraka na pijaci, ali iskreno ne usudjem se da ih kupim, sampinjoni su mi nekako najsigurniji.:) p.s. svidja mi se rusticni tanjiric…:))

  • Na pijaci kod Piramide, na N. Beogradu ima nekoliko vrsta pecuraka u ponudi. Obicno narucujem potaz od pecuraka u restoranu, nikad ne pravim sama, ali mislim da cu sutra napraviti po ovom receptu.

  • Cream je pavlaka za kuvanje. Da li ste koristili nju ili bas slatku pavlaku (creme pattisserie)? Hvala na odgovoru.

    • Jeste, greška je. Mi ovde imamo kiselu i slatku pavlaku, zapravo tako uobičajeno zovemo, pa zato je ovde praktično greška. Nije creme pattisserie, tj. ona od koje se muti šlag, nego neutralna pavlaka, cream, ona koja se koristi za kuvanje. Veliki pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s