Brzi ratatuj iz rerne / Quick Ratatouille from the oven

(please scroll down for recipe in English)
Ne tako davno, ko je imao priliku da sam projektuje svoj dom (čitaj: da gradi kuću), kuhinju je izmeštao da bude dalje od dnevne sobe i/ili primaćeg dela uopšte, “da ne idu mirisi”. Tačnije, da se u sobi ne osete arome kuvanja. Srećom, to je prevaziđeno, pa je sada arhitektonski trend “open space“, tačnije da dnevni boravak, trpezarija, kuhinja – sve bude nekako ujedno. Ne, ne pretendujem da budem enterijerista izvan svog stambenog prostora, već ovo posmatram kroz kulinarsku prizmu. Naime, koncept “da mirisi ne idu” kod mene nikako nije zaživeo, jer ne smatram pogubnim ukoliko se u domu osete fini mirisi kuvanja, čak naprotiv. To, naravno, podrazumeva da ukoliko bih poludela i prihvatila se spremanja škembića (za sada pokazujem normalnost u tom pravcu), to bih uradila isključivo na nekom smederevcu u sred poljane ili dvorišta. Inače, uopšte se ne setim da zatvaram vrata od kuhinje kada kuvam, apsolutno ne obraćam pažnju na to. Štaviše, nebrojeno puta se desilo da Luka u svojoj sobi, na drugom kraju stana, bude privučen mirisima, pa bez reči, skoro kao hipnotisan, prilazi rerni ili zadiže poklopce – da vidi čemu skoro može da se nada. E, sad, dolazimo na razlog svega gore rečenog: priprema današnjeg recepta će izazvati kajanje što rerna nije pozicionirana u sred dnevne sobe. Ne šalim se: kada zamiriše začinsko bilje, aromatizovano povrće – niko ne ostaje ravnodušan! 

Napolju gori asfalt. Danima. Osveženje i pad temperature ni najoptimističnija prognoza ne predviđa u skorije vreme. Radimo samo ono što moramo. I kuvanje se svelo na najnužnije. Trudim se da što manje vremena provedem u kuhinji, tako da se ovo jelo pokazalo kao idealno: pranje povrća je najzahtevniji deo procesa! Isečem na kolutove i koncentrišem se da ih ređam istim redosledom. Nije nužno, ali se meni činilo logičnim, a i lepše izgleda. Poguram čenove belog luka, pospem uljem, vinom, zaspem aromatičnim prezlama. Uključim rernu (klima već radi) i pobegnem iz kuhinje. Kada odzvoni tajmer, eto ga lagani ručak. Sutradan sam ga podgrevala u mikrotalasnoj i sa dobrim hlebom…ma, mora se probati. Ratatuj sam mnogo puta pravila, a neznatno sam adaptirala recept Pomoravke Zorice. Količina povrća zavisi od veličine posude, pa i veličine plodova. Ja ću navesti moje mere, a vi se prilagodite.
Brzi ratatuj iz rerne
1 veća zelena tikvica
1 patlidžan duguljastog oblika
2 paradajza
1-2 glavice crnog luka
5-6 čenova belog luka
50ml belog vina
maslinovo ulje
40g rendanog parmezana
40g prezli
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka
Tikvice, patlidžan i paradajz dobro oprati, pa iseći  na kolutove. Ukoliko patlidžan nije sasvim mlad, posoliti ga i ostaviti da pusti gorčinu. Nakon toga obrisati ubrusom. Mlad patlidžan može odmah da se upotrebljava. Obe vrste luka očistiti, crni luk iseći na kolutove, beli luk samo iseći na polovine ili četvrtine.
U pleh približnih dimenzija 14x22cm, naizmenično ređati tikvice, patlidžan, paradajz, crni luk. Ponavljati dok se ne utroši povrće i napuni posuda. Između ugurati isečene čenove belog luka. Povrće posuti sa 2-3 mlaza maslinovog ulja. Sipati belo vino.
Aromatične prezle napraviti mešanjem parmezana, prezli, origana i bosiljka. Smesom posuti povrće.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 45 minuta.
Quick Ratatouille from the oven

1 large green zucchini
1 eggplant 
2 tomatoes
1-2 onions
5-6 cloves garlic

50ml white wine
olive oil

40g grated Parmesan cheese
40g breadcrumbs
1 teaspoon dried oregano
1 teaspoon dried basil

Wash zucchini, eggplant and tomatoes thoroughly and cut into slices. If the eggplant is not entirely new, season with salt and leave it to let the bitterness. Then wipe with a towel. Young eggplant can be readily used. Peel both types of onions, cut onion into slices and garlic only into halves or quarters.
In a baking pan measuring approximately 14x22cm, alternately arrange zucchini, eggplant, tomato, onion. Repeat untilvessel is filled. Put garlic inbetween vegetables. Sprinkle vegetables with olive oil. Pour white wine in.
Combine bread crumbs, parmesan, oregano and basil to make aromatic breadcrumbs. Sprinkle over vegetable mixture.
Bake in pre-heated oven at 200 degrees for 45 minutes.


2 thoughts on “Brzi ratatuj iz rerne / Quick Ratatouille from the oven”

  • Ja imam open space i uživam kuhati u tom prostoru, a da ne govorim kada gosti dođu, mogu komunicirati s njima, dok djeca pišu zadaću mogu im pomoći i kuhati. Ovo jelo mi j eodlično, jela bi ga svaki dan

    • Kada mi dođu gosti, a nisam se organizovala da sve pripremim unapred – tada shvatim prednost open space koncepta. To bi, međutim, moju neveliku kuhinju napravilo minijaturnom, pa ne mogu da si dozvolim taj luksuz 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s