Čorba od koprive / Nettle soup

(please scroll down for recipe in English)
Na nekoj osobi prvo primetim šake i osmeh. Likove zaboravljam ili ih se negde nejasno sećam, ali teško povežem sa prilikom upoznavanja ili još teže – sa imenom. Šake – prste i nokte, i osmeh uvek mogu da prizovem u pamćenje i verovatno bih sa velikim procentom uspešnosti odigrala kviz – spojte sliku ruke i osobu. Baš iz ovog razloga jako cenim lepu, finu, negovanu ruku, sa elegantim prstima i lepo oblikovanim nokatnim pločama. A osmeh – iskren, razoružavajući i najlepše od svega – kada je detinje iskren. 
Uvek sam vodila računa o svojim rukama – da su uredne, ženstvene i hidrirane, te da njihova sređenost i rad – korišćenje tastature, boravak u kuhinji, kućni poslovi – jedni druge ne ometaju. Sama ih negujem, a mazanje glicerinskih uljem pre spavanja je imperativ već tri decenije. Rukavice su moje potrebno i dovoljno pomagalo kako bih održala dobar izgled šaka, uprkos pranju sudova koje ne ide u mašinu, ribanja šporeta, pranja kupatila, prozora, parketa i podova, čišćenja voća i povrća koje na duže staze boje prste, presađivanja cveća, nošenja drvenih daski i slično. Većinu stvari obavljam najobičnjim Vileda plastičnim rukavicama, imam neke majstorske za te pomenute daske, imam i nekakve priručne u kupatilu za posebno ružne poslove (ako se pojave), a u kuhinji ponekad koristim one jednokratne tanke, koje podsećaju na hirurške, a koje dolaze u pakovanju od više komada. Jeste li probali, uprkos mom savetu, da seckate zelene orahe za orahovaču bez rukavica? Na teži način sam naučila da je to veliki no-no, jer posle samo par plodova, prsti i nokti postanu crni. Ili da rukama obrađujete višnje? Ili da, ne daj Bože, samo dodirnete koprivu? Onda znate o čemu pričam.
Koprivu sam dobila u privatnoj režiji – nabrao je muž moje koleginice, znalački i kako treba: birajući samo vrh i par listića sa strane. Ja navukla rukavice i krenula da listiće odvajam od stabla. Čak i da me nije bezbroj puta ožarila u detinjstvu dok sam se zavlačila po nekim budžacima na raspustu u selu, pa sam se sama lečila trljanjem bokvice po ožarenom mestu, bila bih znala da je je to neka peckava biljka, pošto se i kroz rukavice osećalo to njeno osnovno svojstvo. Drugo svojstvo koprive je njena izuzetna hranljivost i korisnost: ima toliko stvari koje leči ili ublažava, da verovatno na šta god pomislite – u pravu ste. 
Moram priznati da sam o koprivi do sada samo slušala i merkala izdaleka, ne usuđujući se da je i upotrebim – ne znam zašto. Kada sam doslovno na kućni prag dobila punu kesu hranljivih stabljika – nije bilo druge nego da navučem rukavice i pozabavim se čorbicom.
Prva kašika je imala čudan osećaj, priznajem, koji je zapravo verovatno došao iz glave. Onda druga, pa treća, pa… ode puna činija. Odlična čorba, a još kada se zna da je hranljiva i korisna za sve i svašta – pa pun bih lonac na mah smazala. Ono što je jako bitno: bez kiselog mleka, grčkog jogurta, jogurta – ne pokušavajte. Taj mali dodatak diže ovu čorbu dve lestvice iznad i od najobičnijeg kuvanog jela od samoniklog bilja pravi vrhunsku čorbu koju možete da servirate bez dvoumljenja – svima.

Čorba od koprive
(recept za štampu)

150g listova koprive

2 struka mladog luka

3 kašike maslinovog ulja
2 veća bela krompira
1 – 1.1 litar vode
1 kašičica soli
biber po ukusu
kiselo mleko po ukusu

Odvojiti listove koprive od stabljike koristeći rukavice i dobro ih oprati.
Očistiti mladi luk i sitno ga iseckati, pa propržiti na zagrejanom maslinovom ulju.
Dodati oguljen krompir iseckan na kockice, naliti vodom, poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi, sve dok krompir ne bude kuvan.
U međuvremenu u drugi lonac staviti vodu da ključa, pa kada provri dodati koprivu. Pustiti da ključa par desetina sekundi (da se blanšira), pa je izvaditi rešetkastom kašikom i dodati u kuvani krompir. Izmešati i kuvati oko pet minuta, tek da se sastojci sjedine. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Služiti uz kiselo mleko ili jogurt.

Nettle soup
(print this recipe)


150g of nettle leaves
2 spring onions
3 tablespoons of olive oil
2 large white potatoes
1 – 1.1 liters of water
1 teaspoon of salt
pepper to taste
for serving: Greek yogurt


Separate nettle leaves from stems using gloves and wash them well.
Clean spring onion, finely chop it and then fry on heated olive oil.
Add peeled potatoes cut into cubes, pour water, cover and cook at moderate temperatures, until the potatoes are cooked.
In the meantime, put the water to boil in the other pot and when it starts to boil, add a nettle leaves. Let it boil for 20 seconds and then remove them from the water add to boiled potatoes. Mix and cook for about five minutes. Season with salt and pepper upon to taste.
Serve with Greek yogurt.1 thought on “Čorba od koprive / Nettle soup”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s