Čorba od paškanata sa đumbirom / Parsnip soup with ginger

(please scroll down for recipe in English)

Moja mama je uvek kuvala izuzetne supe, pileće i kisele čorbe, bezmalo sve su mesne. I paradajz čorbu. Ali ne i potaže od povrća. Njih sam otkrila ne tako davno, na putovanjima i kroz blogove i mnogo sam ih zavolela. Toliko da su mi sada omiljeni.
Kada sam pravila Krem čorbu od celera, veoma mi se dopao način pripreme i znala sam da ću ga primenjivati i kod nekih sledećih potaža. Samo je bilo pitanje koje povrće iskombinovati. Na pamet su mi padali šargarepa, bundeva, čak i cvekla, a onda je Jelena objavila Pikantnu čorbu od paškanata i đumbira i to je bilo ono što sam tražila! Iskoristila sam sastojke, a primenila omiljeni metod pripreme i stvoreno je nešto fantastično! Paškanat je koren koji blago sladi (mama i baka su mi uvek govorile da ga ne stavljam mnogo u supu, da ne bi bila slatka), pa kada se njegova slast sretnu sa ljutinom belog bibera i đumbira – uživanje se pojačava sa svakom kašikom ove čorbe. Vrlo je zasitna, može da bude ceo obrok ili prethodnica nekom laganom jelu. Služi se samostalno ili uz krutone, lepo se podgreva, klasično, na šporetu ili u mikrotalasnoj.


Čorba od paškanata sa đumbiromadaptirani recept
(recept za štampu)

30g putera
2 kašike ulja
1 crni luk
900g paškanata (oko 600g očišćenog)
svež đumbir
4 manja krompira (bela vrsta)
2 kašičice soli
beli biber
1 kašika soka od limuna
1dl pavlake za kuvanje

Očistiti i sitno iseckati povrće. Na puteru i ulju, na srednjoj temperaturi, izdinstati luk dok ne omekša. Dodati oko 1 kašiku narendanog đumbira i kašičicu soli, malo propržiti. Sipati sitno iseckano povrće, mešati da se proprži, pa zaliti sa 250ml vode i ostaviti da se dinsta 10-ak minuta, poklopljeno, na srednjoj temperaturi. Zatim doliti još 1l vode i ostaviti da kuva 35-40 minuta. Kada povrće omekša, skloniti sa ringle, pa ispasirati povrće štapnim mikserom ili u blenderu. Staviti da proključa, dodati 1 kašičicu soli, mleveni beli biber i još jednu kašiku rendanog đumbira. Skloniti sa ringle, usuti 1dl pavlake za kuvanje i sok od limuna, izmešati da se sjedini. Probati i doterati ukus po želji.

Parsnip soup with gingeradapted recipe 
(print this recipe)


30g butter 
2 tablespoons oil 
1 onion 
900g parsnips (about 600g peeled) 
fresh ginger 
4 small potatoes (white kind) 
2 teaspoons salt 
white pepper 
1 tablespoon lemon juice 
1 dl of cream


Clean, peel and finely chop the vegetables. Melt butter and oil over medium heat, add onion and fry until tender. Add about 1 tablespoon of grated ginger and a teaspoon of salt and fry little bit. Pour the chopped vegetables, stir to fry and pour with 250ml water and leave to boil10 minutes, covered, on medium heat. Then add another 1L of water and leave to cook for 35-40 minutes. When the vegetables soften, remove from heat and mash the vegetables in a blender. Bring to a boil, add 1 teaspoon salt, ground white pepper and 1 tablespoon of grated fresh ginger. Remove from heat, pour 1 dl cooking cream and lemon juice, stir to combine. Try and additionally season upon the taste, if desired.
5 thoughts on “Čorba od paškanata sa đumbirom / Parsnip soup with ginger”

  • Volim ukus paskanata u supicama, obicno prvo njega poruckam kad se onako fino skuva u supi, vec sam zamislila kako ova corbica divno mirise i zabelezila sam je za probu prvom prilikom.:)))

  • Ja pđkanat pravim I kao pire.Bude divan, a I ovako u kremastoj šorbi pa sa djumbirom,;ove;e to miriše do raja.Podelih na Fejs

  • Da znaš da si u pravu po pitanju tih potaž čorbica, tj. zastupljenosti u kuhinjama naših mama. Nekako su se retko kuvale, tj. nije ni bilo štapnih miksera ni seckalica, samo klasičnih pasira, a takve čorbice su se više davale maloj deci. Mislim da su ušle na velika vrata u proteklih 10-ak godina u naše kuhinje. Super je svež đumbir, a ja ga u tom momentu nisam imala u kuhinji. Sada sam pametnija pa ga uvek imam u zamrzivaču i narendam ga lako i tako zamrznutog. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s