Pužići sa jabukovačom

(please scroll down for recipe in English)

Ovi pužići su mali iskorak u odnosu na klasične pužiće sa cimetom (ako postoje klasični). U njih idu jabuke i ono što ih određuje u nazivu – jabukovača. Zovu ga i sajder, a meni to glupo izgleda kada se napiše. Kako god, radi se o gaziranom soku od jabuke koji ima i 4,5% alkohola – ja sam koristila onaj Somersby. Ranije sam ih pravila sa sokom od jabuke i bez preliva i moram priznati da je to bila greška ili bar veliki propust. Gazirani sok daje neočekivanu vazdušastost testu (toliku da ću sigurno probati neka druga dizana testa da radim sa kiselom vodom), a preliv je ono što daje poseban šmek. Mera preliva je velika, može se slobodno i prepoloviti – biće ga dovoljno i za dodavanje prilikom serviranja. Vrlo su aromatični kada su topli, vroma ukusni čak i kada se ohlade.


Recept je prilagođen iz časopisa Taste of Home Fall Baking, istog onog koji je objavio mnogo puta ponavljani Tart sa kruškama i malinama. Mere su u prebačene u metrički sistem (naravno), a količina šećera smanjena (naravno). Recept je objavljen na Wild Yeast blogu.

Pužići sa jabukovačom
(recept za štampu)

Testo:
450g brašna
50g šećera
1 kesica suvog kvasca (7g)
1/2 kašičice soli
180ml mleka
50ml jabukovače
60g putera
1 jaje
Fil:
75g putera
2-3 rendane ili sitno seckane jabuke
170g smeđeg šećera
90g sitno seckanih oraha
3 kašičice cimeta
Preliv:
280ml jabukovače
1-2 štapića cimeta
240g neslanog sira (Ella, Subotički krem maslac i sl.)
60g putera
110g prah šećera

U malu šerpicu staviti mleko, jabukovaču i puter da se se zagreje (ne i da proključa). Pomešati brašno, šečer, kvasac i so. U to dodati zagrejano mleko sa ostalim sastojcima. Mesiti električnim mikserom – nastavcima za testo. Dodati jaje, pa dalje mesiti, sve dok testo ne bude glatko, ali ipak pomalo lepljivo.
Ostaviti ga da se odmara 10-ak minuta.
Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu. Razvaljati ga u pravougaonik dimenzija 35x25cm. Premazati omekšanim puterom, posuti smeđim šećerom, posuti rendanim jabukama, cimetom i seckanim orasima. Uviti testo u rolat, pa ga iseći na 12 parčadi. Složiti pužiće pljoštimice u namašćen i pobrašnjen pleh dimenzija 33x23cm i ostaviti ih 1/2 sata da narastaju. Peći na 170 stepeni 30 minuta.
Za preliv, staviti jabukovaču sa šipkama cimeta u šerpicu da provri. Kada počne da ključa, pustit je da vri 20-ak minuta, dok se količina tečnosti znatno ne smanji. Ukloniti cimet.
Izmešati mikserom sir i puter, pa dodati šećer i dalje mutiti. Na kraju dodati jabukovaču.
Preliti preko toplih pužića i prilikom služenja, po želji.

Apple cider rolls
– recipe has been adapted from Taste of Home Fall Baking magazine
(print this recipe)

Dough:
450g all purpose flour
50g sugar

7g dry yeast
1/2 teaspoon salt
180ml milk
50ml apple cider or juice
60g butter
1 egg
Filling:
75g butter
2-3 finely chopped peeled apples
170g brown sugar
90g finely chopped walnuts
3 teaspoon ground cinnamon
Frosting:
280ml apple cider
1-2 cinnamon stick
240g cream cheese
60g butter
110g confectioners’ sugar

In a large bowl, combine flour, sugar, yeast and salt. In a small saucepan, heat the milk, cider and butter to 50 degrees. Add to dry ingredients, beat the dough with electric mixer (dough hook). Add egg; beat until smooth (dough will be sticky). Cover and let rest for 10 minutes. Turn onto a floured surface. Roll into 38x25cm rectangle. Spread butter over it, then apples, cinnamon and walnuts. Roll up jelly-roll style, starting with a long side. Cut into 12 slices. Place cut side down in  greased and floured 33x23cm baking dish. Cover and let rise for 30 minutes.
Bake at 170 degrees for 30 minutes.
For frosting, place cider and cinnamon stick ina a small saucepan. Bring to boil, cook about 20 minutes. Discard cinnamon stick, coll cider. Beat cream cheese and butter until fluffy, then add confectioners’ sugar and reduced cider, beat until smooth. Spead over warm rolls and just before serving.16 thoughts on “Pužići sa jabukovačom”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s