Čokoladna salama ili kuglice / Chocolate salami or balls

(please scroll down for recipe in English)
Mnogo volim kada mi se jave tinejdžeri ili sasvim mlade domaćice i pohvale se da su nešto napravili po mojim receptima. Meni je tada srce puno – volim što sam im pomogla u kuhinji, razvejala sumnje da je kuvanje bauk, a ako mogu oni da naprave, ovi iskusniji će to savladati zatvorenih očiju.
Jedan od prvih uspešno izvedenih recepata sa moje strane, u maminoj kuhinji, su upravo ove čokoladne nepečene kuglice, koje se mogu formirati i kao salama. Pravila sam ih kao rana srednjoškolka i znam da mi je prilično dobro išlo. Realno, nema tu šta da se pogreši: iseckaju se ili udrobe sastojci, izmešaju i formiraju se u željeni oblik. San snova svake žurke u najavi. 
Sećam se da sam bezmalo celu prvu napravljenu količinu sama potamanila, jer sam u to doba mnogo volela sve rum-poslastice. Onda sam ih mnogo puta ponavljala – bile su redovni asortiman svih sitnih kolača, a mami posebno drage, jer sam ih ja spremala (jedna briga manje). U svojoj kuhinji sam nastavila da pripremam nasleđeni recept, a onda sam samo jednom prilikom prestala – ko zna zašto. Zapravo, možda jer sam se više posvetila receptima koje spremam od nule, od dobro znane kombinacije jaja-šećer-orasi-čokolada ili već nešto slično, a sve izbegavajući keks, pudinge i drugo. Nedavno sam se nešto zamislila i shvatila da teško da će neki gimnazijalci da se bave štrudlama, pa hajde da im ponudimo nešto što će pripremiti za tren i pozvati prijatelje na druženje (pošto sam učesnik iz prvog reda, verovatnije je da će neka mama pripremiti posluženje, ali ne može me niko sprečiti da i dalje maštam….); ili je recept za neku mladu mamu, koja hoće kolače za tren; ili za nekog čija rerna vodi svoj paralelni život i odbija poslušnost, a gosti se najavili. Ili pak za nekog sasvim drugog, ko voli kolače u kombinaciji koja teško omane: keks, orasi, suvo grožđe, žele bombone, čokolada – šta tu ima da se ne voli? 
Da dodam još jedan argument nagovaranju da date šansu nepečenim salamama/kuglicama: ovako pripremljena salama je jedan od često pripremanih italijanskih recepata. Ako zemlja tiramisua, sfoljatela, kasata i sladoleda-da-umreš dozvoli sebi izlet u nepečenu salamu – možemo i mi.
Čokoladna salama ili kuglice
125g putera
125g šećera
1 vanilin šećer
2 žumanca
100g čokolade za kuvanje
125g keksa
100g žele bombona
50g suvog grožđa
100g seckanih oraha
3 kašike ruma
Keks grubo izlomiti (najbolje je u kesi, udarajući oklagijom odozgo). Orahe i žele bombone iseckati na krupno. Suvo grožđe potopiti u mlaku vodu.
Puter, šećer i vanilin šećer otopiti u šerpi na srednjoj temperaturi, potom dodati žumanca i brzo mešati, da se lepo razbiju i sjedine sa ostalim sastojcima. Zatim dodati čokoladu izlomljenu na kocke, da se otopi.
U pripremljenu smesu dodati keks, žele bombone, orahe, rum i oceđeno suvo grožđe. Izmešati da se dobro sjedini, pa izručiti na parče papira za pečenje. Pritiskati rukama i oblikovati valjak željenog prečnika, rolajući ga papirom. Kada je valjak formiran, umotati čokoladnu salamu kao bombonu – vezujući papir sa oba kraja valjka koncem. Ostaviti da se ohladi u frižideru. 
Ohlađenu salamu uvaljati u prah-šećer i seći na krugove željene debljine.
Napomena: pripremljena smesa se može formirati i u kuglice, pa se svaka kuglica uvalja u rendanu čokoladu ili kokos ili mlevene orahe.
Chocolate salami or balls

125g butter
125g sugar
1 vanilla sugar (10g)
2 egg yolks
100g dark chocolate
125g biscuits
100g of jelly beans
50g raisins
100g chopped walnuts
3 tablespoons rum

Break biscuits roughly (the best way to do so is in the bag, pressing with the rolling pin). Cut nuts and jelly beans coarsely. Soak raisins in lukewarm water.

Melt butter, sugar and vanilla sugar in a saucepan over medium heat, then add the egg yolks and stir quickly, to make the smooth mixture. Then add chocolate fractured into cubes to melt completely.
Add biscuits, jelly beans, nuts, rum and drained raisins in the prepared mixture. Stir well to unite, then put the mixture over a piece of paper for baking. Shape it into roller, pressing with hands and rolling with paper. When the roller is formed, wrap chocolate salami as candy – binding paper at the both ends of the roller end. Allow to cool in the fridge.
Roll cooled salami in powder-sugar and cut into circles of desired thickness.
Note: the prepared mixture can be formed into and the small balls (2-3cm diamter), then roll every ball into grated chocolate or coconut or ground nuts.


10 thoughts on “Čokoladna salama ili kuglice / Chocolate salami or balls”

 • Imam i ja neku svoju varijantu ovoga ali smo mi to zvali kasato i nismo dodavali cokoladu. To je bio kolac koji sam ja pravila kao klinka i bas smo ga voljeli. Na slikama se kod tebe ne vidi zele. Jesi li ga izostavila ili se nekako zamaskirao?

 • Rerna koja vodi paralelni život 😀 😀 😀 :-D. Izostavila si sa spiska lenje osobe i bivše food bloger(k)e, al' ajde, to može pod ove neke sasvim druge :-).
  Imam tradicionalni otpor prema nepečenoj slatkoj salami jer je baka spremala uvek za NG neku sa bademima,osnovna smesa od oraha i čokolade a bademi onako u listićima, ali uz dodatak nekih začina, između ostalog i oraščeta, kao maloj to mi je bilo užasno, i spadala je u onih par kolača koje nikad nisam htela da okusim.
  Ova je već skroz druga priča, sve je tu što volim(o), kao što si rekla. A baka mi je umrla početkom godine, pa me sad nekako i ganuo ovaj recept i podsetio na tu njemu salamu, mogla bi se ova praviti pa da objedinim i te detinje uspomene i zadovoljstvo. <3

  • Kakve bivše – jednom bloger, uvek bloger 🙂 Vraćaj se za šporet i tastaturu, pod hitno.
   Mnogo mi je žao zbog tvoje bake – one su nam poslednja spona sa onim toplim delom detinjstva. I ja imam neki njen kolač i spremam se da ga objavim, ali još mi nekako ne ide od ruke. Toplo preporučujem da probaš ovo – nema šta da se ne voli, jasno ti je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s