Ruska salata / Salad Olivier

(please scroll down for recipe in English)
Uz Rusku salatu želim da vam prenesem sve svoje nalepše želje: dobro zdravlje, mnogo razloga za smeh i osmeh svakog dana i mir u duši. U ovoj i svakoj sledećoj godini.

Uh, kakva je godina iza mene. Mnogo želim da mi ova 2015. bude daleko bolja, a s tim u vezi, to-do lista je spremna, pa se nađemo sledeće godine u ovo doba na istom internet-mestu da vam kažem kako sam prošla? U 2014. mi je prvo baka u martu bila u bolnici – u poslednji čas sam je smestila, kada sam odlučila da ignorišem njeno “ma, dobro sam, nije mi ništa”. Onda sam u maju smestila mamu u bolnicu, jer je konačno došla na red dugo čekana operacija zamene kolena; dan pred operaciju su je jako zaboleli zubi, pa su umesto u salu, poslali kući. Buknuo proces ispod četiri zuba (!) – operacija vilice. Dok se ona oporavljala, ja sam na nekoj rođendanskoj proslavi u jednom od najposećenijih beogradskih restorana uspela da se otrujem, pa sam ceo vikend provela sa temperaturom i svim ostalim blagodetima koje trovanje nosi sa sobom. Mama je ponovo primljena u bolnicu, operisana, te je proces oporavka započeo (i još traje). Odmor i duži boravak van grada usled krhke porodično-zdravstvene situacije nije dolazio u obzir, što je uzelo danak već na samom početku novembra – zaradila sam upalu pluća, koja me je prikovala za krevet, uz jaki osećaj fizičke nemoći i samoubijajuće dosade. I da završim medicinsku 2014. godinu – krajem novembra sam obavila oftalmološku intervenciju skidanja dioptrije, kojom sam se rešila sočiva i naočara. Da li vam je sada jasna svaka moja pozitivna misao usmerena ka boljoj 2015. godini?
Ruska salata je nezaobilazna za svaki prelazak iz stare u novu godinu. I za svaku slavu. I za bitne posete gostiju. I za kada me ne mrzi, a imam šargarepu iz supe – uz par kuvanih krompira i još nekoliko sastojaka – imam salatu čak i bez povoda.
Kada sam prvi put samostalno pravila Rusku salatu, pitam mamu da mi da mere. Kao i obično, dobila sam vrlo pojednostavljen odgovor od nje – uzmeš isto od svega i eto. Generalno govoreći, tako bi trebalo da bude. U praksi, seckam sastojke, pa šarenilo pravim po osećaju – ako vidim da mi preovladava zeleno, dodajem šargarepu. Toniram sa seckanim jajima, dodam neku kockicu krompira više. Bez šale, tako nekako to ide. U suštini, manje stavljam graška i krompira, ostalo je više-manje ista količina. 
Na kraju, imam par saveta:
– majonez oprezno dodajte – od sastojaka zavisi koliko će upiti. Uvek možete da stavite majonez, pa da dodate posle. Oduzimanje je malo teže.
– uzmite što sitniji grašak, da se ne izdvaja njegov ukus, koji može biti otužan. Moj izbor je neki organski, u teglici, kupujem ga u Tempu, njihova marka (Delhaize).
– za seckanje jaja, krompira i šargarepe koristite seckalicu za jaja – onu koja seče na kolutove. Uz malo veštine i okretanja, sa tren ćete iseći pravilne kockice, sve jednake.
– koleginica mi je otkrila trik sa dodavanjem kisele jabuke u rusku salatu – ubije onaj masni trag u ukusu majoneza i salati da apsolutno novu notu svežine. Potrebno je da je iseckate zaista sitno i da je ne dodate previše.
Ruska salata
6 jaja
150g graška
250g šargarepe
250g kiselih krastavaca
250g parizera ili praške šunke
200g oguljenog krompira
1/2 kisele jabuke
500g majoneza
so, beli biber
Tvrdo skuvati jaja i oguliti ih.
Skuvati grašak, oguljenu šargarepu i krompir (ili koristiti grašak iz tegle).
Na sitne kockice iseckati parizer ili prašku šunku, krastavce, skuvana i ohlađena jaja, kuvano i prohlađeno povrće. Oguliti polovinu jabuke i nju sitno iseckati. Sve sastojke izmešati, posoliti po ukusu, malo pobiberiti i dodati majonez. Dobro izmešati i ostaviti da se ohladi.
Salad Olivier

6 eggs
150g peas
250g carrots
250g pickles
250g ham or any salami
200g peeled potatoes
1/2 sour apple
500g mayonnaise
salt, white pepper

Cook eggs until hard-boiled and peel them.
Cook peas, peeled carrots and potatoes (or use peas from the jar).
Chop ham or salami, pickles, cooked and cooled eggs, boiled and cooled vegetables (except peas) into small cubes. Peel the apple and chop it into very small cubes, too. Combine all the ingredients, add salt to taste, add a little pepper and mayonnaise. Stir well and leave to cool.


2 thoughts on “Ruska salata / Salad Olivier”

  • Tanjice mnogo si zdravstvenih problema, svojih i porodičnih rešila – vreme je da 2015. opušteno uživaš!!!
    To ti od srca želim jer ma koliko da si jaka i sposobna, potrebna ti je opuštencija 🙂
    Za mene je u poslednje vreme Frikom mešavina zakon, obarim je kratko na pari. Sad sitno seckaju, Polimarkov majonez mi je skroz po ukusu i ruskiš je očas posla gotov 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s